En Sıcak Konular

Merak edilen adam: İşte Genel Sekreter

6 Eylül 2007 10:02 tsi
Merak edilen adam: İşte Genel Sekreter Bir gazeteci "Abdullah Gül atayacağı Genel Sekreterle herkesi çok şaşırtacak, parmak ısırtacak" demişti. Bu sözler bir diplomat ya da bir askerin Genel Sekreter yapılacağı yorumlarına yol açmıştı. Ancak beklenen olmadı. Gül gerçekten şaşırttı. İşte yeni

Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen'in Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne atanması pek çok kişiyi şaşırttı. 
 
Bugüne kadar Dışişleri Bakanlığı ya da devletin başka kademelerinden gelen bürokratların görev aldığı bu makama kültür sanat dünyasından bir isim beklenmiyordu. İsen de zaten devletin alıştığı bürokratlardan değil. Her şeyden önce entelektüel bir isim; uzlaşmacı. 'Ufuk açıcı' fikirleriyle tanınıyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün 'Türkiye'yi Atatürk'ün öngördüğü muasır medeniyetler seviyesine yükseltme' gayretlerine büyük katkısı olacak.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, Çankaya'nın en önemli mevkiine İsen'i ataması açık mesajlar içeriyor. Gül, Çankaya'yı kültür, sanat, akademi, bilim ve iş dünyasına açmak istiyor. İsen, hem devletle barışık hem halkla iç içe. Kültür ve sanat dünyasında saygın bir yeri var. Türk dünyasıyla arası iyi. Akademik hayatı boyunca Türkçenin eski önemini kazanması ve bir dünya dili olması için çalıştı. Müsteşarlığı sırasında kısaca TEDA olarak bilinen Türk edebiyatının dışa açılması projesi onun fikri. Başta Japonya olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde Yunus Emre Enstitüsü'nün kurulmasını da İsen sağladı. Yunus Emre Enstitüsü, tıpkı British Council‚ Goethe ve Cervantes enstitüleri gibi çağdaş Batılı kurumların kendi kültür ve dillerini dünyaya ulaştırmadaki rolünü üstleniyor. İsen, Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar Türklerin yaşadığı coğrafyada saygıyla anılıyor.

2002 yılında başladığı Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşarlığında son bakan Ertuğrul Günay'ı da sayarsak dört bakan ile birlikte çalıştı. Kültür sanat dünyasında iz bıraktı. Bir bakanın ya da bir partinin bürokratı olarak değil, bir aydın olarak görev yaptı. 'Hocaların Hocası' olarak anılan Prof. Dr. Orhan Okay, İsen'in hem akademisyenliğinde hem de kişiliğinin gelişmesinde büyük pay sahibi. Kültür, sanat ve edebiyat dünyasının İsen'i özleyeceği muhakkak. Ama merak etmeyin! Bundan sonra kültür, sanat ve edebiyat sohbetleri Çankaya'da yapılacak.

Milletvekili olamadı, Çankaya'ya çıktı

Adapazarı'nda doğan Mustafa İsen, Üsküp'ten göçen bir aileye mensup. Eski Türk edebiyatı profesörü. Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde başkanlık ve aynı fakültenin dekanlığını yaptı. 2000 yılında Başkent Üniversitesi'ne geçti ve burada Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kurdu. 17 Aralık 2002'de Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı'na atandı. 22 Temmuz seçimlerinde Başbakan Erdoğan'ın isteği üzerine görevinden istifa eden İsen, Adapazarı'ndan AK Parti milletvekili aday adayı oldu. Ancak son anda listeye giremedi; bu duruma üzülmekten çok sevinen İsen'in, listeler hazırlanırken unutulduğu belirtildi. İsen'in Türk edebiyatı ve Balkanlarda Türk kültürü ile ilgili yayınlanmış çok sayıda çalışması var.

Bu atama bir mesajdır

Prof. Dr. Mustafa İsen, yeni görevi ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Bence atamanın bizatihi kendisi bir mesajdır. Öyle görünüyor ki, yeni dönemde bilim, kültür, sanat ve Türkiye'de insan kalitesinin yükseltilmesi, Köşk'ün en önemli öncelikleri arasında olacak."
 
Zaman



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,826 µs