En Sıcak Konular

Bosna katilleri otel konforunda yaşıyor

3 Ekim 2014 13:41 tsi
Bosna'daki savaşta işledikleri savaş suçları nedeniyle yargılanmalarına devam edilen Karaciç ve Mladiç'in de aralarında bulunduğu 20 tutuklunun kaldığı tutukevinde normal bir yaşam için gerekli tüm koşulları mevcut.

Bosna'daki savaşta, ülkedeki Sırpların siyasi lideri olan Radovan Karaciç ve eski Sırp komutan Ratko Mladiç'in de aralarında bulunduğunu 20 tutuklunun kaldığı, Ceza Mahkemesi Lahey Tutukevi, Anadolu Ajansı (AA) tarafından görüntülendi.
 
Eski Yugoslavya topraklarında işlenen savaş suçlarını yargılamak amacıyla kurulan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) davaları süren tutukluların kaldığı tutukevinde, normal bir yaşam için gerekli tüm koşulları mevcut.
 
Tutukevi yetkililerinden alınan bilgiye göre, burada tutulan kişiler 10 metrekare büyüklüğündeki hücrelerde kalıyor. Tutuklular, saat 07.00'dan, 20.30'a kadar hücrelerinden çıkıp, tutukevinde kendilerine sunulan imkanlardan diledikleri gibi yararlanabiliyor.
 
Tutukevi yönetimi tarafından burada tutulan kişilere, kendi yemeklerini pişirmek, müzik dinlemek, spor yapmak, kendi başına ya da toplu ibadet etmek imkanı da sunuluyor.
 
Tutukluların kaldığı küçük hücrelerde, bir yatak, ülkelerindeki yerel kanalları da izleyebilecekleri bir televizyon, lavabo, tuvalet, bir masa, bir sandalye ve bir lamba bulunuyor. Lahey'deki tutukevinde aynı zamanda, futbol, basketbol ve tenis oynamak için sahalar, koşu bantları ve boks yapmak isteyenler için kum torbaları da bulunuyor.
 
Sigara serbest, içki yasak
 
Tutukevi kurallarına göre, tutuklular sigara içebiliyor, ancak içki kullanılması yasak.
 
Tutukevi bünyesinde ayrıca, yiyecek, içecek, temizlik malzemeleri gibi daha birçok şeyin satın alınabileceği bir kantin ve son derece donanımlı bir mutfak da bulunuyor. Tutuklular, kendileri için hazırlanan öğünleri beğenmedikleri takdirde bu mutfaklarda kendileri yemek yapabiliyor.
 
Tutukevinde ayrıca, farklı dil kitapları, masa ve tahtalar, günlük gazeteler ve bir de kütüphane mevcut.
 
Normal bir yaşam için tüm imkanlara sahip tutuklulardan sadece kendi hücrelerini temizlemeleri ve çamaşırlarını yıkamaları isteniyor.
 
Tutukevinde kalanlara, ICTY bütçesinden haftalık 15 avro harçlık da verilirken, tutukluların bu parayı genellikle ailelerini telefonla aramak için kullandıkları bildirildi. Öte yandan, tutuklulara para yatırabilmek için hesap açma hakkı tanınırken, söz konusu hesaplar tutukevi yönetimince kontrol ediliyor.
 
Bir doktor ve iki hemşirenin görev yaptığı tutukevinde, hasta tutuklular için yazılan ilaçlar da ICTY bütçesinden karşılanıyor.
 
Yetkililer, burada tutulanlar arasında şimdiye kadar herhangi bir ciddi olayın yaşanmadığını, tutukluların genellikle sakin ve sessiz ortamlarda zamanlarını geçirdiklerini belirtti.
 
Tutukevindekilerin yaş ortalamasının 62.9 olduğu bildirilirken, tutuklular arasında en sık görülen rahatsızlıkların obezite, yüksek kolesterol, kalp rahatsızlıkları, kas sorunları ve yüksek şeker olduğu bildirildi.

aa
 

Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,273 µs