En Sıcak Konular

Gizli Servis'in ismi skandallardan kurtulmuyor

2 Ekim 2014 12:17 tsi
ABD Başkanı Barack Obama’nın ve Beyaz Saray’ın güvenliğinden sorumlu "Gizli Servis" son yıllarda karşı karşıya kaldığı güvenlik açıkları ile gündemden düşmüyor.

Dünyanın en iyi korunan yerlerinden biri olarak gösterilen Beyaz Saray’a bıçaklı bir şahsın demir parmakları aşarak girmesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın ve Beyaz Saray’ın güvenliğinden sorumlu Gizli Servis’in son yıllarda karşı karşıya kaldığı skandallarından sadece biri.
 
İki hafta önce Irak gazisi Omar Gonzalez'in Beyaz Saray’ın demir parmaklıklarından atlayarak Başkan’ın konutuna rahatça girebilmesi, Gizli Servis’e yönelik eleştirileri bir kez daha gündeme getirdi. Olayın ardından eleştiri oklarının hedefi haline gelen Gizli Servis Direktörü Julia Pierson, dün istifa etmek zorunda kaldı.
 
Başkan Obama ve Beyaz Saray’ın güvenliğinden sorumlu Gizli Servis'in kamuoyundaki itibarı, son yıllarda yaşanan çok sayıda skandal sonucu zedelendi.
 
Kasım 2009’da Başkan Obama’nın Hindistan Başbakanı Manmohan Singh onuruna Beyaz Saray’da verdiği devlet yemeğine davetsiz iki misafir katıldı. Tüm güvenlik önlemlerini ellerini kollarını sallayarak geçen Tarık ve Michaele Salahi çiftinin, Obama’yla tokalaşması ekranlara da yansıdı. Dönemin Gizli Servis direktörü Mark Sullivan, Salahi ailesinin hiçbir soruyla karşılaşmadan, davetli listesinde isimlerinin olup olmadığı kontrol edilmeden içeri girebilmeleri ve başkan Obama’ya tokalaşabilmelerinden büyük "utanç" duyduğunu ifade etti.
 
Kasım 2011’de Beyaz Saray’ın önüne gelen bir kişi, Obama’nın kızlarından Sasha içerideyken yarı otomatik silahla konuta ateş açtı. Gizli Servis sorumlusu, duyduğu sesin otomobil egzozundan kaynaklandığını düşünerek, elemanlarına saldırı pozisyonuna geçmelerine gerek olmadığını söyledi. Gizli Servis, kurşunların binaya isabet ettiğini ancak dört gün sonra bir hizmetlinin binada kırık cam olduğunu bildirmesiyle fark edebildi.
 
Nisan 2012’de Kolombiya’da çok sayıda liderin katıldığı Amerika Zirvesi’ne giden Başkan Obama’nın korumaları, bu kez yüz kızartıcı bir olaya imza attı. Obama’nın güvenliğini sağlamak için Cartagena’ya giden Gizli Servis ekibinin adı, fuhuş skandalına karıştı. Aşırı alkol aldıktan sonra kaldıkları otele hayat kadınlarıyla dönen 8 görevli, başkent Washington’a çağrılarak açığa alındı. Olay, "Gizli Servis tarihinin en büyük skandalı" olarak gazetelerde yer aldı.
 
Mayıs 2013’te başkent Washington’daki Hay-Adams otelinden gelen ihbarı değerlendiren Gizli Servis yöneticisi Ignacio Zamora, bir kadının odasına zorla girmeye çalıştı. Zamora, daha önce aynı odada kalırken Gizli Servis'e ait silahtan bir kurşunu düşürdüğünü ve kurşunu geri almak için odaya girmek istediğini söyledi. Olayla ilgili soruşturma sırasında diğer bir Gizli Servis yöneticisiyle söz konusu kadına cinsel içerikli elektronik postalar gönderdiği ortaya çıkan Zamora, işini kaybetti.
 
Gizli Servis ajanları, Mart 2014’te bu kez Amsterdam’da Başkan Obama’nın turuna gölge düşürdü. Obama’yı korumakla görevli bir Gizli Servis ajanı, otel koridorunda sarhoş, kendinden geçmiş halde bulundu. Obama’nın Hollanda’ya gelişinden bir gün önce patlak veren skandalır ardından, sarhoş ajanla diğer iki ajan disiplin cezası verilerek ABD’ye geri gönderildi.
 
16 Eylül 2014’te Atlanta’daki federal Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ni ziyaret eden Obama'nın, saldırı ve darptan üç kez mahkum edilmiş bir özel güvenlik görevlisiyle aynı asansöre bindirildiği ortaya çıktı. Görgü şahitleri, özel güvenlik görevlisinin Gizli Servis ajanlarının tüm uyarılarına rağmen Obama’yı telefonuyla görüntülemeye devam ettiğini anlattı. Obama asansörden indikten sonra ajanlar tarafından sorgulanan güvenlik görevlisi hakkında üç mahkumiyet kararı olduğu bulundu. Ajanların, sorgulama sırasında silahını teslim eden güvenlik görevlisinin silahlı olduğunu o ana kadar fark etmediği kaydedildi.
 
19 Eylül 2014’te Beyaz Saray önündeki demir parmaklıkları atlayan ve 64 metre uzunluğundaki bahçeden koşarak geçen 42 yaşındaki Irak gazisi Omar Gonzalez, Başkan’ın konutuna girmeyi başardı. Konutta bir Gizli Servis görevlisini de geçmeyi başaran Gonzalez’in bıçaklı olduğu ortaya çıktı. Törenlerin yapıldığı Doğu Salonu’na kadar ulaşan Gonzalez, Yeşil Salon’a girmek isterken etkisiz hale getirildi. Geçen hafta hakim karşısına çıkarılarak tutuklanan Gonzalez'in aracında 2 balta, 1 pala ve 800 mermi bulundu.
 
Son skandalın ardından eleştirilerin hedefi haline gelen Gizli Servis Direktörü Julia Pierson, 1 Ekim 2014'te görevinden istifa etti.

aa


 

Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,227 µs