En Sıcak Konular

Tüketici Hakem Heyetleri çökmek üzere

25 Eylül 2014 15:51 tsi
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Turhan Çakar, büyük kentlerde başvuru yoğunluğu nedeniyle Tüketici Hakem Heyetleri’nin (THH) artık çökmek üzere olduğunu söyledi.

Turhan Çakar, kaymakamlıklarda görev yapan Tüketici Hakem Heyetleri’nin bir dilekçe ve ekler ile başvuru halinde karar verdiğini aktardı. Son yıllarda kısaca halk arasında ‘deli dumrul ücretleri’ denilen bankacılık işlemlerinden kaynaklann ve sayısı 70’i bulan ücret, komisyon ve masraflar nedeniyle, geçtiğimiz yıl THH'ye aşırı bir yüklenme olduğunu belirten Çakar, yazılı değerlendirmesinde başvuruların tüm tüketici başvurularının Türkiye genelinde yüzde 70’ten fazlasını, Ankara’da ise yüzde 87’sini oluşturduğunu kaydetti.

“DELİ DUMRUL ÜCRETLERİNE İLİŞKİN ŞİKÂYETLERİN ARTMASI”

2014 yılında ise, bankaların deli dumrul ücretlerine ilişkin şikâyetlerin artması nedeniyle, bu oranın daha da arttığını dile getiren Çakar, şöyle devam etti:

“Oysa, Yasa, eğer tüketici örgütlerinin istediği şekliyle çıksaydı ve ‘bankaların tüketicilerden faiz dışında hiç bir ücret alamayacağı’ şeklindeki hali korunsaydı, bu durum hiç yaşanmayacak ve THH asgari koşullarda tüketicilerin güncel şikayetlerini karşılayabilecekti. Ancak üzülerek söylemek gerekirse, gerekli önlemler alınmazsa, özellikle de başvuruların yoğun olduğu büyük kentlerde THH artık çökmek üzeredir.”

Küçük yerlerde Hakem Heyetlerinin çoğunun raportörü olmadan, memuru olmadan çok zor koşullarda çalıştığını da anlatan Çakar, öte yandan, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanunu ile İlçe Hakem Heyetlerinin görev sınırı 2.000 TL’ye yükseltildiği için şikâyet başvurusu sayısında bir patlama yaşandığını söyledi.

“PERSONEL İHTİYACININ KARŞILANMASINDA BÜROKRATİK ENGELLER “

Çakar, “Mevcut personel ihtiyacının karşılanması ise bürokratik engeller nedeniyle 2015 yılını bulacaktır. Tüm bu sorunlara fiziki koşullar, araç, gereç, büro malzemeleri açısından eksikler ve hatta bu heyetlerin çoğunda tüketiciler ile iletişime geçmek için telefon etme olanağı dahi olmadığı ve buna bir de kadrosuz çalışan raportörlerin mevzuat açısından eğitimsizliği eklenince, hakem heyetleri hak arama kapısı olmak yerine çile kapıları olma durumuyla karşı karşıyadırlar.Yapılacak ilk şey, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa’da ‘Bankaların Korunmasına olanak sağlayan’ 4. Madde hükümleri içerisinde yer alan tüm Deli Dumrul ücretlerini kaldırmak olmalıdır. Bununla birlikte, hakem heyetlerine gerekli raportörlerin atanması ve ilgili personelin titiz bir eğitimden geçirilmesi ile birlikte heyetlerin fiziki koşullarının iyileştirilmesi ve araç-gereç eksikliğinin giderilmesi bir an önce sağlanmalıdır.” açıklamasında bulundu. Bu nedenle, başta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere, ilgili tüm kamu kurumlarını ivedilikle gerekli önlemleri almaya çağıran Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Turhan Çakar, öte yandan tüketicilerden faiz dışında herhangi bir ücret, komisyon, masraf alınmayacağı konusunda yasadaki ilgili maddenin düzeltilmesi için başta hükümet olmak üzere, TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilere çağrıda buldu.

(CİHAN)

Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,994 µs