En Sıcak Konular

IMF'den ''Gölge bankacılık'' uyarısı

1 Ekim 2014 18:44 tsi
IMF, gölge bankacılık faaliyetlerinin tüm dünyada hızla arttığı ve bunun finansal riskleri beraberinde getirdiği uyarısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bugün yayımladığı, Küresel Finansal İstikrar Raporu'nda gölge bankacılığın küresel gelişimi ve riskleri üzerine tespitler yer aldı. En büyük gölge bankacılık sektörünün gelişmiş ülkelerde bulunduğunu belirten rapor, sektörün gelişmekte olan ülkelerde de güçlü büyüme gösterdiğini ortaya koydu.
 
Raporda, geleneksel bankacılık sisteminin dışında kalan gölge bankacılık faaliyetlerinin yaygınlaşmasında sektördeki sıkı denetimlerin ve geniş likidite olanaklarının etkili olduğu belirtildi. Dünyadaki finansal aracılık işlemlerinin yaklaşık dörtte birini oluşturan gölge bankacılığın, geleneksel bankacılık sistemini tamamlayıcı rol oynamasının ekonomi ve yatırımlar için yararlı olabileceği kaydedilen raporda, bu tür finansal faaliyetlerin getirdiği sistematik risklere değinildi.
 
IMF raporunda, gölge bankacılık 2007-2008 finansal krizine yol açan faktörlerden biri olarak nitelendirilirken, şu anki finansal ortamın sektörün daha da büyümesine neden olduğu vurgulandı. Gölge bankacılığın risklerinin sektördeki denetim eksikliğinden kaynaklandığına dikkati çeken raporda, kanun yapıcılara bu alanda yeni düzenlemeler yapmaları yönünde tavsiyeler verildi.
 
Yatırım ve tasarruf amaçlı sigorta fonları gölge bankacılığı destekliyor
 
Rapor, gelişmekte olan ülkelerdeki gölge bankacılık sektörünün, yatırım ve tasarruf amaçlı sigorta fonlarının yaygınlaşması sonucu hızla geliştiğine işaret etti. Brezilya ve Güney Afrika'da artan yatırım fonlarının gölge bankacılık faaliyetlerini desteklediği belirtilen raporda, Türkiye ve Meksika'da ise gayrimenkul yatırım ortaklıklarında güçlü bir büyüme yaşandığı bilgisine yer verildi.
 
Gelişmekte olan ülkelerdeki gölge bankacılık kuruluşlarının sahip olduğu toplam varlıkların bu ülkelerin ortalama gayri safi yurtiçi hasılasına oranının 2002-2012 yılları arasında yüzde 6'dan yüzde 35'e çıktığını gösteren rapor, bu sektördeki büyüme hızının, geleneksel bankacılık sektörünü geride bıraktığını ortaya koydu. Geleneksel bankacılık sistemine ait varlıkların oranının aynı dönemde yüzde 30'dan yüzde 70'e yükseldiği görüldü.
 
Gölge Bankacılık nedir?
 
Resmi bankalar gibi borç alıp veren ve yatırımlar yapan, ancak bankacılık sistemine ilişkin düzenlemelere tabi olmayan finansal kuruluşların faaliyetleri "Gölge bankacılık" olarak adlandırılıyor. Bu tür kuruluşlar, kişilerden ve diğer bankalardan aldıkları mevduatları, daha yüksek faizli kredilere dönüştürerek kar sağlıyorlar.
 
Gölge finansal kuruluşlar, bankacılık sistemindeki denetleme ve vergi düzenlemelerine tabi olmadıkları için, daha düşük teminatla kredi verebiliyor. Ancak, bu tür kuruluşların yeterince teminatlandırılmamış kredi vermesi, finansal krizleri tetikleyen unsurlardan biri olarak görülüyor.

aa

 

Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,385 µs