8 mesaj | " /> 8 mesaj | "/>

En Sıcak Konular

TSK'dan Çankaya'ya 8 mesaj

5 Eylül 2007 20:22 tsi
TSK'dan Çankaya'ya 8 mesaj 

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde ve seçim sonrasında gözler hep Genelkurmay Karagahı'ndaydı. Askerlerin vereceği tepkiler önce tahmin edilmeye sonra da yorumlanmaya çalışıldı. Bugün Çankaya Köşkü'nde yapılan resepsiyona katılmayan komuta kademesinin ta

Genelkurmay, Çankaya Köşkü'ne ve yeni sahibi Abdullah Gül'e 8 mesaj gönderdi...

SÖZDE DEĞİL ÖZDE

Genelkurmay Karargahı'ndan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili ilk yorum 12 Nisan'da geldi. Org. Büyükanıt, kendisine sorulmadan "Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yorumumuzu merak ediyorsunuz biliyorum. Biz seçilecek Cumhurbaşkanı'nın Cumhuriyeti ilkelerine sözde değil özde bağlı olmasını istiyoruz" diye bir çıkış yaparak tavırlarını ortaya koydu.

E-MUHTIRA

Abdullah Gül'ün tek aday olduğu Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun yapıldığı gece geç saatlerde Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden bir açıklama yapıldı. Mesajın zamanlaması dikkat çekerken "Sözde değil özde" vurgusu tekrarlandı.

YAZILI KUTLAMA

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından kutlamaların kabulü için verilen kokteyle katılmayan komutanlar tebrik mesajlarını Çankaya Köşkü'ne yazılı olarak iletti.

YEMİN TÖRENİNE GİTMEDİLER

Abdullah Gül seçildikten bir saat sonra yemin ederek göreve resmen başladı. TBMM'de yapılan törende izleyici sıralarındaki bazı koltuklar boştu. Ancak en dikkat çeken TSK'nın komuta kademesine ait olanlardı. Askerler Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katılmamışlardı.

CUMHURBAŞKANI-CUMHURBAŞKANIM

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olarak TSK'nın komuta kademesi ile ilk kez bir araya geldiği GATA'daki mezuniyet törenine ise simgesel mesajlar damgasını vurdu. Okul komutanı ve okul birincisi konuşmalarına teamüllerin aksine "Cumhurbaşkanım" diye değil "Cumhurbaşkanı" ifadesini kullanarak başladı. Mesajlar bununla da kesilmedi ve Büyükanıt kalkarken ve yerine dönerken Gül'ü selamlamadı. Ancak ilerleyen günlerdeki törenlerde bu davranış eski haline döndü.

UĞURLAMA FARKI

Başkent'te 'Askerler simgesel mesaj vermekten vazgeçti' yorumları yapılırken bu kez 30 Ağustos'taki resepsiyonda başka bir olay yaşandı. Genelkurmay Başkanı Meclis Başkanı Köksal Toptan'ı arabasına kadar uğurladıktan sonra esas duruşa geçerek selamladı. Cumhurbaşkanı Gül'ü uğurlarken yine arabasına kadar eşlik etti. Ancak selam vermedi ve makam aracı ayrılmadan arkasına dönerek gitti. Neden böyle davrandığı sorusuna ise "Yani böyle davranmayı uygun buldum. Eşiyle gelmiş olan benim Meclis Başkanımı baş selamıyla uğurladım. Gerekirse amuda bile kalkarım. O kadar..."

KAYSERİ RASTLANTISI

Herkes merakla Cumhurbaşkanı Gül'ün vereceği ilk resepsiyona askerlerin katılıp katılmayacağının cevabını ararken komutanlar "Ordu Komutanlıklarını ziyaret' mazeretini bildirdi. Kulislerde bunun anlamı yorumlanmaya çalışılırken bu kez askerler Kayseri'ye çıkartma yaptı. Davetlisi oldukları Cumhurbaşkanı'nın seçim bölgesindeki birlikleri denetliyorlardı. Komutanlar, hava yoluyla Ankara'ya yarım saat olan Kayseri'ye resepsiyondan sonra gitmeyip sabah saatlerinde denetime başlamışlardı.

SİNCAN KOMUTANI RESEPSİYONDA

Komutanlar Kayseri'de denetleme yaparken gözler Çankaya Köşkü'nde Genelkurmayı temsil edecek komutanı çevrildi. Ve asıl sürpriz işte bu noktada gerçekleşti. Çünkü TSK'yı Çankaya'da temsil için gönderilen komutan Gül'ün de üyesi olduğu RP Hükümeti'nin iktidardan uzaklaştırılması sürecini başlatan Sincan'daki olayda tanklara yürüyüş emrini veren Erdal Ceylanoğlu'ydu. Bu olay kulislerde şu yoruma neden oldu: TSK Ceylanoğlu ile bir mesaj mı vermeye çalışıyor?" Çünkü komuta kademesinde Genelkurmay İkinci Başkanı, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı, Harp Akademileri Komutanı ve Donanma Komutanı, Ceylanoğlu'nun üstünde yer alıyordu. Ancak onlar değil de Sincan'la ismi bütünleşmiş bir komutan olan Ceylanoğlu gönderilmişti.

29 EKİM'DE NE OLACAK?

Ve şimdi herkes 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda verilecek resepsiyonu bekliyor. Acaba komutanlar o akşam verilecek resepsiyona katılacak mı?

hürriyet



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,813 µs