En Sıcak Konular

Ankara'da kuraklığa 20 bin kurban

6 Eylül 2007 12:11 tsi
Kuraklık çeken Anadaolu bunu ilk kez yaşamıyor. Ankara'da 1874'te kuraklığa 20 bin kurban verildi.

Küresel ısınma ve kuraklık Türkiye'nin de gündeminden düşmüyor. Kuruyan baraj görüntüleri gazete sayfalarından eksik olmuyor. Bunlar Anadolu topraklarının karşılaştığı ilk meteorolojik afet değil. Muhtemelen de son olmayacak... Yeni Aktüel de son sayısında, geçmişten örneklerle geleceğe dair senaryolara yer verdi.

Çağlar boyu pek çok kuraklık, sel ve salgınla kavrulan coğrafyamıza gün gelmiş durmak bilmeyen yağmurlar boşalmış, gün gelmiş denizler buz tutmuş, hatta gökyüzünde görülünce "bulut zannedilen" çekirge sürüleri tarlaları istila etmiş. Koskoca Hititlerin sonu bile susuzluktan gelmiş. İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Merkezi öğretim üyesi Prof. Mikdat Kadıoğlu Türkiye'nin bir kuraklık ülkesi olduğunu artık kabul etmek gerektiğini söylüyor:

"2020'DE DE BUZ BEKLİYORUZ"


"30 derece enlemleri yüksek basınç kuşağı, 45 derece ve yukarısı kutupsal cephelerin bulunduğu bölgedir. Türkiye bunlar arasında bir yerde, ne kurak ne sulak. Üzerinde çok konuşulan küresel iklim değişikliği gerçekleştiği takdirde, yüksek basınç merkezi Türkiye üzerinde genişleyecek ve Türkiye daha kurak bir ülke olacaktır." Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Doç. Dr. Doğan Yaşar ise İstanbul'u ciddi olarak ilgilendiren bir başka uyarıda bulunuyor: "Boğaz'da uzun yıllardan beri görmediğimiz buzları 2020'den sonra görmeyi bekliyoruz. Eğer bu süre uzarsa 1920'lerden sonraki gibi ciddi bir kurak döneme girebiliriz."

KURAKLIĞA 150 BİN KURBAN...


Anadolu'yu vuran afetlerden belki de en dramatik olanı, Ankara'da 1874 yılında yaşanan ve 20 bin kişinin hayatına malolan kuraklık. Tüm Anadolu'da yaşanan, ancak özellikle Ankara'da etkili olan kuraklıkta kentteki ineklerin yüzde 80'inin, koyunların yüzde 97'sinin öldüğü, 52 bin kişilik nüfustan 7 bininin göç ettiği, 20 bininin de yaşamını yitirdiği kaydediliyor. Toplam ölü sayısı ise 150 bini buldu. 100 bin çiftlik hayvanı da telef oldu. Kuraklığın devamında gelen salgın hastalıklarla da binlerce kişi hayatını kaybetti.
Tarihten örnekler
1489: Yağan şiddetli yağmurda Sultanahmet semti tamamen yıkılıp dümdüz oldu.

1621: Haliç ile Boğaziçi buzlarla kaplandı. Sarayburnu ve Üsküdar arası dondu. Galata'dan karşı yakaya, yürüyerek geçenler oldu.

1690: İstanbul'daki fırtınada Haliç'te gemiler battı; 500 kişi öldü.

1837: Avrupalı gezgin Helmuth Moltke'nin yazdığına göre veba salgınında İstanbul'da binlerce insan hayatını kaybetti.

1865: İstanbul'da günlük ölüm ortalamasının bine ulaştığı kolera salgınında, cephedeki 30 bin askerimizden 10 bini öldü.

Aktif haber



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,980 µs