En Sıcak Konular

İki isim Kabine'de baş ağrıtacak

5 Eylül 2007 21:08 tsi
İki isim Kabine'de baş ağrıtacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 60. Hükümetin programını TBMM'de okuyarak düğmeye bastı. Güven oylamasının ardından 24 bakanlı kabine 2. Erdoğan hükümetinin vitrini olacak. Bu vitrin içinde de iki isim ön plana çıkacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 60. Hükümetin programını TBMM’de okuyarak düğmeye bastı. Güven oylamasının ardından 24 bakanlı kabine 2. Erdoğan hükümetinin vitrini olacak. Bu vitrin içinde de iki isim ön plana çıkacak. Aslında bu iki isim 60. Hükümetteki iki sürpriz. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen…

Tüzmen ile ilgili sürpriz, kabine açıklandığında değil, Devlet Bakanlarının görev dağılımı belirlendiğinde ortaya çıktı. Çünkü son 5 yıldır ‘’Gümrüklerin patronu’’ olan Tüzmen’in görev alanı değiştirildi. Artık Gümrükler Başbakan’ın sağ kolu ve avukatı Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’ya emanet. Tüzmen’den gümrüklerin alınması Ankara’da ‘’Önemli bir gelişme’’ olarak nitelendiriliyor.

Tüzmen’in bundan önceki bakanlığı dönemde gümrüklerdeki yolsuzluk iddiaları dinmedi. Kapıkule’de, Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın, elektrikli sobalar içine yerleştirdiği gizli kameralar ile ortaya çıkardığı rüşvet ağı Tüzmen döneminde yaşandı. Gümrük Müsteşarı hakkındaki iddialar nedeniyle yargıya sevkedildi. Gümrüğün Teftiş Kurulu Başkanı olaylı biçimde görevde alındı. Gebze başta olmak üzere her yerden patlayan akaryakıt kaçakçılığı Tüzmen’in ve hükümetin başını ağrıttı.

CHP TAKİBİ

Tüzmen’in şimdi Gümrük Müsteşarlığının patronluğundan ayrılması, muhalefetin de gözünü o döneme dikmesine neden olacak. CHP şimdiden gümrüklerde Tüzmen döneminde yaşananları araştırmaya başladı. Ve tahmin ettikleri gibi, Tüzmen gidince, bu konuda gümrüklerden daha fazla bilgi akmaya başladı. Beşir Atalay ise hükümetin 2. yumuşak karnı. İçişleri Bakanlığı için en az 5 isim geçti ancak kimse Atalay’ı tahmin edemedi.

Çünkü Atalay, Abdullah Gül hükümetinde Sezer’den veto yemiş ve Milli Eğitim Bakanlığı yerine Devlet Bakanlığına kaydırılmıştı. Erdoğan’ın Sezer’e sunduğu ve Sezer’in bakmadığı listede de Atalay yine Devlet Bakanı, Murat Başesgioğlu ise İçişleri Bakanıydı. Abdulah Gül Cumhurbaşkanı olunca da iki isim yer değiştirdi. Atalay, Kırıkkale Üniversitesi'nde rektör olduğu dönemde, YÖK tarafından "irticai" kadrolaşma iddiası ile görevden alındı. Bu iddialar arasında ‘’Kırıkkale Üniversitesine, Atatürk büstü koymamıştır’’ maddesi de vardı.

1985'te, Özal döneminde DPT'de çalışan ve yıllar sonra da kamuoyu anket şirketi ANAR'ın koordinatörlüğünü yapan Atalay ile Gül’ün yolu, ANAR'ın Ankara bürosunda kesişti. Gül de bu büroyu çalışma ofisi olarak kullanıyordu. Atalay’ı veto eden Ahmet Necdet Sezer’in elinde mutlaka daha detaylı raporlar ve bilgiler vardı. CHP onun için 60. Hükümeti izlerken Tüzmen’in 59. Hükümet ve gümrük icraatlarına yönelecek, Atalay’ı da İçişleri Bakanlığı koltuğundayken gözleyecek….

gazeteport

 



Bu haber 880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,568 µs