En Sıcak Konular

Tezkereye HDP hayır, AK Parti - MHP evet diyor

1 Ekim 2014 14:01 tsi
TSK'ya Irak ve Suriye'de operasyon yetkisi veren ve yabancı askerlerin Türk topraklarını kullanmasına müsaade eden tezkereye Ak Parti ve MHP evet, HDP ise hayır diyecek. CHP'den gelen sinyaller ise 'Hayır' yönünde

Irak ve Suriye topraklarında Türk askerine operasyon yetkisi veren, yabancı askerlerin Türkiye topraklarını kullanmasına müsaade eden tezkereye partilerin tavırları netleşmeye başladı. MHP tezkereye olumlu baktığını açıklarken HDP'den ise ret kararı geldi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, TBMM'de gazetecilerin sorularını cevapladı. Yalçın, Suriye ve Irak tezkeresiyle ilgili sorulan bir soruya, "Askere güveniyoruz. Tezkereye evet diyeceğiz" dedi.

Tezkere görüşmeleri öncesinde CNN Türk canlı yayınına katılan Halkların Demokrasi Partisi Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, grup olarak tezkereye hayır diyeceklerini açıkladı. Kürkçü "tezkere Irak ve Suriye'yi yeniden dizayn etmeyi öngörüyor. IŞİD ve Kobani'de direnen YPG'yi de aynı kefeye koyuyor" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Irak ve Suriye tezkeresine Evet oyu vermemiz düşünülemez, hükümet sınırsız yetki istiyor" ifadelerini kullanarak hükümete kapıları kapattı.

HDP, “Irak ve Suriye’ye asker göndermeyi kapsayan tezkerede IŞİD ile PYD’nin eşitlendiği ve Türkiye’nin hegemonya alanını büyütmek amacıyla hazırlanmış olduğu” gerekçesiyle “hayır” oyu vereceklerini açıkladı.

HDP tarafından yapılan yazılı açıklamada, IŞİD, “katliam ordusu” olarak değerlendirilerek, IŞİD’in Türkiye ve bölge halkları açısından da en ciddi ve yakın tehdit olduğu belirtildi. Buna karşın tezkerede IŞİD vurgusunun yapılmadığı belirtilen açıklamada, örgütü dengelemek adına isimlendirme yapılmadan PYD’nin de "terör grupları" arasında gösterildiği ve böylece IŞİD ile PYD’nin eşitlendiği kaydedildi.

CHP DE HAYIRDAN YANA

HDP'nin ardından yarın Meclis'te oylanacak tezkereye CHP'nin de hayır oyu kullanacağı belirtiliyor; ancak kesin bir karar henüz yok.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin yaptığı açıklamada, "İktidarın getireceği her türlü tezkereye kuşkuyla bakmak gerekir" dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin IŞİD'e karşı oluşturulacak herhangi bir koalisyonda yer alması gerektiğini söylemişti.

Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,250 µs