En Sıcak Konular

Eczacılardan, Gül ve Erdoğan'a mektup

6 Eylül 2007 11:32 tsi
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, 60. Hükümetten ilk ve en önemli taleplerinin ''bir türlü tam anlamıyla uygulamaya geçilemeyen Sosyal Güvenlik Reformu'nun kurumların birleşmesiyle ilgili bölümünün ivedilikle işler hale geti

Saydan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak, tebriklerini ve taleplerini iletti.
      Mektuplarında 60. Hükümetten ilk ve en önemli taleplerinin, ''bir türlü tam anlamıyla uygulamaya geçilemeyen Sosyal Güvenlik Reformu'nun kurumların birleşmesiyle ilgili bölümünün ivedilikle işler hale getirilmesi'' olduğunu belirtilen Saydan, söz konusu uygulamadaki aksaklık nedeniyle ortaya çıkan sorunları üç başlıkta topladı.
      SSK'nın serbest eczanelerden ilaç alması uygulamasının alt yapı planlaması yapılmadan hayata geçirildiğini ve bu nedenle ilk sorunun başladığını kaydeden Saydan, ''Eczanelerimizde kullandığımız provizyon sisteminde sürekli çıkan aksaklıklar, hastalarımızı ve gün boyu aynı strese maruz kalan biz eczacıları yılma noktasına getirmiştir'' dedi.
      Provizyon sistemindeki aksaklıkların giderilmesini isteyen Saydan, faturalandırma konusunda da sıkıntı yaşandığını aktardı. Saydan, 3 kurum için 3 ayrı fatura kesildiğini, örnekleme sistemi uygulaması için A ve B diye gruplandırılan faturaların her birinden 3 suret daha çıktı alındığını vurgulayarak, ''her fatura döneminde eczanelerin harcadığı kağıt miktarının küçük çaplı bir ormandan elde edilecek kadar büyük'' olduğunu savundu.
      Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur ödemelerinde 45 günde ödeme taahhüt edilmesine rağmen halen ödemelerin gecikmeli olarak yapıldığını ileri süren Saydan, aynı durumun konsolide bütçede için de geçerli olduğunu iddia etti. Saydan, mektubunda şu ifadelere yer verdi:
      ''Ödemeleri ellerine geçmeyen eczacılarımız depoların uyguladığı yüksek faiz ve bankalardan aldıkları kredi borcu sarmalının içerisinde boğulmuş durumdadır. Ecza depoları ödeme güçlüğü içine düşen meslektaşlarımıza herhangi bir yasal düzenleme olmadığı için yıllık yüzde 60'lara varan gecikme faizi uygulamaktadırlar. Bu konularda hiçbir önlem alınmadığı için zaten ekonomik bunalım içerisinde olan eczacılarımız eczanelerini birer birer iflas yoluyla kapatmaya başlamışlardır.
      Bu sorun ülkede kısa ve orta vadede sağlık hizmeti sunumunda ciddi sorunlar yaşanmasına hem ülke ekonomisinin gelişmesi açısından hem de istihdam açısında ciddi boşluklara sebep olacaktır.'' 59. Hükümetin ''ilaç fiyat kararnamesi''yle eczacıların yüzünü güldürdüğünü belirten Saydan, bu düzenlemenin ilaç fiyatlarındaki düşüşten meydana gelen eczacı kayıplarının önlenmesi adına doğru bir girişim olduğunu kaydetti.
      Saydan hükümetten, firmalarla kurumlar arasında gerçekleşen kurum iskontolarının kaldırılmasını ve bu iskontoların doğrudan ilaç fiyatlarına yansıtılmasını da istedi.
      Bir diğer taleplerinin de, 19 yılından beri değiştirilmeyen ve güncellenmeyen 6197 sayılı Eczacılık Yasa'nın kamu yararı ile mesleklerinin hak ve menfaatlerini gözetecek şekilde yeniden düzenlenmesi olduğunu belirten Saydan, ''vatandaşlara sunulan danışmanlık hizmeti karşılığı olan 'Eczacılık Meslek Hakkı'nı istediklerini'' kaydetti.

Milliyet
     



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,668 µs