En Sıcak Konular

Rusya Hazar'ı rakiplere vermek istemiyor

25 Eylül 2014 17:29 tsi
Rusya, Astrahan zirvesinde Hazar’ın hukuki statüsüne ilişkin anlaşmanın imzalanabileceğini ihtimal dışı bırakmadı ancak İran’ın önerdiği gibi Hazar’ın 5 eşit parçaya bölünmesini de kabul etmediğini açıkladı

SSCB sonrasında Hazar Denizi’nin statüsünün belirlenmesi konusu bölge ülkeleri arasında hala tartışılıyor. Enerji kaynakları ile zengin Hazar havzasında petrol ve doğalgaz üretiminin ve satışının devam etmesine rağmen statünün belirlenememesi yeni sorunların ortaya çıkabileceğinin işareti olarak yorumlanıyor.

29 Eylül tarihinde Astrahan’da düzenlecek “Hazar zirvesinden” önce bu konu tekrar gündeme taşındı. Rusya Hazar’ın kıyı ülkeleri Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Rusya ve İran arasında ulusal bölgelere uygun bir şekilde bölünmesine karşı olduğuna dair görüşünü tekrarladı.

Zirve öncesinde açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in BDT ülkeleri özel temsilcisi İgor Bratçikov toplantıda hukuki ön anlaşma yapılabileceğini ifade etti. Zirveye İran, Azerbaycan, Rusya, Türkmenistan ve Kazakistan’ın devlet başkanlarının katılması bekleniyor.

Bratçikov Astrahan zirvesinde Hazar’ın hukuki statüsüne ilişkin anlaşmanın imzalanabileceğini ihtimal dışı bırakmadı ancak İran’ın önerdiği gibi Hazar’ın 5 eşit parçaya bölünmesini de kabul etmediklerinin altını çizdi.

Hazar’ın mevcut statüsü 1921-1940 yılları arasında yapılan anlaşmalara göre belirlenmişti ve bu anlaşmalar hala yürürlükte. Özellikle İran Hazar’ın bölünmesini talep etse de diğer ülkeler buna karşı çıkıyor.

Moskova Hazar’daki mevcut statükonun korunmasından yana... Uzmanlar bunu Rusya’nın gelecekte TransHazar hattı üzerinden Avrupa’ya çıkacak Asya doğalgazına karşı kendi ihracatını koruma çabası olarak değerlendiriyor.



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,218 µs