En Sıcak Konular

Arap dünyasında Bayram Hutbesi teması

5 Ekim 2014 09:23 tsi
Kurban Bayramı'nda Arap ülkelerinin çoğunda bayram hutbeleri, "aşırılık karşıtlığı ve istikrarın korunması" başlıklarıyla dikkati çekiyor.

Kurban Bayramı, Lübnan'da ekonomik sıkıntılar sebebiyle bayram durgun geçiyor. İslam'ın maruz kaldığı sıkıntılar,  hutbelerin temel konusunu oluşturuyor.
 
Kısa bir süre önce göreve gelen Lübnan'ın yeni Müftüsü Abdullatif Deryan başkent Beyrut'taki Muhammed el-Emin Camisi'nde verdiği ilk bayram hutbesinde İslam'ın karşılaştığı zorluklara değindi.
 
İslam'ın dışarıdan olduğu gibi içeriden gelen bir tehdide maruz kaldığını belirten Deryan şunları kaydetti:
 
"İslam adına vahşet gerçekleştirenlerin İslam'ın isminden başka bir şey bilmediği ortaya çıkıyor. İslam tıpkı dışarıdan tehdit aldığı gibi, içeriden de tehdide maruz kalıyor."
 
"Fitne zamanında sabır en büyük fedakarlıktır" diyen Deryan ülkede sosyal, siyasi ve milli alanda reforma gidilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Ürdün
 
Ürdün Kralı Abdullah da Akabe kentinde yer alan Kraliyet'e ait Özel el-Hıras Mescidi'nde bayram namazını kıldı.
 
Ürdünlülerin büyük bir kısmı da başkent Amman'daki meydanlarda  bayram namazını eda etti. Ülkedeki  Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Genel Başkanı Hemmam Said, verdiği hutbede yönetimi yolsuzlukla mücadele ve reform konusunda adımlar atmaya çağırdı.
 
Hutbesinde Arap ülkelerinde yaşanan olaylara değinen Said, "Suriye'de küfür ve batıl arasında bir savaş var. Halk gizli Şii Safevi projesine maruz kalıyor. İran Mecusi imparatorluğunu ülkede inşa etmek için çabalıyor" iddiasında bulundu.
 
Ürdün'deki hutbelerde başlıca tema "aşırılık ve terörün sonlandırılması, insanların radikal fikirlerden uzaklaşması" oldu.
 
Filistin
 
Filistinliler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sebebiyle Kurban Bayramı'na da buruk girdi.
 
 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, devlet erkanıyla Ramallah'taki Et-Teşrifat Camisi'nde bayram namazını kılarken, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye ise Gazze'deki Yermuk Stadyumu'nda bayram namazı kıldırdı.
 
Abbas'ın konuşması Filistin'in bir devlet olarak tanınması için harcadığı çabaları içerirken Heniyye ise İsrail'in Gazze'ye saldırılarına değinerek, direnişe ve silahlanmaya devam edeceklerini kaydetti.
 
Kudüslü Müslümanlar da bayram namazı için Mescid-i Aksa'ya akın etti. Yahudilerin Yom Kippur (Kefaret Günü) Bayramı da bu yıl Kurban Bayramı ile aynı güne denk geldi. Yahudi inancına göre Yom Kippur’da ibadet dışında her şey yasak olduğu için, İsrail’de otobüs, tren ve uçak seferleri durdu, ana yollar trafiğe kapatıldı.
 
Körfez ülkeleri
 
Katar, Bahreyn ve Umman gibi Körfez ülkelerinde hutbelerin ana konusu "güvenlik ve istikrarın devam etmesi" olurken, hava sıcaklığı dolayısıyla bayram kutlamaları akşama çekildi.
 
BAE
 
Dubai'de Kurban Bayramı, açık alanlarda kılınan bayram namazıyla kutlanmaya başlandı. Dubai'de yaşayan farklı milletlerden Müslümanlar, büyük camilerin yanı sıra sadece bayram namazlarında kullanılan Musalla El-İyd adı verilen açık alanlarda namazlarını kıldı. Deira'daki "Baraha Bayram Namazı Alanı'nda" toplanan yüzlerce kişi kıldıkları namazın ardından birbirleriyle bayramlaştı.
 
