En Sıcak Konular

Umutları tükenince Türkiye'ye sığındılar

3 Ekim 2014 12:37 tsi
Yaşadıkları toprakların IŞİD tehdidinden kurtulacağı günü hayal ederken, umutları tükenen Suriyeli Kürtler, günler sonra kendilerine kucak açan Türkiye'ye sığındı.

Bazı Kürt gruplar ile terör örgütü IŞİD arasında Halep'e bağlı Kobani (Ayn el Arap) bölgesindeki çatışmalardan kaçan Suriyeliler ilk günden beri kendilerine kucak açan Türkiye'ye gelmeye devam ediyor.
 
Kimi Suriyeli Kürtler ise yaşadıkları bölgeyi tehdit eden IŞİD terörüne karşı evlerini terk etmeyerek, tehdidin biteceği umuduyla günlerce Türkiye sınırında yaşadı.
 
Hadle Seyhu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 kişilik ailesiyle her şey düzelir umuduyla 12 gün bekledikten sonra Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.
 
Durumun gün geçtikçe kötüleştiğini gözyaşı dökerek anlatan Seyhu, "Biz günlerce 'bu çatışmalar biter, IŞİD evimizi bırakır gider' diye umut ettik. Her şey kötüye gidince mecburen bu tarafa geldik" dedi.
 
Evlerini, eşyalarını, hayvanlarını geride bırakmak zorunda kaldıklarını anlatan Seyhu, en zorunun ise orada kalmayı tercih eden çocuklarının özlemi olduğunu belirtti.
 
IŞİD tehdidinden korktukları için Türkiye'ye sığındıklarını ifade eden Seyhu, şunları kaydetti:
 
"IŞİD'in korkusu Kobaniye yetişti. Sınıra geldik 12 gün boyunca bekledik. Bu tarafa bilerek geçmedik. Her şey düzelir diye ümit ettik, köyümüze geri döneriz dedik. Fakat bugün her şey ortada. Her şeyimizi orada bıraktık. Canımızın ve namusumuzun derdine düştük ve bu tarafa geldik. İnşallah bu savaş sona erer ve geri döneriz. Biz kendi evimize köyümüze gitmek istiyoruz."
 
"Öldürülme korkusuyla kaçtık"
 
Mustafa Muhammed de evini yurdunu bırakmak istemediği için Türkiye'ye gelmeyi düşünmediğini ama IŞİD'in Kobani'ye iyice yaklaşmasının ardından bu kararından vazgeçtiğini söyledi.
 
Ülkesindeki tanıdıklarının, komşularının Türkiye'ye sığındığını anlatan Muhammed, şöyle konuştu:
 
"IŞİD gittikçe Kobani'ye yaklaştı. Şuan merkeze uzaktan top atıyor. Kimse kalmadı, komşular kalmadı. Biz de öldürülme korkusuyla kalkıp geldik. Artık çoluk, çocuk orada bir umudu kalmayan bütün herkes kalkıp bu tarafa geldi" dedi.
 
Tank ve top sesine alışkın olduklarını ve kendilerini pek korkutmadığını aktaran Muhammed, komşularının evlerine top mermisi düşünce mecburen ülkesini terk ettiğini kaydetti.

aa


Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,845 µs