En Sıcak Konular

Camileri yıkıp yerine kilise yapıyorlar!

5 Eylül 2007 20:04 tsi
Camileri yıkıp yerine kilise yapıyorlar!
Ahıska'nın Adigeni kasabasında müslümanlar tarafından yapılan camiler yıkılıyor taşlarıyla kiliseler yapılıyor.

Adigeni kasabasının Plate köyünde Ahıska Meshi müslümanlar tarafından 1917 yılında yapılmış olan cami, aynı kasabanın Zarzma köyündeki kilisenin papazı Nikoloz öncülüğünde 28 Ağustos 2007 tarihinde yıkıldı.

Dünya Bülteni'nin Kafkasya muhabiri Rufiz Rahimow'un bildirdiğine göre, yıkılan caminin taşları, kilise yapımında kullanılmak üzere Zarzma köyüne götürüldü.

1917 yılında meshi müslümanlar tarafından yapılan cami Ahıskalıların sürgününden sonra cami olarak kullandırılmadı. Kominizm zamanında bazen depo, bazen de kültür kulübü olarak kullanıldı. Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra caminin ikinci katı kütüphane olarak kullanıldı, birinci katı ise boş tutuldu ve köylüler bu katı domuz ve diğer hayvanların barınağı olarak kullandılar. Cami şu anda da devlet kayıtlarında kütüphane olarak görünmektedir. Plate köyünde, bugün itibariyle yalnız üç müslüman aile yaşıyor. Köydeki diğer aileler ise hristiyan.

Cami, kütüphane olarak halen Adigeni belediyesine kayıtlıdır. Yalnız olay hakkında belediyeden her hangi bir resmi açıklama yapılmamıştır.

Adigeni kasabası beledıye başkanı Zurab Çilingaraşvili ile yaptığımız görüşmede kendisi, olayın fazla büyütüldüğünü ve caminin kendiliğinden yıkıldığını söyledi. Ancak bu açıklama, camiye ait taşların 3 - 4 km uzaklıktaki başka bir köye götürülmesini izah edemiyor. Bu nedenle belediye başkanının da papaz Nikoloz’un öncülük ettiği olayın içinde olduğu düşünülüyor. Zaten belediyenin mülkiyetinde olan bir caminin, belediye başkanından izin alınmadan yıkılması söz konusu olamaz.

Caminin çatısı yıkılmış, ana giriş kapısından ve duvarlarının üst iki sırasından taşlar alınarak Zarzma kilisesinin avlusuna götürülmüştür.

Cami taşlarıyla, sağdaki resimde görülen alana papazlar için lojman yapılacak. Ayrıca aşağıdaki resimde görülen kilise tamir edilecek.

Acara müftülüğü temsilcileri 31 Ağustos 2007 tarihinde Plate köyüne giderek olayı protesto ettiler ve hükümetten kanuni işlemleri başlatmasını istediler.

Olay yerini 5 kişilik Gürcistan ombusdsman heyeti de ziyaret etti. Heyet üyeleri, olayın kanunen suç olduğunu ve sorumlular hakkında derhal yasal işlem başlatılması gerektiğini söylediler.

Ahıska bölgesinde şu anda Acara bölgesinden göç etmiş yaklaşık 34 bin Gürcü müslüman yaşamaktadır. Bu müslümanlar da olayı proteso ederek, cami taşların derhal yerine götürülmesini ve suçluların cezalandırılmasını istediler. Gürcü müslümanlar, olayın ülkede müslüman - hristiyan çatışması isteyen Gürcistan düşmanları tarafından pılanladığını belirttiler.

dunyabulteni



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,001 µs