En Sıcak Konular

Bu meslekler şimdi çok revaçta

5 Eylül 2007 11:41 tsi
Ezberi sevmeyen yetenekli öğrencilerin en önemli alternatifi yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümler.

KABİLİYETLİ ÖĞRENCİLERE ALTIN FIRSATLAR
 
Kabiliyetli öğrencilere altın fırsatlar

Ezberi sevmeyen yetenekli öğrencilerin en önemli alternatifi yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümler. ‘Güzel Sanatlar’ veya ‘Sanat Tasarım Fakülteleri’ adı altında, birbirinden renkli bölümlere öğrenci kabul eden yüksek okulların mezunları, iş hayatında kendilerine kolaylık yer bulabiliyorlar.

SINAVA KABUL ŞARTI

Yetenek sınavı için mezun olunan lise türüne de bakılmıyor. Sınava katılabilmek için yeter şart; ÖSS sınavında herhangi bir bölümden en az 160 puan almış olmak. Ancak bazı fakülteler daha yüksek taban puanlar da isteyebiliyor.

Yetenek sınavları her yıl Ağustos 25- Eylül 25 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Sınavın yapıldığı tek bir merkez bulunmuyor. Güzel Sanatlar Fakültesine sahip her üniversite, sınavı kendi belirleyeceği noktada yapıyor.

YETENEK SINAVLARI NASIL YAPILIYOR?

Güzel sanatlar sınavları, bütün güzel sanatlar fakültelerinde aynı mantıkta fakat farklı uygulamalarla gerçekleştiriliyor. Sınavlarda çıkan sorular 35/50 veya 50/70 boyularında canlı cansız obje kompozisyonlar, tamamen hayalden veya yarı hayale dayalı imgesel çalışmalardan ve tasarıma dayalı sorulardan oluşuyor.

Sınavı kazanmak için temel anlamda eğitilebilir bir kabiliyet şart. Çünkü fakülteler yetenekli öğrencileri arıyorlar. Ancak yeteneğin yanı sıra yapılacak sınavın tekniğinden haberdar olmak ve buna uygun bir hazılrlık süreci geçirmek de öğrencinin başarısına çok olumlu katkı sağlayabiliyor. İşte tam bu noktada öğrencileri yetenek sınavlarına hazırlayan özel kurslar gündeme geliyor.

YETENEK SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI

Sayıları fazlaca olmayan bu kurslar hem öğrencilerdeki yeteneği ortaya çıkartıyor hem de adaya sınavlarda kendilerini göstererek başarılı olmanın yollarını öğretiyorlar.

İstanbul Sanat Akademisi Kurucu Müdürü Murat Dağıtmaç yetenek işin %20’si ise disiplinli çalışmak ve istek % 80’idir” diyor.

İşte çok sayıda öğrencisi güzel sanatları kazanmayı başaran İstanbul Sanat Akademisi yöneticinsi Murat Dağıtmaç’ın www.samanyoluhaber.com’a yaptığı özel açıklamalar:

"Genelde bize gelen öğrenci ve ailelerinde okuldan sonra iş sahibi olamama endişesini görüyoruz. Fakat güzel sanatlar fakültelerindeki bölümleri ve bunlara ilişkin iş alanlarını anlattığımız zaman rahatlıyorlar. Tabi bu noktada öğrenci adayının okula girdikten sonraki durumu da önemli, Okul hayatı sürecinde kendisini geliştirecek ortamlarda bulunması gerekiyor. Genelde insanlar güzel sanatlar fakültelerinin, sadece resim bölümünden oluştuğuna dair yanlış bir düşünceye sahipler. Hatta bize gelen bazı ailelerin “4 senelik mi?” diye sordukları bile oluyor.

Şu anda özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yaklaşık 16-17 bolum var ve ihtiyaçtan dolayı sürekli yeni bölümler açılıyor. Mesela ‘görsel iletişim tasarımı' günümüz şartlarının oluşturduğu bir bölüm. Ve sürekli büyüyen bir sektör. Bu gibi bölümler kendisini geliştiren öğrenciler için hiç azalmayacak istihdam alanları oluşturuyor.

Dağıtmaç sınavlar hakkında ise şunları söylüyor:

“ÖSS sınavında herhangi bir bölümden 160 veya 185 (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 160 istiyor, ama aynı üniversitenin yine yetenek sınavıyla girilen Eğitim Fakültesi resim öğretmenliği bölümü 185 istiyor) Yıldız Teknik Üniversitesi herhangi bir bölümden 230 istiyor.

Bu puanı alan adaylar Yetenek Sınavlarına girmeye hak kazanıyor. Her fakülte kendi bünyesinde ayrı sınav açıyor. Sınavlar fakülte hocaları tarafında kurulan sınav komisyonu tarafından yapılıyor. Genelde sınavlar 2-3 aşamadan oluşuyor. İlk aşama 'çizim' ikinci aşama 'genel kültür/mülakat' oluyor. ”

Düzenledikleri kursun amacını 'öğrencileri desen ve tasarım konusunda geliştirerek, Güzel sanatlar Fakülteleri ve Güzel Sanatlar Liselerine hazırlamak' olduğunu belirten Dağıtmaç, kursiyerlerine obje bilgisi, anatomi, perspektif, yansıma, ışık ve gölge konularında en üst düzeyde eğitim vermekte olduklarını söylüyor.

Sadece İstanbul’da devlet okulu olarak 4 tane Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan fakülte bulunuyor. Söz konusu fakültelerden yurt genelindeki Vakıf yada Devlet Üniversiteleri’nde de bulunduğu biliniyor.

OKULLAR KONTEJAN

-----------------------------------

Marmara Üniversitesi - GSÜ

Grafik 30

Endüstri ürünleri tasarımı 20

İç mimarlık 24

Resim 30

Seramik-cam 30

Fotoğraf 16

Geleneksel türk el sanatları 30

Heykel 20

Tekstil 30

Eğitim F. Resim öğretmenliği 100

Yıldız Teknik Üniversitesi - STF

Bileşik Sanatlar 15

Sanat Yönetimi 15

Fotoğraf ve Video 15

İletişim Tasarım 15

Mimar Sinan Üniversitesi - GSÜ

Grafik 20

Endüstri ürünleri tasarımı 30

İç mimarlık 30

Resim 40

Seramik-cam 15

Fotoğraf 10

Geleneksel türk el sanatları 30

Heykel 10

Tekstil 20

Sahne Dekor Tasarım 10

Anadolu Üniversitesi – GSÜ

Baskı Sanatları 20

Cam 12

Animasyon 20

Grafik 30

Heykel 15

İç Mimarlık 40

Resim 30

Seramik 40

Hacettepe Üniversitesi – GSÜ

Resim 30

Heykel 30

Grafik 30

Seramik 30

Kocaeli Üniversitesi – GSÜ

Resim 30

Heykel 15

Fotoğraf 15

Grafik 30

Seramik 15

Sahne Dekorları 30

İletişim F. Görsel İletişim Tasarım 40

Sakarya Üniversitesi – GSÜ

Resim 20

Seramik 15

Geleneksel Türk el sanatları 30

Güzel Sanatlar bölümlerine ilişkin diğer kontenjanlar www.istanbulsanat.net/resim sitesinde yer alıyor.

samanyoluhaber



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,076 µs