'J-Takımı' | " /> 'J-Takımı' | "/>

En Sıcak Konular

İlk davetin sürprizi 'J-Takımı'

6 Eylül 2007 08:18 tsi
İlk davetin sürprizi 'J-Takımı'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün verdiği ilk resepsiyonda devletin zirvesi biraraya geldi. Siyaset ve yargıdan çok sayıda katılımın olduğu kabulde TSK'yı temsilen 18 asker katıldı. CHP ve YÖK Başkanı Teziç Çankaya'ya çıkmadı.

Devletin zirvesi dün Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Gül'ün davetindeydi. 850'yi aşkın konuğun katıldığı resepsiyona TBMM Başkanı Toptan, Başbakan Erdoğan, MHP lideri Bahçeli, DTG Grup Başkanı Türk, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Ceylanoğlu, yeni ve eski bakanlar, çok sayıda milletvekili, yüksek yargı temsilciler ve yabancı misyon temsilcileri katıldı.
Resepsiyona Orgeneral Ceylanoğlu dışında katılan korgenerallerin ordunun 'beyin takımı' olarak nitelendirilen J-Komutanları olması dikkat çekti.

CHP ve kuvvet komutanları resepsiyona katılmazken solu ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve DSP Ankara milletveki Emrehan Halıcı temsil etti. Kadın milletvekilleri resepsiyonda şıklıkları ile dikkat çekerken, davette konuklara içki servisi de yapıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün Çankaya Köşkü'nde verdiği ilk resmi davette devletin zirvesini Çankaya'da buluşturdu. Sivil ve askeri devlet erkanı, siyasi parti temsilcileri, üst düzey bürokratlar, milletvekilleri ile yabancı misyon temsilcilerini bir araya getiren resepsiyon renkli görüntülere sahne oldu. Resepsiyona beklendiği gibi Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları katılmazken orduyu Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 10'a yakın korgeneral temsil etti. Konuklarını Büyük Resepsiyon Salonu'nun kapısında karşılayan Cumhurbaşkanı Gül, 850'yi aşkın konuğunun elini tek tek sıktı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu'nun tamamının katıldığı resepsiyonda MHP lideri Devlet Bahçeli başta olmak üzere çok sayıda MHP milletvekili hazır bulundu. DTP'den ise Grup Başkanı Ahmet Türk ile beraber 9 milletvekili Gül'ün davetine icap etti. CHP daha önce açıklandığı gibi resepsiyona katılmazken DSP lideri Zeki Sezer'in katılmamasına rağmen DSP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı'nın resepsiyona katılması dikkat çekti. Resepsiyonda yüksek yargıyı ise Anayasa Mahkemesi Başkanı Vekili Sacit Adalı, Yargıtay Başkanı Osman Arslan ve birlikte Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu temsil etti. Davete Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı emekli tümgeneral Rıza Küçükoğlu'nun katılması dikkat çekti.


CHP ve Teziç yoktu

CHP daha önce açıkladığı gibi resepsiyona katılmazken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile kuvvet komutanları şehir dışında oldukları gerekcesiyle ve YÖK Başkanı Erdoğan Teziç katılmadı. Devletin zirvesini bir araya getiren davete çok sayıda milletvekili, Abdüllatif Şener, Ali Coşkun ve Ertuğrul Yalçınbayır, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'un da aralarında bulunduğu diplomatik misyon temsilcileri ve diplomatlar katıldı.


Genelkurmay'ı beyin takımı temsil etti

Resepsiyona ordunun 'beyin takımı' olarak nitelendirilen J-Komutanları da katıldı. Genelkuray Başkanlığı bünyesinde kurulu olan 'J Başkanlıkları', Genelkurmay'ın 'beyin takımı' olarak nitelendiriliyorlar. Tümü korgeneral rütbesinde olan 'J başkanları', kendi alanlarındaki konularda politikaları belirleyerek, onay için bunu Komuta kademesine sunarlar. J Başkanları, İstihbarat Başkanı, Lojistik Başkanı, Harekat Başkanı, Muhabere-Elektronik Başkanı, Askeri Tarih ve Stratejik Araştırmalar Başkanı, Plan-Prensipler Başkanı'ndan oluşuyorlar. 'J' harfi, İngilizce 'Joint'ten geliyor. Anlamı ise “birleşik.” Resepsiyona mazeretlerinden dolayı gelmeyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ise aynı saatlerde Kayseri'de 2. Ana Bakım Merkezi'ni inceledi.


