En Sıcak Konular

Neonazilerin finansörü Alman istihbaratı çıktı

25 Eylül 2014 12:46 tsi
Alman ırkçı terör örgütü NSU davasında tanık olarak dinlenen muhbire Alman istihbaratı 200 bin DM para ödemiş

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi katleden, Köln'de bir bombalı saldırı düzenleyerek onlarca banka soyan ırkçı terör örgütü NSU'nun Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde devam eden davasında, istihbarat için çalışan bir muhbir tanık olarak dinlendi.

Tino Brandt isimli tanık verdiği ifadede, Federal Anayasayı Koruma İstihbarat Teşkilatının neonazi gruplara yaptığı mali destekleri anlatarak, 'İstihbaratın mali desteği olmasaydı Thüringen Eyaletindeki 'Thüringen Vatan Koruma' kurulamaz ve Almanya çapında bu derece büyüyerek anlam kazanamazdı.' dedi. Alman istihbaratı neonazi grupların eylemlerini finanse ederek, gerekli malzemelerin paralarını ödemiş ve polis tarafından bunlara karşı alınan tedbirleri de bildirmiş. Aynı zamanda ırkçılara karşı gruplar hakkında neonazilere bilgi vererek, yakalanan ırkçıların avukat masraflarını da üstlenmiş.

NSU teröristleri Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Zschaepe de Thüringen'deki neonazi grupları biraraya getiren 'Thüringen Vatan Koruma' örgütü mensubuydular. Dün öğleden sonraki duruşmada ifade vermeye devam eden Brandt, 1995 ve 2000 yılları arasında 'Vatan Koruma' neonazi örgütün başkanlığını sürdürürken aynı zamanda Thüringen Anayasayı Koruma İstihbarat Teşkilatına muhbirlik de yapmış.

Brandt, ifadesinde her hafta kendisinden sorumlu istihbarat yetkilisiyle görüştüğünü, neonazi örgüte lazım olan bilgisayar vs. araç gerecin temini için fiyat teklifleri yaparak gerekli parayı aldığını söyledi. Bu şekilde muhbirlik yaptığı süre içinde toplam 200 bin DM aldığını bildirdi. Görüşmelerinde ırkçı karşıtı gazetelerin de kendisine verildiğini ve birkaç sefer de neonazilere karşı arama yapılacağı konusunda uyarı aldığını kaydetti.

Brandt, müdahil avukat Mehmet Daimagüler'in sorularını cevaplandırırken, NSU'nun cinayet hikayelerinin doğru olmadığını, bu mahkemenin de şovdan ibaret olduğunu söyledi.



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,862 µs