En Sıcak Konular

Asker sınırda teyakkuza geçti

28 Eylül 2014 09:40 tsi
Asker sınırda teyakkuza geçti Cumhurbaşkanı'nın, 'Tehdit olursa elimiz kolumuz bağlı duramayız' sözlerinin ardından asker sınırda teyakkuza geçti...

Zırhlı araçların sayısı artırıldı, obüsler namluyu Suriye yönüne çevirdi. Muhtemel sınır ötesi harekat için 'ihtimaliyet planlaması' da masada.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Örgütü ile Kürt gruplar arasındaki çatışma, Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne yakın sınır bölgesinde şiddetlenerek sürüyor. Türkiye'nin yanıbaşında yaşanan gelişmelerle ilgili Erdoğan, "IŞID sınır güvenliği için tehdit oluşturuyor. Bu sorumluluktan kaçamayız. Elimiz kolumuz bağlı duramayız' ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı'nın bu sözlerinin ardından Akşam sınır boyundaki hareketliliğe mercek tuttu. Sıfır noktasında bulunan askeri birliklerde çok sayıdaki zırhlı araçla tank, top ve obüsler de hazır halde bekletiliyor.

HAZIRIZ, GEREKEN NEYSE YAPARIZ

Türk Silahlı Kuvvetleri de, muhtemel bir sınır ötesi faaliyeti için her türlü ihtimaliyet planlamasını hazırlıyor. Sınırdaki yetkililer, alınacak kararlar ışığında ne gerekiyorsa eksiksiz yapmaya hazır olduklarını söyledi. Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar'ın hafta içinde bölgedeki birlikleri denetlemesinin ardından tespit edilen eksikliklerinin ise hızla tamamlandığı kaydedildi.

YENİ KAMPLAR KURULACAK

Bölgedeki yetkililer, göç dalgasının yoğunlaşması olasılığını da hesaba katarak, özellikle sığınma kampları konusunda gereken çalışmaların yapıldığını belirtiyor. Bu doğrultuda, Suruç'taki YİBO okulu, Süleyman Şah Parkı ve bazı diğer bölgelerde yeni kampların kurulmasıyla ilgili çalışma yürütülüyor. Kayıt ve yerleştirme işlerinin AFAD koordinesinde ve Göç İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yapıldığını da anlatan yetkililer, "Gelen kişilerin büyük bölümün kamplara yerleştiriliyor. Bazıları ise kentte bulunan akrabaları tarafından misafir ediliyor" dedi.  

Davul sesiyle gitti bomba sesiyle döndü

Yaşam ile ölüm arasındaki 'sırat' köprüsünden geçenlerin her birinin hikayesi yürek burkuyor. 2 oğlu, 4 kızı ve torunlarıyla Türkiye'ye geçen Halime Ana da yaşadıklarını gözleri dolarak anlatıyor. Suruçlu zengin bir Türkmen ailenin kızıyken 65 sene önce Kobani'ye gelin giden Halime Ana duygularını boğazı düğümlerenek dile getirdi: Oğullarımdan ikisini malımıza mülkümüze sahip çıksın diye geride bıraktık.
 
Allah, Reis-i Cumhurunuzdan ve Türk milletinden razı olsun. Bize kapıları açtı. Canımızı Türk halkına borçluyuz...

Dükkanlar PKK baskısıyla kapatılıyor

Kobani'yle, sadece bir sınır hattıyla ayrılmış olan Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde esnafın büyük bölümünün dükkanlarını kapatmış olması dikkat çekiyor. Adını güvenlik gerekçesiyle vermek istemeyen bazı bölge esnafının aktardığı bilgiye göre bunun sebebi PKK... Örgüt, Suruç halkının iş yerlerini kapatarak IŞİD'e karşı PYD saflarında savaşmak için Kobani'ye getmeleri yönünde sürekli baskı yapıyor. İşyerini kapatmayı reddedenler ise yine PKK tarafından tehdit ediliyor.

'Canımızı Türk halkına borçluyuz'

Sığınmacılar arasında bebek de var yaşlı da. Hepsinin gözünde korku, dilinde tek söz: Duamız Türkiye için.

Suriye sınırında Kobani'den kaçıp Türkiye'ye iltica edenlerin sayısı her geçen gün daha da artıyor. Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda tam bir panik havası var. İşte sınırdaki trajedi:

- Sınır kapısında geçişler gece gündüz sürüyor. 'Sıfır noktası'nda uzun kuyruklar var. Türkiye'ye geçenlerin sayısı şimdilik 150 binin üzerinde.

- Bölgede güvenliği, asker ve polis ortaklaşa sağlıyor. TSK, 'kayıt kabul' alanının dışında güvenliği sağlarken, üst aramasını polisler yapıyor.  

- Yardımları için Türkiye'ye teşekkür eden Kobanililer, taşınabilecek her şeyi yanlarında getiriyor. Yürümeyi yeni öğrenen çocuklar bile sırtlarındaki küçük çantalarda eşya taşıyor.

- Eşyalar arasında; yatak, battaniye, giysi ve gıda malzemesi ağırlıkta.

- Sınırdan geçenlere öncelikle gıda ve su veriliyor. Geçici kayıt işlemleri sonrası Suruç'a götürülüyorlar.

- Suruç'ta bulunan Göç İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kayıt işlemleri yapılanlara geçici kimlik veriliyor.
 
Suriyeliler bu işlemin ardından da yeni kurulan kamplara sevk ediliyor.



Bu haber 863 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,597 µs