850 konuğun elini sıktı


Abdullah Gül'ün çalışma ekibi de belirlendi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğine Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen'in getirilmesi kesinlik kazanırken, Tahran Büyükelçisi Gürcan Türkoğlu ise Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanlığına getirildi.

Resepsiyona basının ilgisi yoğun oldu. Daveti kalabalık bir basın ordusu takip etti.

Köşk yetkilileri davete 850'yi aşkın konuğun katıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Saadet Partisi lideri Recai Kutan'ın, “hayırlı olsun” temennisine, “Saol abi” diye karşılık verdi. Gül'ün bir çok konuğa ismi ile hitap etmesi ise davetin dikkat çeken bir başka ilginç enstantanesi oldu.

Konuklara içki servisi yapıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilere hitaben, “Sizinle de beraber olacağım' dedi.

Konuklarının elini teker teker sıkan Gül'ün sık sık bir mendille terini silmesi dikkat çekti. Başbakanlık Özel Kalem Müdür Yardımcısı Hasan Doğan Gül'ün elini sıkmak için elini uzattığı sırada Gül'ün elindeki mendil düştü. Gül daha sonra hızlı bir manevrayla mendili yerden aldı.

Resepsiyonda kadın milletvekilleri şıklıkları ile dikkat çekti. Davete MHP'nin iki kadın milletvekili de katılırken, İstanbul Milletvekili Meral Akşener'in beyaz elbisesi dikkat çekti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Recep Koral'ın Gül'ün yanağını okşaması ilginç bir enstantene oluşturdu.

Davete Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu'nun katılması ise dikkat çekti.

Gül'ün 850 konuğun elini sıkması 40 dakika sürdü.

Yarın da Çankaya Köşkü'nde sivil toplum örgütü temsilcileri ile medya temsilcilerine bir davet verilecek.

Resepsiyona Vatikan'ı temsilen Ankara Monsenyör Büyükelçisi Antonio Lucibello katıldı.

Sıcak diyalog

Resepsiyonda Gül masaları teker teker dolaşarak konuklarıyla ilgilendi. Gül bir ara MHP lideri Bahçeli'nin yanına giderek kendisiyle samimi bir şekilde sohbet etti. Bahçeli, Gül'e, “Hayırlı olsun Sayın Cumhurbaşkanım” derken Gül'de MHP liderine, “Çok teşekkür ederim” diye cevap verdi. Başbakan Erdoğan seçim sürecinde sert bir diyalog içine girdiği MHP lideriyle resepsiyonda buzları eritti. Bahçeli'nin yanına giderek elini sıkan Başbakan, Bahçeli'yle tokalaştı.


Yaverden yakın koruma

Resepsiyonda Cumhurbaşkanlığı Yaveri Piyade Kurmay Albay M. Metin Özbek'in Cumhurbaşkanı Gül'e olan yakınlığı dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı Protokol Müdiresi bu enstanteneyi gülümseyerek izledi.

Davetiyelerin eşsiz gönderilmesi nedeniyle konuklar Köşk'e yalnız geldiler. Konuklarını kapıda karşılayan Cumhurbaşkanı Gül de bu nedenle yalnızdı. Gül'ün eşi Hayrünissa Gül'ün resepsiyona katılmaması dikkat çekti. Bayan Gül'ün aynı saatlerde taşınma işleriyle ilgilendiği ve Dişişleri Konutu'nda olduğu öğrenildi.


Sağol Recai abi

Saadet Partisi lideri ile Cumhurbaşkanı Gül arasında tokalaşma sırasında ilginç bir diyalog yaşandı. Cumhurbaşkanı Gül, Saadet Partisi lideri Recai Kutan'ın, “hayırlı olsun” temennisine, “Sağol abi” diye karşılık verdi.


Yüksek yargı tam kadro geldi

Resepsiyonda yüksek yargıyı ise Anayasa Mahkemesi Başkanı Vekili Sacit Adalı, Yargıtay Başkanı Osman Arslan ve birlikte Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu temsil etti. Türkiye Barolar Birliği Başkan Özdemir

Özok'da kabulde hazır bulundu.

yenişafak



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,790 µs