En Sıcak Konular

İngiliz Bakan'dan AB desteği

5 Eylül 2007 14:10 tsi
İngiliz Bakan'dan AB desteği Daily Telegraph gazetesinde, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband imzalı bir yorum yazısı yer alıyor

Miliband, bugün Ankara'da temaslarda bulunacak

Bugün Ankara'da Dışişleri Bakanı Babacan, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'le görüşecek olan David Miliband'in yazısının başlığı, "Türkiye, Avrupa'nın geleceği için hayati önemde".

"Avrupa ile Asya arasındaki uçurumu kapatmak, ortak insanlığın dini farklılıkları gölgede bıraktığını göstermek için Türkiye'den daha önemli olan başka bir ülke yok. Türkiye, demokratik değerler ve laik demokratik devletin, çoğunluğu Müslüman bir nüfusla bağdaşmayacağı argümanını haksız çıkarıyor."

Orta Doğu'ya güvenlik ve refah götürme çabalarına Türkiye'nin yeni bir boyut katabileceğini söyleyen Miliband, Türkiye'nin Irak'ta Sünnilerin Aralık 2005 seçimlerine katılarak demokratik sürece dahil olmasını teşvik ettiğini, Afganistan'da NATO üyesi olarak kilit bir rol üstlendiğini, enerji kaynakları açısından da petrol ve doğal gaz geçişinde öneminin giderek arttığını belirttikten sonra yazısına şöyle devam ediyor:

"21'inci yüzyılda, güvenliğimiz ve refahımız Avrupa'nın dışından gelen, aşırılık yanlıları, iklim değişikliği ya da ekonomik istikrarsızlık gibi yeni risklerin tehdidi altında. Dolayısıyla, gözünü etrafımızdaki dünyaya çevirmiş bir Avrupa Birliği'ne ihtiyacımız var. Bu şekilde dışa dönük bir Avrupa Birliği projesinin, Türkiye'yi tam ve eşit bir ortak olarak birliğe dahil etmesi gerekir. Türkiye ve Avrupa'nın diğer ülkeleri demokrasiye olan ortak inanç ve ortak çıkarlarıyla birbirlerine bağlanmış durumdadır. Avrupa Birliği üyeliği, bu ortak çıkarların ve değerlerin ilerlemesine, farklılıklar üzerinde uzlaşılmasına yardımcı olacaktır."

Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye verdiği taahhütlerin arkasında durması ve müzakere sürecinin devamını teşvik etmesi gerektiğini yazan David Miliband, Türkiye'nin de ifade özgürlüğü ve Kıbrıs gibi sorunlu konularda adımlar atmasının önemli olduğunu belirtiyor. İngiliz Dışişleri Bakanı, yazısını şu ifadelerle tamamlıyor:

"Eğer Türkiye, Avrupa Birliği üyesi olarak rol oynayabilir, ortak projelerde yer alır, ortak değerleri yüceltirse, bundan Türkiye, İngiltere ve Avrupa'nın kazancı muazzam olacaktır: Dünyanın sadece daha fazla ilintili ve daha da birbirine muhtaç değil, aynı zamanda Türkiye'nin aralarında köprü olacağı farklı kimlikleri daha rahat kabul eder hale geldiği ve bunun sonucunda da daha güvenli olduğu bir çağa tanık olacaklar. Kurumlar önemlidir. Dışa dönük, açık kurumların bir canlılığı ve önemi vardır. Avrupa Birliği'nden beklediğimiz de budur. Ve bu nedenle de Türkiye'nin üyeliğinin faydaları gibi zorluklarına da ihtiyacımız var."

Haber 10

 



Bu haber 187 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,583 µs