En Sıcak Konular

Talat-Papadopulos zirvesi sonuçsuz

5 Eylül 2007 22:54 tsi
Talat-Papadopulos zirvesi sonuçsuz
14 Ay aradan sonra Lefkoşa’da bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un görüşmesinden hiçbir somut sonuç çıkmadı.

Görüşmeden sonra liderler ortak bir açıklama yapmadı. Daha sonra cumhurbaşkanlığı ofisinde bir basın toplantısı düzenleyen KKTC cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise Papadopulos’a 2 temel öneri sunduğunu ancak bunların reddedildiğini söyledi. 

Talat, 2 ya da 2 buçuk ay içerisinde Kıbrıs sorununun ana konularının ele alınacağı 5 komite kurulmasından yana görüş bildirdi.

KKTC cumhurbaşkanı, komitelerin kuruluş hazırlık sürecinin hemen sonrasında kapsamlı müzakerelere başlanması ve kapsamlı çözüm için de 2008 yılını hedef gösterdi.

Tasos Papadopulos ise komitelerin kurulması konusundaki 2-2 buçuk aylık hazırlık sürecini reddetti.

Papadopulos, Talat’ın önerisine karşılık, 3 komite kurulmasını, komitelerin zaman limiti olmadan çalışmasını ve liderlerin de gerektikçe bir araya gelmelerini önerdi.

TALAT’IN BASIN TOPLANTISI
Papadopulos’la, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilci Michael Möller’in ara bölgedeki ikametgahında 3 saatten fazla görüşen Talat, makamında basın toplantısı düzenledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununun çözüm sürecini hızlandırma ve zaman limiti getirme önerisinin Rum tarafınca kabul görmediğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’a, görüşmede, 2-2.5 aylık hazırlık görüşmesinin ardından tam teşekküllü müzakerelere geçilmesini, müzakerelerin başlamasıyla 2008 yılı sonuna kadar çözümü hedeflemeyi önerdiğini, ancak Rum tarafının zaman limiti kabul etmediğini bildirdi.

8 Temmuz sürecinin hızlandırılması ve disiplin altına alınmasını; bu hazırlığın 2 ay içinde yapılmasını, Kıbrıs sorununun ana konularının 5 komite tarafından ele alınmasını önerdiklerini ifade eden Talat, şunları söyledi:

“2-2.5 aylık hazırlıktan sonra liderlerin masa başına geçerek tam teşekküllü müzakerelerin başlatılmasını önerdik. Yani aslında 8 Temmuz sürecine bir düzenleme öngördük. Yani 8 Temmuz sürecini hızlandırma, disiplin altın alma ve sonuç alıcı hale getirme önerisi yaptık. Bu düşüncemiz ne yazık ki kabul görmedi. Sonuç olarak bu görüşmeden sonra bildiğiniz basın açıklaması yapıldı.”

Teknik komitelerin kurulması önerisini de yaptıklarını kaydeden Talat, “Kapsamlı müzakerelerin başlamasıyla 2008 yılı sonuna kadar Kıbrıs sorununun çözülmesi, yani bütünlüklü çözüm hedefine ulaşılması önerisini yaptık” dedi.

Talat, hazırlık sürecinin hızlandırılması ve kapsamlı çözüme yönelik müzakerelerin başlatılması önerilerinin kabul görmediğini belirterek, “Kıbrıs Rum tarafı 14 ay önce anlaştığımız 8 Temmuz sürecini birkaç komiteyle başlatma önerisinde bulundu. Bu tabi tarihi 14 ay önceye taşımak demekti. Biz geçen zamanı da, bu kıymetli zamanı da değerlendirerek hızlandırmak istedik. Hızlandırma ve zaman limiti getirme, yani 2-2.5 ay hazırlık süreci Rum tarafınca kabul görmedi. Mesele bu kadardır. Bunun dışında bir şey yoktur” diye konuştu.

Rum tarafının zaman limiti kabul etmediğini dile getiren Talat, “Zaman limiti kabul etmiyorlar, ne kadar giderse” ifadesini kullandı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Talat, Kıbrıs Rum tarafının kapsamlı bir çözümü, Kıbrıs Türk tarafı kadar istemediğini kaydetti. Rum tarafının bütünlüklü çözüme yol açacak kapsamlı müzakerelere hazırlığının olmadığını dile getiren Talat, çözümün herkes için gerekli olduğunu vurguladı.

Sorunun çözümünün çok gerekli olduğunu belirten Talat, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar için yararlı olacak bir süreci başlatmak istediklerini söyledi.

