En Sıcak Konular

İşte Bakanlar Kurulu'nu yarıda kestiren endişe!

1 Ekim 2014 10:32 tsi
Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, dünkü Bakanlar Kurulu'nu yarıda kestiren gelişmenin PKK ve Kürt sorunu olduğunu yazdı.

Bakanlar Kurulu dün Irak ve Suriye Tezkereleri'nin son şeklini vermek için toplandı. Türkiye nefesini tutmuş tezkerelerin içeğini hakkında açıklama beklerken Ankara'dan yeni bir son dakika haberi gelmişti.

Davutoğlu Bakanlar Kurulu'nu yarıda kesip Özel Güvenlik Toplantısı kararı almıştı. Yaklaşık 1 saat süren toplantının nedeni ise Ankara kulislerini karıştırdı. Davutoğlu'nun ani kararının nedenlerine ilişkin kulis bilgilerini Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin bugünkü köşesinden yazdı.

"...Devletin iki önemli memuru daha Başbakanlık binasına gelmişlerdi. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan. Bu manzara bir anlam taşıyordu" diyen Yetkin, toplantının gündemine ilişkin "Bakanlar Kurulu’nun çalışmasının sadece güvenlik değil, açık ve gizli diplomasi bağlantısı ve Kürt sorunuyla ilişkisi vardı" yorumu yaptı.

Murat Yetkin yazısına şöyle devam etti:

ANKARA'DA KÜRT GÜNDEMİ

Nitekim öğle üzeri Kürt meselesine dair önemli bir gelişme oldu. HDP eş-başkanı Selahattin Demirtaş, Mürşitpınar kapısında Suriye topraklarına geçip IŞİD saldırısı altındaki Kobani’ye gitmiş, PKK’nın Suriye’deki kardeşi PYD Başkanı Salih Müslim ile görüşmüştü.

Demirtaş dönüşünde hükümete Kobani’ye yardım çağrısı yaptı, eğer PYD siyaseti değişmezse Kürt diyalogu bundan olumsuz etkilenecekti.

DAVUTOĞLU DEMİRTAŞ İLE GÖRÜŞECEK

Bu açıklamadan kısa süre sonra ajanslara Davutoğlu’nun bugün Demirtaş ile görüşeceği bilgisi düştü; demek ki birbirlerine söyleyecekleri yeni bir gelişme ortaya çıkmıştı.
Bir haber daha düştü o sıra ajanslara:

Bakanlar Kurulu’na ara verilmiş, Davutoğlu başkanlığında bir güvenlik toplantısına geçilmişti. O toplantıda bakanların çoğu yoktu, ama Özel, Sinirlioğlu ve Fidan vardı.

Kürt sorunu, IŞİD ile mücadelede hükümetin karşısındaki tek zorluk değildi. Keza Suriye topraklarına piknik yapar gibi asker konuşlandırmanın zorluğu da ortadaydı. Davutoğlu’nun “Suriye tarafında ne IŞİD, ne Esad rejimi görmek istiyoruz” demesine karşın ABD ve Batılı müttefiklerin şu ara Suriye rejimi gibi bir öncelikleri olmadığı ortadaydı.

PKK'YI HALA TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR

Tehdit PKK, IŞİD ve “benzeri örgütlerdi”.
Hükümet bir yandan diyalog yürüttüğü PKK’yı diğer yandan “tehdit” görmeye devam ediyordu.
Ancak Başbakan Yardımcısı Arınç, akşam saatlerinde sadece tezkereyi açıklamadı. Bir de “Çözüm Süreci Kurulunun” oluşturulacağını açıkladı. Burada bakanlar yer alacaktı.
Bir yandan “asayişşizlik üzerine acımasızca” gidilecek, diğer yandan Kurul çalışacaktı. Bu karar ile hükümet IŞİD’e karşı mücadeleyi Kürt sorunu ile doğrudan bağlantılamış oldu.

Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,013 µs