En Sıcak Konular

DTP'lilerin zırhı çürük!

5 Eylül 2007 10:24 tsi
Mahkemeden milletvekili seçilerek dokunulmazlık kazanan DTP'li Tuğluk ve Ata'ya kötü haber: Yasadışı örgüt propagandası yapmaktan yargılanmanız sürecek.

RADİKAL - İSTANBUL - Milletvekili seçilerek dokunulmazlık kazanan DTP'li milletvekillerinin başı yargıyla dertte. Cezaevindeyken tahliye edilen Sebahat Tuncel'in durumu için ekim ayındaki duruşma beklenirken DTP'nin iki milletvekiyle ilgili başka bir davadan karar çıktı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi 'yasadışı örgüt propagandası ve basın yoluyla yardım yataklık' suçlarından haklarında dava açılan DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata'nın yargılamalarının devamına karar verdi.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Tuğluk'un Ankara Ağır Ceza Mahkemesi tarafından talimatla savunmasının alındığı tutanağa geçirildi. Mahkeme heyeti savcı Selim Berna Altay'ın da görüşü doğrultusunda Diyarbakır milletvekili Tuğluk'la Batman milletvekili Ayla Akat Ata hakkında açılan davaların niteliği gereği, bu sanıklar yönünden yargılamanın Anayasa'nın 14. maddesi gereğince devamına karar verdi. Mahkeme, Anayasa'nın 83. maddesi gereğince de durumunun TBMM Başkanlığı'na bildirilmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na yazı yazarak sanıkların talimatla ifadelerinin alınmasını istedi.

İfade vermeye gitmeyecekler

Tuğluk ve Ata hakkında Abdullah Öcalan'ın yargılandığı dönemlerde yaptıkları açıklama ve yazıların basın yayın organlarında yer almasıyla ilgili 'yasadışı örgüt propagandası yapmak' ve 'yardım yataklık' suçlarından açılan davalar 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirilmişti. Sanıkların avukatı Özcan Kılıç, müvekkilerine Ankara'da mahkemeye çağrılmaları durumunda 'milletvekili olduklarını' belirterek gitmemelerini söylediğini aktardı. Avukat Kılıç, çete ya da cinayetten haklarında dava açılanların yargılanmadığını belirterek, "Bu, çifte standart" dedi. Müvekkilleriyle ilgili bir hafta önce İstanbul 10. ve 13. ağır ceza mahkemelerinde benzer suçlardan görülen davalarda mahkemelerin hemen karar vermek yerine 'milletvekilliği konusunda' Meclis'ten yazı beklemeye karar verdiğini de anlattı.

İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçilerek cezaevinden tahliye edilen ve sonra DTP'ye katılan Sebahat Tuncel'in dokunulmazlığı da tartışma konusu olmuştu.

Tuncel'in 'dokunulmazlık' olan tahliye gerekçesi daha sonra savcılığın itirazıyla 'milletvekili olması nedeniyle kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin kalmamış olması' şeklinde değiştirildi. Avukatı buna itiraz ederken, yargılamanın da durdurulmasını istedi. Tuncel'in yargılandığı davanın duruşması 11 Ekim'de yapılacak.

Anayasa ne diyor?

83. madde: TBMM üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Meclis'te ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanı'nın teklifi üzerine Meclis'ce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar. (...) Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa'nın 14'üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya TBMM'ye bildirmek zorundadır.."

14. madde: Anayasa'da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyet'i ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz. Anayasa hükümlerinden hiçbiri, devlete veya kişilere, Anayasa'yla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasa'da belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz.

radikal



Bu haber 397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,139 µs