iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Bayram değil seyran değil, Bush Talabani’yi neden öptü?

5 Eylül 2007 15:47 tsi
Bayram değil seyran değil, Bush Talabani’yi neden öptü? Sahi, Bush Talabani’yi niye öptü? İyibilgi bu soruyu Prof. Dr. Hasan Köni’ye sordu. iyibilgi özel

Yahya Bostan'ın haberi

Irak işgal edildiğinden bu yana giderek kaosun içine sürükleniyor. Üstelik Irak işgalinin baş aktörü ABD ülkede yalnızlaşıyor. Washington yönetimine savaşın başında destek olan müttefikler Irak’ı bir bir terk ediyor. Irak’ı terk edenler kervanına geçtiğimiz hafta “fiili” olarak İngiltere de katıldı. Dört ay önce Blair tarafından alınan karar hayata geçirildi ve İngiliz askerleri Basra’nın sokaklarından havaalanındaki üslerine çekildi. İngiltere’nin Irak’ı önümüzdeki dönemde terk etmesi bekleniyor.

İşte tam bunlar konuşulurken Başkan Bush’un sürpriz Irak ziyareti şaşkınlık yarattı. Irak’a sekiz saat süren sürpriz bir ziyaret yapan Başkan George Bush Sünni direnişin yoğun olduğu ve "Ölüm üçgeni" diye anılan bölgede bulunan Anbar vilayetindeki El Esad ABD üssüne Air Force One uçağıyla indi ve ayağının tozuyla alan pisti yakınındaki bir binada, "Savaş konseyi" diye takdim edilen bir toplantıya katıldı. Toplantıya ABD tarafından Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Savunma Bakanı Robert Gates, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ve komutanlar katıldı. Irak tarafından ise Cumhurbaşkanı Talabani, yardımcıları Adil Abdülmehdi ile Tarık el Haşimi, Başbakan Nuri el Maliki, Yardımcısı Berham Salih ve Kürt bölgesi başkanı Mesud Barzani ile bazı Sünni aşiret liderleri toplantıda hazır bulundu.

Başkan Bush, toplantı odasına en son giren Talabani’yi "Sayın Başkan. Sayın Başkan. Bütün Irak’ın devlet başkanı" diye selamlayarak yanaklarından üç kez öptü.

Peki, neden? Her ne kadar Bush’un bu ziyareti ve ziyareti sırasında söyledikleri basında “Bush çekilme işareti verdi” şeklinde yorumlansa da iyibilgi’ye konuşan uluslar arası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni konuya farklı bir pencereden yaklaşıyor. Köni, Bush’un bu ziyaretle çekilme sinyali değil, güven mesajı vermek istediğini belirtiyor.

“Irak’ta Amerika’nın tek dostu Kürtler kaldı” diyen Köni, bush’un bu ziyaretle tek dostlarına ‘biz buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz’ mesajı vermek istediğini ileri sürüyor. İngiltere’nin Irak’tan çekilmekte olduğunu, İran’ın PJAK’ı vurduğunu, Kürtlerin bu yüzden zor durumda olduğunu hatırlatan Köni “Bush ‘ben buradayım’ demek istedi” diyor.

Çekilmeye Museviler engel

Peki, Köni ABD’nin Irak’tan çekilmeyeceğini mi söylüyor? Tam olarak değil… “İki-üç senede çekilebilir” diyor Köni, ancak birden bire çekilemeyeceklerini söylüyor… çekilmenin önündeki en büyük engeli de Musevi lobisi olarak görüyor. Köni şöyle konuşuyor: “Filistinlilerle barış yapılacaksa eğer ABD’nin bölgedeki baskısının kalmasını istemiyor Museviler… Böyle bir durumda Arapların pazarlık gücü artar. Buna Demokrat Parti’nin de içinde etkin olan, yani kim gelirse gelsin iktidarda kalmayı becerebilen Museviler izin vermez… Bush’un Avustralya’daki konuşmasını takip edin. ‘El Anbar Sünnileri de bizimle işbirliği yapıyor’ diyor. ‘Onlar da demokrasi istiyor’ diyor. Yani çekilmek diye bir şey yok adamın kafasında!”

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,804 µs