En Sıcak Konular

Bush, ‘Önleyici Savaş Doktrini’ni Osmanlı’dan almış!

6 Eylül 2007 14:57 tsi
Bush, ‘Önleyici Savaş Doktrini’ni Osmanlı’dan almış! 11 Eylül’den sonra ABD’nin Ortadoğu’ya yönelik ve “terörizmi evinde vurmak”, “olası tehtidleri yerinde yok etmek” amacıyla dünyaya lanse ettiği ve “yeni bir konsept” olarak tüm dünyaya sunulan “

Önce Afganistan’ı sonra Irak’ı ve muhtemelen başka Ortadoğu ülkelerini de-ABD’nin mecali kalırsa-vuracak olan, “önleyeci savaş doktrini”, ABD tarafından tüm dünyaya sunulan yeni ve “akıllı” bir plan olarak gündeme getirildi.

Uygulandığı için de 11 Eylül’den bu yana bu doktrin dünya çapında tartışmalara ve eleştirilere neden oluyor.

Bu doktrin üzerinde çok konuşuldu ama “orijini” hakkında hemen hiçbir şey söylenmedi. Hatta bu konu üzerinde pek fazla kafa da yorulmadı. ABD evinde uğradığı terör saldırısını bir daha yaşamak istemiyordu ve bunun için savaşı “oraya” götürme kararı vermişti.

Oysa “önleyici savaş” bir Amerikan buluşu değil. “En iyi savunma hücumdur” türünden yapılandırılmamış basit örnekleri var ama çok daha eskilerde somut, elle tutulur, üzerinde tartışılmış ve hemen aynı isimle anılan örneği mevcut. Hem de belgeli.

Fatih Sultan Mehmed’e sunulan öneri!

1500 yılı civarında yazılan “Bir Yeniçeri’nin hatıraları”nın yazarı ve 1455-1463 yılları arasında Osmanlı Sarayı’nda yaşayan Konstantin Mihajloviç Fatih Sultan Mehmet ile ilgili şu öyküyü kaydetmiş;

“Papa tarafından organize edilen haçlı seferleri için yapılan hazırlıkları duyan Sultan, işgal edilmiş bölgelerdeki Hıristiyanların da kendisine karşı çıkacaklarından endişelendi, bu yüzden tavsiyelerini almak üzere devlet adamlarını huzuruna çağırdı. Onlar da bir “engelleyici savaş” başlatmasının çok daha iyi olacağını ileri sürdüler. Sultan onlara aşağıdaki örnek alınacak öykü ile cevap verdi:…”

“Fatih Sultan Mehmet örnek olarak kıymetli bir kilimin getirilmesini ve onlardan önce yayılmasını emretti, ortasına yerleştirilmiş bir elma vardı ve onlara şu bilmeyeceyi sordu; ‘Aranızdan herhangi biri bu elmayı kilimin üzerine basmadan alabilir mi?’ Devlet adamları bunun nasıl yapılabileceğini düşünerek aralarında tartıştılar, hesaplar yaptılar, ancak hiç biri buradaki ince espriyi göremedi.”

“İmparator kendisi halının üst tarafında durarak onu iki elinin arasına aldı ve yuvarladı, kendisi de yuvarlandıkça arkasından ilerledi; böylece elmaya kadar ulaştı ve elmayı aldı ve halıyı eski haline getirdi….”

Önleyeci Savaş'ı uygulayacaklara Fatih nasihatı!

“Hünkar maiyyetine şunu söyledi: ‘Gavura yavaş yavaş eziyet etmek, topraklarının hepsini tek seferde istila etmekten daha iyidir. Çünkü eğer orada küçük bir başarısızylık elde edersek, ehemmiyetsiz oluruz. Ondan sonra da gavurdan işgal ettiğimiz bütün topraklar bize karşı olur, isyan eder. Böylece orda bulunan herkes hünkarın konuşmasını ve verdiği dersi alkışladı.”

ABD’li kurmayların ve Başkan Bush’un bu tekniği aldıkları ama Fatih’in nasihatını dinlemedikleri belli oluyor değil mi?

(Bu haberin hazırlanmasında; Konstantin Mihajloviç, Memories of a Jannisery, historical commentary and notes by Svat soucek. Ann Arbor, 1975, s. 145-147 isimli çalışmaya gönderme yapan, Necati Gültepe’nin “Kızılelma’nın İzinde-Turan dünyasının 10 bin yıllık sırrı”, Mart 2007, s. 239 eserinden yararlanılmıştır.) 

 www.iyibilgi.com

 



Bu haber 7,116 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,893 µs