En Sıcak Konular

Çözüm‘de son viraj

2 Ekim 2014 08:24 tsi
Çözüm‘de son viraj Milli birlik ve kardeşliğin hedeflendiği Çözüm Süreci'nde yeni dönem...

Bakanlar Kurulu 'çözüm eylem planı'nın altına imzayı attı, kurumlara düşen rolleri belirledi. Amaç silahların tamamen gömülmesi ve Türkiye'yi her alanda dünya sahnesine taşımak. 2016'ya kadar tamamlanması planlanan sürecin devamı için yeni bir kurul oluşturuluyor.

Milli birlik ve kardeşliğin hedeflendiği Çözüm Süreci'nde yeni dönem... Hükümet, hazırladığı 'Yol Haritası ve Eylem Planı'nı, Bakanlar Kurulu kararına dönüştürürken, ilgili tüm kurum, kuruluş ve kişilerin rollerini belirledi. Çalışmalara ilişkin esaslar Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. İşte yeni süreç:

SİLAHSIZLANDIRMA VE EVE DÖNÜŞ

PKK'lıların silahsızlandırılması ve eve dönüşlerinin sağlanarak topluma uyum sağlamalarının hedeflendiği süreç, 11 ana başlık altında yürütülecek:
 1 - Siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar
 2 - Hukuki düzenlemeler, insan hakları
3 - Sosyal programlar
 4 - Ekonomik tedbirler
 5 - Kültürel programlar
 6 - Toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları
7 - Güvenlik ve silahsızlandırma
 8 - Sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar
 9 - Eve dönüşler ile sosyal yaşama katılım ve uyum alanında çalışmalar
 10 - Psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları
11 - Kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi çalışmaları.

SADECE İMRALI VE KANDİL'LE DEĞİL

11 başlık altında, hangi kurumun, ne zaman, nasıl bir yol izleyeceği ve neler yapılacağı tek tek Eylem Planı'nda yer almasına karşın, bunlar Resmi Gazete'de yer almadı. Özellikle 2015'te eve dönüşlerin hızlanması ve 2016'da sürecin tamamlanmasının hedeflendiği öğrenildi. Bu süreçte sadece İmralı ile değil, hükümetin uygun görmesi durumunda, Kandil'le ve örgütün Avrupa'daki uzantılarıyla de görüşme gündeme gelebilecek. Aynı şekilde, akiller, siyasetçiler, STK temsilcileri, kanaat önderleri bu süreçte rol üstlenebilecek. Güvenlik ve silahsızlandırma için İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarından Genelkurmay ve MİT'e kadar güvenlik kuruluşları rol alacak. Rehabilitasyon sürecinde Aile, Gençlik ve Spor Bakanlıklarının aralarında olduğu kurumlar devreye girecek.

Sürecin sağlıklı işlemesi için iki yapı da hayata geçirildi. Bunlardan ilki 'Çözüm Süreci Kurulu'. Kurul, Başbakan Davutoğlu başkanlığında oluşturuldu. Dört Başbakan Yardımcısı, Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma Bakanları kurulda yer aldı. Başbakanlık, Milli İstihbarat Teşkilatı ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarları üyeler arasında bulunuyor. Diğer bakanlar, kamu görevlileri, kişiler de davet edilebilecek. Kurul, strateji ve politikaları belirleyerek koordinasyonu sağlamakla yükümlü olacak. Kurulun sekreteryasını Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı yapacak.

İZLEME KOMİSYONLARI YOLDA

Ayrıca, Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonları oluşturuluyor. 11 çalışma alanıyla ilgili, sorumlu kuruluşlardan en az müsteşar yardımcısı düzeyinde temsilci komisyonlarda yer alacak. Bu komisyonlar, kendi görev alanlarıyla ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar, STK'lar, özel sektör temsilcileri ve uzmanların katılımıyla çalışma grupları oluşturabilecek. KGDM, kendisine gelecek raporları derleyerek Çözüm Süreci Kurulu'na verecek.

İtici güç milletin desteği

Resmi Gazete'de, "Çözüm Süreci; bölücü terörü sona erdirerek Türkiye'nin birlik ve bütünlüğünü güçlendirmeyi, ülkemizin istikrar ve kardeşliğini geliştirmeyi, Türkiye'yi demokraside, hukukta, ekonomide, dış politikada dünyanın en önde gelen ülkelerinden birisi haline getirmeyi hedeflemektedir" dendi. Sürecin en büyük itici gücü olarak da toplumun güçlü desteği gösterildi

Akşam



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,684 µs