Talat, bir soru üzerine, “Görüşür müyüz, görüşmez miyiz zaman belirlemedik” dedi.

PAPADOPULOS: TEMASLAR SÜRECEK
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la görüşmesinin ardından Rum Başkanlık Köşkü’ne dönüşünde basına açıklama yapan Papadopulos ise “Bu görüşme, 8 Temmuz prosedürüne yardımcı olmamızı hedefleyen bir görüşmeydi” dedi. Papadopulos, özetle şunları söyledi:

“Yalnızca, ana gündem konusu olan 8 Temmuz prosedürünü görüştük. Biz, anlaşmanın derhal ve şartsız şekilde hayata geçirilmesinde ısrar ettik. Çünkü 8 Temmuz’un Kıbrıs sorununa, yeni bir zemin üzerinde kapsamlı çözüm bulunmasını olumlu şekilde ileri götürebilecek bir prosedür olduğunu düşünüyoruz. Önerilerimizin özlü görüşmeleri ve Kıbrıs sorununun çözümünü gündeme getirecek zamanı oldukça kısaltacağına inanıyoruz. Rum tarafı olarak, Gambari prosedürünün de (8 Temmuz süreci) kesin şekilde öngördüğü gibi, iki toplum liderinin komisyonlar aracılığıyla varılacak ilerleme noktalarını periyodik olarak görüşmeleri ve komisyonların işaret edecekleri anlaşmazlık noktalarını müzakere etmeleri şartıyla komisyonların ciddi bir ön hazırlık yapması gereği üzerinde çok ısrar ettik.”

“TALAT GAMBARİ SÜRECİNDE DEĞİŞİKLİK İSTEDİ”
Cumhurbaşkanı Talat’ın görüşmede, “Gambari sürecinde değişiklik istediğini” ve “görüşmelerin teknik düzeyde sınırlandırılmasını” talep ettiğini belirten Papadopulos, bunun prosedürü hızlandırmayacağı görüşünü savundu.

Görüşmenin yapıcı bir ortamda gerçekleştiğini dile getiren Papadopulos, “Ortaya çıkan zorlukları aşmak amacıyla temaslarımıza BM aracılığıyla devam edeceğiz” dedi.

Prosedürün nasıl ilerleyeceğine ilişkin bir soruya karşılık Papadopulos, “Önce BM aracılığıyla temaslar olacak. Kıbrıs Rum tarafı doğal olarak bunun BM çerçevesinin veya şemsiyesinin dışında olmayan doğru bir prosedür olduğunda ısrar etti ve inanıyoruz ki bizim önerilerimiz pratik sonuç getirici olacak” dedi. Papadopulos, şöyle devam etti:

“Liderlerin belirlenmiş bir takvim içerisinde bir veya iki ay her gün görüşmeleri sadece sohbet olur. Ancak bu prosedürün tek başına sonuç getirip getirmeyeceği, yoksa çıkmazın resmileşmesini mi gündeme getireceği konusuna hassasiyet gösterilmeli.”

TAKVİM KONUSU
Bir soru üzerine, “müzakerelerin başlaması konusunda takvim belirlenmemesini” yorumlayan Papadopulos, “müzakereleri belirleyecek olanın takvim değil kaydedilecek ilerleme olduğunu” söyledi. Papadopulos, şöyle devam etti:

“İki lider arasında özlü görüşme yapılabileceğinin güvence altına alınması amacıyla önceden zemin hazırlanmadan, iki aylık bir takvim koysanız ne önem taşır ki. Bu da ısrar ettiğimiz bir noktaydı. Biz, zamana yayılmış görüşmelerden bahsetmiyoruz. Takvimi sadece görüşmelerin süreci belirler. İki lider komisyonların çalışmasını denetlemek için, komisyonların saptayacağı görüş ayrılıklarını müzakere etmek için görüşeceklerse, alt komisyonların yapacağı çalışmaların hızına göre bir ayda da, 15 günde de, 2 veya 3 ayda da olabilir.”

Rum gazetecilerin, “Kıbrıs Türk tarafınca zamanın boşa harcanması tehlikesi bulunup bulunmadığı” sorusuna karşılık Papadopulos, “bu tehlikenin her zaman var olduğunu” öne sürerek, “Mesela, görüşmelerin başlama tarihi olarak 15 Eylül’ü tayin ederseniz, yine tehlike yok mu? İki liderin kendi başlarına görüşüp anlaşacakları yönünde herhangi bir garanti mi var” ifadelerini kullandı.

ntv



Bu haber 231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,766 µs