En Sıcak Konular

AKP, Baydemir’i sandığa çivileyecek!

5 Eylül 2007 14:50 tsi
AKP, Baydemir’i sandığa çivileyecek! Osman Baydemir’in söylemleri Diyarbakır’a karşı Ankara’nın kasıtlı bir tutum içinde olduğu izlenimi vermek niyetinde olsa da, gerçek oldukça farklı. İddia o ki, seçimde yüzde 25 oy kaybeden, Baydemir’in ‘tatsızlığı’, ke

Aslında bölgeyi, DTP’yi ve Diyarbakır’ın siyasi hayatını yakından izleyenler açısından, Osman Baydemir’in “savaş”lı, “hodri meydan”lı açıklamalarında şaşılacak bir şey yok.

Çünkü Osman Baydemir ve ekibi bölge siyasetine o denli batmış durumda ki, kimse Belediye hizmetleri ile ilgilenmiyor. Baydemir ve ekibi de ne zaman başı sıkışsa veya “seçim” olsa, keskin demeçler vermeye başlıyor.

Bunun altında yatan neden gayet basit. Diyarbakır ile Ankara arasında sanki bir çekişme var havası yaratarak, kendi seçmen kitlesini kemikleştirmek ve aslında Diyarbakır halkının büyük ihtiyacı olan belediye hizmetlerindeki aksaklıkları kamufle etmek.

Anımsanırsa en yakın örnek 22 Temmuz öncesinde yaşandı ve Baydemir 'den, DTP’li diğer belediyelerden huzursuzluk yaratıcı açıklamalar geldi.

Oylar gidiyor...

Bunlar bir belediye başkanına yönelik standart eleştiriler olarak görülebilir. Ancak somut sonuçlar da var. Diyabakır DTP’nin önemli oy merkezlerinden biri. Belediye seçimlerinde olduğu kadar genel seçimlerde de bu ilimizden DTP’ye yoğun oy çıktı.

22 Temmuz’dan önceki seçimlerde alınan (mahalli seçimler) oy oranı yüzde 67.5 gibi oldukça yüksek bir rakam. Ancak şimdi görülüyor ki, oyları veren seçmenler de belediye hizmetlerinden çok memnun değil.

Zira 22 Temmuz-bir genel seçim olmasına rağmen-da alınan oy oranı inanılmaz bir düşüş yaşamış durumda. Yüzde 25’lik bir oy kaybı söz konusu ve rakam yüzde 42.5’e gerilemiş durumda.

Tabii bu rakamlar genel seçim oranları. Biliniyor ki, daha doğrusu çok açık bir seçmen eğilimi ki, genel seçim sonuçları genellikle artarak veya "azalarak" yerel seçimlere yansıyor. Sözün özü, kısa bir süre kalan mahalli seçimlerde Diyarbakır DTP’yi hayal kırıklığına uğratabilir.

Üstelik bu oldukça güçlü bir ihtimal. Zira mahalli seçimlerde DTP’nin 22 Temmuz’daki gibi büyük oy kayıplarına uğramasına bile gerek yok.

AKP’nin alacağı fazladan 27 bin oy-buraya dikkat, DTP tek bir oy kaybetmese bile ki mahalli seçimlerde bu çok zor-DTP’nin “kalesini” çökertecek.

Üstelik toplam oyları 50 binin üzerinde olan ve seçimlerde herhangi bir varlık gösterememiş diğer partilerin seçmenleri de AKP’ye yakın duruyor. En azından DTP ve AKP arasında geçeceği anlaşılan Diyarbakır mahalli seçiminde bu partilerden DTP’ye oy gitmesi hemen hemen imkansız.

Örneğin sadece MHP, SP, DP seçmeninin 40 binin üzerinde oyu bulunuyor ve bu kitlenin DTP’ye oy vermesi hayli zor. Bu da işin ikinci kısmı. Üçüncü kısım ise AKP ile ilgili.

AKP sinirlendi!

AKP teşkilatları ve bakanlıklar Diyarbakır konusunda Başbakan’dan gerekli talimatı çoktan almış bulunuyor. Diyarbakır seçmeninin hassas olduğu ve ekonomik açıdan bağımlı olduğu alanlarda ilgili bakanlıklar tüm hizmetlerini bu şehre yığacak. AKP’nin “maddi-manevi-politik” tüm ağırlığı ile Diyarbakır’a yüklenecek. Ve bu ağırlığın hallice olduğu söylenmeli.  

Ek bir gelişmede Belediyecilik ile ilgili. Belediye konusu zaten AKP’nin en önemli kozu. Türkiye çapında belediye çalışmalarında gösterdiği başarı ve bizzat Başbakan’ın belediye başkanlığından gelmesi, belediye hizmetleri konusunda zaten ikircikli davranmaya başlayan Diyarbakır seçmenini etkiliyor.

Tabii bu tabloya şu da eklenmeli. Siyasi iktidar tarafından asla dillendirilmese de, iktidar partisi dışındaki bir partinin Diyarbakır’ı alması halinde “elinin kolunun” bağlanacağı "hissiyatı" da şehirde hakim.

Belediye personeli mi, yoksa...

Tüm bu bileşenler önümüzdeki mahalli seçimlerde Diyarbakır’da AKP’nin sert bir vuruş yapmaya hazırlandığını ve Baydemir’in bu yüzden ciddi rahatsızlık duyduğunu ispatlıyor ama Osman Baydemir asıl oy kaybını kendi seçmenin kızgınlığından da alabilir.

Diyarbakırlılar Belediye hizmetlerinin dört dörtlük olmadığının farkında ama uzun süredir bunu tolere ediyor. Ama yine uzun zamandır Diyabakır’da rahatsızlık yaratan bir konu mevcut.

O da Belediye’ye alınan personelin belediyecilikten anlamadığı gibi, “işe alınanlarda, hapiste yatıp çıkmak, dağ kadrosundan gelmek, akrabası bulunmak liyakat ölçüsü olunca ne hizmet alınıyor ne de hizmet veriliyor!"

Tüm bunlara rağmen DTP yeniden seçilebilir mi? Oldukça zor ama bir ihtimal var. O formül de DTP Genel Merkezi’nden geliyor! DTP yönetimi belediyelerdeki oy kaybının farkında ve bundan çok rahatsız.

Bu yüzden ilk sıraya Osman Baydemir’in isminin yazılı olduğu bir gözlem listesi ile belediyeleri takip ediyor. İşte seçim zamanı bu listeden bir sürpriz çıkabilir ve Baydemir’in yerine bir başkası Diyarbakır Belediye Başkanlığı'na aday gösterilebilir. Bu olursa DTP seçmeninin ikinci bir şans vermesi mümkün olabilir.




Bu haber 1,237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,912 µs