En Sıcak Konular

İlginç bir eylem...

5 Eylül 2007 10:17 tsi
Afyon Sandıklı’da emekli memur Hasan Karaçelik’in oğlu olan ilkokul mezunu işsiz genç Serkan Karaçelik (24)’i Boğaziçi Köprüsü’ndeki tek kişilik eylemiyle tanıdı.

GELEN GİDEN YOK, UZANIP DİNLENDİM

Afyon Sandıklı’da emekli memur Hasan Karaçelik’in oğlu olan ilkokul mezunu işsiz genç Serkan Karaçelik (24)’i Boğaziçi Köprüsü’ndeki tek kişilik eylemiyle tanıdı. Köprüye eline kolunu sallayarak çıkan, pankartını asan, polisin AKŞAM muhabirinin uyarmasıyla fark ettiği genç, hayatının amacı haline getirdiği eylemini gerçekleştirmenin keyfini yaşıyor.

BEYNELMİLEL GİBİ

Amerika’nın Irak’ı işgaline karşı bir eylemi yapmayı hayatının amacı haline getiren ve Beynelmilel filmini anımsatan Karaçelik kendini amansız bir savaş karşıtı olarak tanımlıyor. AKŞAM’ın bulduğu Karaçelik tüm hikayesini anlattı.

İlk kez 2004’te eylem yapmayı kafasına koyan Karaçelik, “Barış için insanlığa benim de bir katkım olsun istiyordum. Ancak hiç eyleme katılmamıştım” diyor.

Terzi olduğu için protestosunu da dikeceği pankartla yapabileceğini düşünür. Üç yıl önce eylemini onu büyüleyen Boğaziçi Köprüsü’nde yapmayı kafasına koyar. Babası ile babaannesinden eylem masrafı için 250 YTL alsa da geldiğinde İstanbul’da NATO Zirvesi yapılmaktadır ve kentte polis adeta kuş uçurtmamaktadır. Karaçelik, bir süre sonra hayal kırıklığı içinde Afyon’a döner ama bu sevdasından da vazgeçmez.

MASRAF İÇİN 2 AY ÇALIŞTI

Son aylarda Amerika’nın İran’a saldıracağı haberleri de basında sıkça yer almaya başlayınca Serkan Karaçelik, geçtiğimiz temmuz ayında planını netleştirir. Karaçelik, “Eylemimi 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yapmaya karar verdim. Bunu başaramasaydım Irak’ın işgal edildiği gün olan 20 Mart’ta yeniden deneyecektim” diye konuştu. Karaçelik, önce eyleminin finansmanı için bir işe girer. Rize’de Karayolları ihalesini alan taşeron bir firmada işe başlayıp 2 ay çalışır ve 1500 YTL kazanır. İşi bırakıp derhal döner. Gerekli malzemeleri alıp trene atlar.

Karaçelik, “31 Ağustos’ta Haydarpaşa’ya indim. Vapura binip karşıya geçerken köprüyü iyice bir inceledim. Planım halatlardan tırmanmaktı” diye konuştu. Karaçelik “Kadıköy’deki Barış Derneği’ni duydum. Gidip eylemi onların adına yapmayı teklif ettim. Beni ciddiye almadılar üye de yapmadılar” dedi.

GELEN GİDEN YOK, UZANIP DİNLENDİM

Serkan Karaçelik köprüde uzandığını da anlattı: “Pankartı astım kimse farkına varmadı. Görmeyecekler diye korktum. Saat 09.00 oldu. En tepede uzanıp dinlendim. Polisler geldi, Aşağısı kalabalıklaştı. ‘Tamam’ deyip indim. Polislerin görevden alınmasına üzüldüm. Eylemi yapabildiğim için sevinçliyim ama kimse o yazıyı niye astığımı anlamadı. Bu nedenle eylemlerime devam edeceğim. Önceki gün İş Kuleleri ve Yapı Kredi Plaza’yı gidip gördüm. Sonraki eylem yeri bunlardan biri.”

iBRANiCESiNi ÖĞRENEMEDi

KARAÇELİK pankartı önce evin bodrumunda yazmak ister ancak sığmayınca 18 yaşındaki kardeşi Mehmet ile birlikte yakındaki bir okulun bahçesinde götürüp yazarlar. Görenler ona “Başka işin mi yok len” diye dalga geçer. Pankartı Arapça, İbranice ve İngilizce olarak 3 dilde hazırlamayı planlayan Karaçelik, İngilizcesini bir öğretmen tanıdığından, Arapçasını da Sandıklı Müftüsü’nden öğrenir. Ancak İbranice sorununu bir türlü aşamaz. İstanbul’daki eniştesinden İsrail Konsolosluğu’nu arayıp öğrenmelerini istese de başarılı olamaz.

TEPEDE BABAM CEPTEN ARADI

1 EYLÜL Dünya Barış Günü saat 05.00’te taksiye atlayıp yola çıkmış Karaçelik. Zor tırmanışı anlatıyor: “Taksici beni dağcı zannetti. Köprünün ortasında inmek için ona yalvardım. ‘Abi ne olur 3 senedir uğraşıyorum’ dedim. Sonunda kabul etti. Köprü ayağına yürüdüm. Kulübede polis yoktu. Kilidi olmayan kapıdan girdim. Asansör bozuktu. Boşluktan tırmandım. 1.5 saatte zirveye ulaştım. Babam cepten aradı. “Pankartı astım, iyi okunsun diye ipleri geriyorum” deyip kapattım.”

BANA 880 YTL’YE MALOLDU

Karaçelik eylemi için gereken malzemelere toplam 880 YTL ödeme yapmış...

Tırmanma ipi 170 YTL,

Güvenlik kemeri 270 YTL

150 metrekare pankart bezi 300 YTL

Kumaş boyası 100 YTL

Pankartın dikimi için terziye 40 YTL

Akşam

 



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,896 µs