En Sıcak Konular

Müslim: Dakikalar içinde bir katliam...

3 Ekim 2014 20:29 tsi
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, "Kobani'de durum çok kritik, Kobanililer saatler dakikalar içinde bir katliamla karşı karşıya kalabilir" dedi.

Strasbourg'dan Kopenhag'a dün gelen ve akşam saatlerinde bir salonda başkentte yaşayan Kürtlere hitap eden Müslim, bugün Danimarka Parlamentosunda Dışişleri Bakanlığı heyetiyle 1 saat süren toplantı yaptı.

Daha sonra parlamentoda 12 milletvekili olan ve Danimarka'nın IŞİD'e karşı uçak göndermesine ret oyu veren sol parti Enhedslisten'in İnsan Hakları, Avrupa ve Savunma konularındaki sözcüsü Nikolaj Villumsen ile basın toplantısı düzenleyen Müslim, izleyicilere açık bir konferansta da soruları yanıtladı.

Salih Müslim açıklamasında, Dışişleri yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını ve Enhedslisten'in kendileri için toplantılar düzenlediğini belirterek teşekkür etti.

Suriye'nin kuzeyinde acil bir durum yaşandığını ifade eden Müslim, "IŞİD tanklar ve diğer zırhlı araçlarla Kobani'ye 1 kilometre mesafeden şehri bombalıyor. Ben burdayken diğer eşbaşkan Asya Abdullah Kobani'de direniyor. Ancak durum çok kritik, belki saatler ya da dakikalar içinde Kobani halkı bir katliamla karşı karşıya kalabilir" dedi.

Koalisyon güçlerinin hava saldırılarıyla bazı yerleri vurduğunu ancak bilmedikleri sebeplerden bunların etkili olmadığını dile getiren Müslim, koalisyonun yerden mücadele etmesinin şart olduğunu söyledi. Kendilerinin bu mücadeleyi yapabileceklerini bildirdiklerini aktaran Müslim, "Çünkü saldırı altındayız. Tank ve zırhlı araçlara karşı silah desteğine ihtiyacımız var. Silah yardımı yapılması durumunda hava saldırılarına bile gerek yok" diye konuştu.

2012'de rejim güçlerini diğer azınlık gruplarla bölgeden çıkardıktan sonra toplumsal bir sözleşmeye gittiklerini ve şimdi insanların birliği korumaya çalıştığını ifade eden Müslim, daha önce henüz IŞİD yokken de diğer selefi gruplarla mücadele ettiklerini anlattı.

Bağımsızlığı amaçlayıp amaçlamadıkları yönündeki bir soruyu yanıtlayan Müslim, şunları söyledi:

"Biz Suriye'nin bir parçasıyız, demokratik bir Suriyenin parçası olarak Kürtlerin statüsü tanınmalı. Ulus devletlerin geçmişte kaldığına inanıyoruz. Irak'taki Kürtler federal bir Irak'ın parçası olmayı tercih ettiler. Biz ise bu şekilde tanınmayı bekliyoruz."

Villumsen ise IŞİD'in çok yaklaştığı Kobani'de katliam yaşanabileceği ihtimali karşısında kaygılı olduklarını dile getirdi.
 Danimarka hükümetinin dikkatini Suriye'deki Kürtlere ve demokratik güçlere yardım yapılmasının önemine çektiklerini ifade eden Villumsen, Kürtlerin yardıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Nikolaj Villumsen, yaşanan durumun Danimarka halkı için rahatsız edici olduğunu da belirterek "Hükümete Irak'taki Kürtlere yardım edip Suriyedekilere edemediğimizi sorduğumuzda ABD'nin böyle istediğini söylüyorlar. Yani karar verirken ABD'ye soruluyor" diyerek Danimarka hükümetinin duruşunu eleştirdi.

Enhedslisten üyelerinin topladığı yardımın çekini Kobani savunması için diyerek Müslim'e veren Nikolaj Villumsen, "Uçakların gönderilmesine hayır, maddi yardıma evet diyoruz. Bizim verdiğimiz destek çok sembolik bir destek fakat aynı zamanda Avrupa ve tüm dünyadaki demokratik ve ilerici güçlere Kürtlerin ve Suriye'nin kuzeyi ve Kobani'nin yardıma ihtiyacı olduğu mesajını açık bir şekilde gönderiyoruz" diye konuştu. Villumsen, PYD'ye vermek üzere 53 bin kronluk sembolik çeki Müslim'e teslim etti.

aa

Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,816 µs