En Sıcak Konular

Jetler hazır!

5 Ekim 2014 09:11 tsi
Jetler hazır! Tezkereyle birlikte Türkiye-Suriye sınırındaki hareketlilik arttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Güvenlik Zirvesi'nde jetlerin kalkış planları belirlendi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Başkanlığı'nda yapılan Güvenlik Zirvesi'nde sınır güvenliği kapsamında uçakların kalkış planları da belirlendi. Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden kalkan F-16 uçakları devriye uçuşlarını yoğunlaştırdı. Sınırdaki hareketlilik 24 saat boyunca gözlenirken, F-16'ların elde ettiği keşif ve istihbarat bilgileri anında raporlanıyor. Türk jetlerinden gelen bilgiler doğrultusunda sınıra askeri sevkıyat sürüyor. TSK'nın kullanmaya yeni başladığı T-129 saldırı helikopterleri de bölgeye gönderiliyor. Suriye-Irak sınırını koruyacak jet üslerindeki uçaklar savaş yüküyle hazır bekletiliyor. IŞİD saldırılarının Türkiye'ye tehdit oluşturulması durumunda bütün üslerdeki savaş uçaklarının Malatya'da bulunan 2. Ordu bölgesine kaydırılmasına yönelik de planlama yapıldı.

SINIR İHLALİNE KARŞI

Türkiye sınırının 6 km uzağındaki Kobani, bayram sabahı da IŞİD saldırılarına maruz kaldı. IŞİD kent merkezini füze, tank ve havan toplarıyla vurmaya başladı. Güvenlik nedeniyle Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay gibi illere zırhlı birlikler, askeri araç, tank ve füze savunma sistemleri sınırdaki hâkim noktalara yerleştirildi. Sınıra keskin nişancılar yerleştirilirken, sızma, sınır ihlaline karşı teyakkuza geçildi. IŞİD, Türkiye sınırının hemen karşısındaki Kobani'nin merkezini ele geçirmek için saldırılarını yoğunlaştırırken, askeri hareketlilik en üst düzeye çıktı.

SINIRDAN GİRİŞ YASAKLANDI

Sivillerin sınır hattına girişleri yasaklanırken, Birinci Ordu'dan tank taburları, topçu bataryaları da sınıra yönlendirildi. Diyarbakır'daki hava üssünden kalkan uçakların angajman kuralları çerçevesinde gerçekleştirilen devriye, keşif uçuşları sürüyor. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine giden bütün yollarda kontrol noktaları oluşturuldu. Kobani'deki sokak çatışmalarının başlamasının ardından daha önce Mürşitpınar Mahallesi yakınlarına kadar izin verilen geçişler de önceki gün durduruldu.

2. ORDU'YA TAKVİYE

Ankara, sınırda yaşanan gelişmeleri yakından izlerken, beklenmedik hareketlilikler için de hazırlıklarını artırdı. Türkiye'ye yönelik olası tehdide karşı M-60 tankları, fırtına obüslerinin bulunduğu topçu bataryalarının da sınıra konuşlanması bekleniyor. Ayrıca, zırhlı birliklerle 2. Ordu'nun takviye edilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda 100'ün üzerinde tank, kırka yakın füze sisteminin bölgeye sevk edilmesi öngörülüyor. Gelişmelere bağlı olarak batıdaki savaş uçaklarının bölgeye kaydırılacağı belirtilirken, Kayseri, Bolu komando tugaylarının da bu bölgede konuşlandırılması planlanıyor.

KIRMIZI ÇİZGİ AŞILIRSA

Türkiye, güvenli bölge konusunda uluslararası koalisyondan yanıt beklerken, kırmızı çizgilerin aşılması durumunda tek taraflı müdahale konusunda hazırlıklar tamamlandı. Kobani için oluşturulacak güvenli bölgenin Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu alanı da içine alacak şekilde geniş tutulması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün açıkladığı bu planın da güvenlik zirvesinde masaya yatırıldığı ve uzun değerlendirmelerin ardından Türk toprağı Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun korunması için bu kararın alınması kararlaştırıldı. Süleyman Şah Saygı Karakolu Türkiye sınırının 38 kilometre güneyinde bulunuyor. Türkiye Saygı Karakolu'nu da kapsayan güvenli bölge oluşturursa, bu güvenli alanların yer yer 40 kilometreye kadar genişleyebileceği anlamına geliyor.

TELEFON HATLARI KESİLDİ

Kobani'den kaçarak Türkiye'ye sığınanlar bayramın ilk gününde sınırın öbür yakasındaki yakınlarına ulaşmakta güçlük çekti. IŞİD, kentin enerji, iletişim merkezleri gibi uydu vericilerini, telefon hatlarını da vurdu. IŞİD, saldılar sonrası kentin dünyayla irtibatını kesmeyi amaçlıyor.

T-129 ATAKLAR GÖREVE ÇIKIYOR
 
Olası operasyonlarda ilk milli savaş helikopteri T-129 ATAK da görev yapacak. Geçtiğimiz haziranda 7 adet helikopter, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmiş ve resmen envantere girmişti. TAİ'nin ürettiği 10 helikopterden 7'si TSK'ya teslim edilirken, 2'si ARGE, 1'i ise test amaçlı kullanılıyor.

Sabah

Bu haber 1,029 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,294 µs