En Sıcak Konular

Paralel örgüt kendi silahı ile vuruldu

3 Ekim 2014 09:24 tsi
Paralel örgüt kendi silahı ile vuruldu 17-25 Aralık darbe soruşturmalarıyla Emniyetten tasfiye edilen paralel polislerin sildiği 50 soruşturmaya ait veriler, aynı yapının kullandığı TibNOT programıyla kurtarıldı.

Paralel yapının 17-25 Aralık darbe soruşturmalarından sonra Emniyetten tasfiye edilmesiyle beraber 50 soruşturmaya ait sildiği verilerin paralel yapının kullandığı TibNot programıyla tekrar kurtarıldığı ortaya çıktı. Uyuşturucu, kaçakçılık ve fuhuş gibi onlarca soruşturmaya ait teknik takip ve dinleme verilerini adli emanetten alınarak tekrar baştan çözen İstanbul Emniyet Müdürlüğü 8 ayda yaklaşık 20 milyon ses tapesinin yarısını çözerek 50 soruşturmanın yarısını tamamladı. Paralel emniyetçilerin 17-25 Aralık dosyası ile beraber diğer dosyaları da silmesiyle beraber emniyettin son beş yıllık belleği sıfırlanmıştı. 17-25 Aralık darbe girişiminden sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki soruşturma verilerini aldıktan sonra bilgisayarları sıfırlayan paralel çetenin çoğu bitmek üzere olan ve 50’den fazla soruşturma dosyalarının tamamını da sildiği ortaya çıktı. Kaçakçılık, uyuşturucu, fuhuş gibi onlarca soruşturmaya ait tüm verilerin silinmesi üzerine İstanbul Emniyeti verileri kurtarmak için ilginç bir yöntem kullandı. Çoğu 18 ile 22 ay süren onlarca soruşturmaya ait adli emanetten alınan yaklaşık 20 milyon ses verileri tekrar sıfırdan başlanarak çözümlendi.

Silenen veriler kurtarıldı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü soruşturmalara ait silinen ses kayıtlarını tekrar çözümlemek için paralel yapının kullandığı Tibnot programını kullandı. Paralelcilerin sildiği soruşturma verilerini tekrar kurtarmak için kullanılan Tibnot’le 8 ayda 25 soruşturma tamamlandı.  Paralel yapının sildiği yaklaşık 50 soruşturmaya ait teknik takip ve tapelerin yeniden çözümlemesinin ortalama 2 ile 3 yıl arasında zaman alacağı belirtildi. Onlarca soruşturmadan sadece biri olan 70 kişilik bir çeteye yönelik tek bir soruşturmada dahi 2 milyon 763 bin ses verisi elde edildi. Bunların tekrardan çözümlenmesi için en az 3 yıl gerektiği, ancak TibNot’la bu sürenin bir kaç aya inebileceği belirtilerek silinen veriler için TibNot’u kullanma izni istendi.

Soruşturmalar yenilendi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ömer Burak Aktaş paralel yapının kullandığı TibNot’u inceledi. Aktaş İstanbul Başsavcılığı’ndan söz konusu tapelerin çözümü için de paralel polislerin kullandığı TibNot için izin istedi. Aktaş’ın talebiyle İstanbul  Başsavcıvekili Orhan Kapıcı sadece paralel polislerin sildiği ses verilerinin yeniden çözümlenmesi için TibNot’a onay verdi. Emniyet bu şekilde TibNot’u kullanarak silinen 50’den fazla soruşturmanın yarısını 8 ay gibi bir sürede tamamlamayı başardı.

Paralel yapının sildiği yaklaşık 50 soruşturmaya ait teknik takip ve tapelerin yeniden çözülmesinin ortalama 2 ile 3 yıl arasında zaman alacağı belirtildi.

Star



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,340 µs