En Sıcak Konular

"Üzgünüm, Müslümanlar incindiği için..."

5 Eylül 2007 10:02 tsi
İsveç hükümeti, sağduyu çağrılarına kulak verdi. İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, karikatürlerin Müslümanların incitmesinden dolayı üzgün olduğunu söyledi. Öte yandan peygambere hakaret eden karikatürler Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu için bardağı ta

Başbakan, Müslümanların incinmesinden dolayı üzgün olduğunu belirtti. Zaman'da yer alan bir habere göre Lars Vilks isimli ressamın hakaretler içeren çizimlerinin bir gazetede yayınlanması üzerine sadece basın özgürlüğünden bahseden ve Müslümanların rencide olmasıyla ilgili acıları paylaşmaya yanaşmayan merkez sağ blok hükümeti lideri Başbakan Reinfeldt geri adım attı. Bütün dünyada İslam ülkelerinde İsveç aleyhine bir atmosferin oluşmaya başlaması ve ardından İsveç içindeki bazı siyasilerin ve akademisyenlerin sağduyulu olma ve Müslümanların inançlarına karşı anlayışlı olma çağrılarını dikkate alan Reinfeldt başkent Stockholm'de bugün müslüman cemaatin temsilcileriyle bazı görüşmeler yaptı.

Stockholm'de bir camiyi ziyaret ederek bazı Müslüman temsilcileriyle görüşen Reinfeldt, "İsveç'te bulunan insanların, inançları her ne olursa olsun yan yana yaşayabilmesinin önemli olduğunu" söyledi. İsveç toplum modelinde karşılıklı saygı ve anlayışın önemli olduğunu vurgulayan İsveç Başbakanı, ifade özgürlüğünün de önemli olduğunu ve devredilemez bir hak olarak demokrasinin gereği olduğu belirtirken: "Provokasyona yönelik hareketler hiçbir zaman diyalogun önüne geçmemelidir'' şeklinde konuştu.

Sözlerinin devamında karikatürlerden dolayı ülkede yaşayan bazı insanların kırıldığını bildiğini ifade eden Reinfeldt, ''Bundan dolayı üzgünüz" diye sözlerini tamamladı.
 
Batı'da bazı mihraklar bunalımı körüklüyor  

Öte yandan yine aynı gazetede Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun sözleri aktarıldı. Bardakoğlu, karikatürlere sert tepki gösterirken, Batı'da bazı mihrakların ısrarla İslam'ın kutsallarını tahkir ve aşağılamaya devam ettiğini söyledi. İsveç'te bir yerel gazetede yayınlanan karikatürlerin bunun en son örneği olduğunu aktaran Bardakoğlu, "Bu, yeni krizlerin vuku bulabileceğinin açık bir göstergesidir." dedi. Kin ve nefrete yol açan bu tür hareketlerin, insanî özgürlükler kullanılarak meşru hale getirilemeyeceğini ifade eden Bardakoğlu, dünya kamuoyunun, ifade özgürlüğü ile dinlerin kutsallarına hakaret arasındaki sınırı belirleyecek düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Diyanet İşleri Başkanı, Müslümanlara ise şu çağrıyı yaptı: "Başka inançlara saygı, kendi inancına saygının bir gereğidir. Tavrınızı şiddete yol açmadan gösterin."
Ali Bardakoğlu, açıklamasında, İslam'a yönelik aşağılamanın Batı devletlerinde İslamofobi'yi yaymayı amaçladığını, bunun dünya kamuoyunca da görüldüğünü kaydetti. Bu tür tutumların ivmelenerek devam ettiğini belirten Bardakoğlu, "Daha önce çeşitli defalar şahit olunduğu gibi İslam'ın kutsallarına hakaret, iki dünya arasında küresel bir bunalımı ve gerilimi körüklemekte ve arkasında her iki tarafın da rıza göstermediği derin üzüntü ve elemler bırakmaktadır." dedi. Kin ve nefrete yol açan bu tür hareketlerin, insani özgürlükler kullanılarak meşru hale getirilemeyeceğini ifade eden Bardakoğlu, BM İnsan Hakları Komisyonu'nda Mart 2007'de kabul edilen ve 'herhangi bir din veya mensuplarına karşı hakaret, kin ve şiddet içeren ırkçı ve yabancı düşmanı fikirlerin yayılmasının yasaklanması için kararlı adımlar atma' çağrısının yapıldığı tasarının, bir an önce uluslararası hukuki boyut kazanarak yasalaşmasını istedi.



Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,897 µs