Etiyopya
 
Etiyopyalı Müslümanlar da ülkenin farklı yerlerinde kılınan bayram namazından sonra kurban kesimini gerçekleştirdi. Birçok kentte binlerce Müslüman bayram namazını stadyumlarda kılarken, Etiyopya Müslüman Konseyi yayınladığı bayram mesajında kardeşlik vurgusu yaptı.  Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome'nin yaptığı yazılı açıklamada Müslüman kesimin bayramı kutlandı.
 
Mısır
 
Mısır'ın darbenin ardından yapılan seçimle Cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah es-Sisi bayram namazını başkentteki Safiye Sultan Camisi'nde kıldı.  Mısır'da bayram namazı hutbesi veren Eski Mısır Vakıflar Bakanı Ahmedi Ebunnur, Sisi'nin BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayla dünyanın sevgisini kazandığını öne sürdü.
 
Mısır resmi televizyonu hutbeyi canlı yayınlarken Sisi'ye eşlik eden devlet erkanının içinde Başbakan İbrahim Mihlib, Savunma Bakanı Sıdkı Subhi, İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim ve Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib de yer aldı.
 
Bayram namazlarının ardından birçok bölgede darbe karşıtı gösteriler düzenledi. Rabia amblemli hediyelerin çocuklara dağıtıldığı gösterilerde, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek sloganları atıldı.
 
Kuveyt
 
Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ise bayram namazını Büyük Camii'de kıldı.
 
Bayram hutbesinde masumların kanı dökülerek ve bombalı saldırılar düzenlenerek fitnenin büyüdüğüne dikkati çeken Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı Müsteşarı Ferid Esed el-İmadi, "Başıboş kimseler, Allah'ın şeriatını uyguladıklarını, Arap Yarımadası'nı müşriklerden temizlediklerini Irak ve Şam toprakları üzerinde İslam Devleti kurduklarını iddia ediyor" dedi.
 
Paygamberin Kitap ve Sünnetin yanlış anlaşılması konusunda uyarıda bulunduğunu, İslam ve Müslümanlara verdikleri zarar nedeniyle bu cahil kişilerle savaşılmasını emrettiğini belirten İmadi, ideolojik güvenlik vurgusu yaptı.
 
 Cezayir
 
Cezayir'deki bayram hutbelerinde ise Arap ülkelerine, gerginlik ve kavgaların bitmesi için iç uzlaşı çağrısında bulunuldu.
 
Başkent Cezayir'deki El-Ebyar semtinde yer alan Büyük Cami'deki bayram namazına Başbakan Abdulmalik Sellal ile hükümet yetkilileri katıldı. Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın ise sağlık durumu nedeniyle bayram namazına iştirak edemediği belirtildi.
 
Bayram hutbesini veren Muhammed İbrahim Mikatli, Cezayir sınırındaki Arap ülkelerine şiddet, gerginlik ve kavgaların bitmesi için uzlaşı çağrısı yaptı.
 
Tunus
 
 Tunus'ta ise Kurban Bayramı renkli görüntülere sahne oldu. Başkent Tunus başta olmak üzere ülkenin farklı bölgelerinde yüzlerce kişi bir araya gelerek "bayram yürüyüşü" düzenledi.
 
Kadın ve erkeklerden oluşan gruplar, sokaklarda tekbir getirerek tur attı. İnsanların bayram namazına katılması için yapılan bu geleneksel çağrıda İslam ümmetinin kurtuluşu için dualar edildi.
 
Cibuti
 
Cibuti'de de şiddetli yağış nedeniyle bayram namazı için tahsis edilen camiye gidemeyen vatandaşlar, namazlarını evlerine yakın mescitlerde eda etti.
 
Bayram münasebetiyle düzenlenecek etkinlikler, akşam vaktine ertelenirken, Cibuti Başkanı İsmail Ömer Guelleh'in gün içerisinde bayram münasebetiyle bir konuşma yapması bekleniyor.

aa


Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,964 µs