En Sıcak Konular

İsrail’e "holokost" suçlaması

11 Eylül 2014 15:33 tsi
2001'de Avrupa Parlamentosu'nun Sakharov Ödülü'nü alan İsrailli Nurit Peled, Gazze’ye yönelik saldırıların "holokost"tan geri kalır yanı bulunmadığını söyledi

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından insan hakları alanında verilen prestijli Sakharov Ödülü'nü 2001'de alan İsrailli karşılaştırmalı edebiyat profesörü ve barış aktivisti Nurit Peled, Gazze’ye yönelik operasyonlar ve uyguladığı politikalar nedeniyle İsrail’i sert şekilde eleştirerek, “Yaşananlar ne bir operasyon ne bir savaş, holokosttan geri kalır yanı yok” dedi.

AP İnsan Hakları Alt Komitesi’ne (DROI) konuşmacı olarak davet edilen Peled, "İsrail hükümeti ve ordusu tarafından çocuklara yönelik zulmün akıllara kazındığını" belirterek, İkinci Dünya Savaşı'nda Yahudilere karşı uygulanan soykırım için kullanılan "holokost" kelimesini yaşananları anlatabilecek başka bir kelime bulamadığı için kullandığını söyledi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonlarda “asgari tali hasar” politikası değil “azami lokalize harabiyet” politikası uyguladığını dile getiren Peled, “Gazze, her tür öldürücü silahın denendiği bir laboratuvar haline geldi” dedi.

Peled, İsrail hükümetini tüm uluslararası anlaşmalara ve uluslararası hukuk kurallarına aykırı şekilde “gangster” mantığıyla hareket etmekle itham etti ve uluslararası toplumun yaşananlara yönelik ilgisizliğinden yakındı.

Kızını bombalı bir saldırıda kaybeden Peled, İsrail’i eleştirmenin Yahudi düşmanlığı anlamına gelmediğinin altını çizerek, “Çocuklar katledilirken sessiz kalamazsınız” diye konuştu. Savaş ve işgalin İsrail için çok karlı olduğunu vurgulayan Peled, Gazze’de yaşananların bir daha yaşanmaması için uluslararası baskı gerektiğini sözlerine ekledi.

- "Çocuklar daha şimdiden üç savaş gördü" -

DROI Başkanı İspanyol parlamenter Elena Valenciano Martinez-Orozco da Gazze’deki durumun “son 20 yılın en kötüsü” olduğunu belirterek, “6 yaşındaki çocuklar daha şimdiden üç savaş gördü” ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’nun (UNRWA) Brüksel Direktörü Matthias Burchard ise Gazze’ye yönelik saldırıların çocuklar üzerinde yıkıcı etki yarattığını belirterek, “Uluslararası hukuk kurallarına uyulmaması nedeniyle başta çocuklar olmak üzere sivil halk ağır bedel ödedi” dedi. Burchard, İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukasının yasa dışı olduğunu ve kalkması gerektiğini kaydetti.

- "İsrail hep cezasız kalıyor" -

Danimarkalı parlamenter Margrete Auken, AB’yi sürekli çekimser kaldığı gerekçesiyle eleştirirken Portekizli parlamenter Marisa Matias ise “Başka ülke söz konusu olsa yapılanlar mutlaka cezalandırılırdı. İsrail hep bir istisna durumunda ve yaptıkları cezasız kalıyor. AB konuşup durmak dışında bir şeyler yapmalı” diye konuştu.

AA



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,493 µs