En Sıcak Konular

Zayıflayan sağlığınız ve cüzdanınız!

5 Eylül 2007 09:51 tsi
Zayıflayan sağlığınız ve cüzdanınız! 
Dünyada milyonlarca insan fazla kilolarından şikayet ediyor. Doğal olarak dünyanın en büyük sektörlerinden ‘ilaç sektörünün’ de can damarlarından birini diyet ürünleri oluşturuyor. Yani arz var talep talep var! Peki yanlış bunun neresinde? Diy

Derleyen: Serdar Tunçer

Günümüzde  insanları kilo vermeye iten neden , sağlıklı olmak ve belki hatta daha çok ‘güzel görünmek’... Peki diyet hapları gerçekten mucizeler mi yaratıyor? Uzmanlara göre internetten rahatça alınabilen bu tür ilaçlar, zayıflamaya yardımcı olmakla beraber ölümlere ya da kalıcı rahatsızlıklara neden olabiliyor. Buna rağmen birçok insan açlık hissiyle başa çıkabilmek için bu kolay yolu tercih ediyor. Ne var ki son çıkan haplardan bir tane alarak koltuğa oturup cips yemeye devam etmek gerçek bir çözüm değil. Hatta sağlığımızla oynadığımız riskli bir oyundan ibaret.

GENÇLERİN İLGİSİ  DAHA FAZLA
Yapılan araştırmalarda, ergenlik çağındaki sağlıklı erkeklerin üçte birinin, kızların ise yarısı kendilerini şişman bulduklarını söylüyor. "Bu nedenle özellikle ergenler, "kan şekerini ayarlar/tokluk hissi sağlar" gibi vaatlerde bulunan besin takviyelerini sıkça tüketiyor.

BAZI  İLAÇLAR KALBE ZARARLI
ABD'de 1997 yılında Fenfluramine adlı bir diyet ilacı, kalp kapakçığına zarar verdiği tespit edilince yasaklandı. Ephedra adlı bir başka diyet hapı da, ölümlere neden olunca, geçtiğimiz yıl üretimden kaldırıldı. Bu tür ilaçlar vücudun belli zamanlarda verdiği açlık dürtüsü gibi belirtileri hedef aldığı için hasarı da büyük oluyor.
İçindeki kimyasal bir madde nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nın toplatılmasına karar verdiği zayıflama hapı Lida’nın meslektaşımz Ertan Geyik’in ölümüne neden olduğu iddia edilmişti. Kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Kanal 1 Bilgi İşlem Müdürü Ertan Geyik'in bu ilacın kurbanı olduğu iddia edildi.

YURDA KAÇAK SOKULUYOR
40 yaşındaki Ertan Geyik, zayıflamak için uzun süredir bu hapı kullanıyordu. Halen eczanelerde 100 bin kutu Lida bulunduğu ortaya çıktı. 72.5 YTL'ye kolaylıkla alınabilen haplar, Türkiye'ye kaçak sokuluyor.

MUZAFFER KUŞHAN: BANA GÖRE BUNLAR DAVUL TOZU
Dr. Muzaffer Kuşhan ise Elele dergisine verdiği röportajda besin desteği adıyla piyasaya sunulan ürünlere çok karşı olduğunu belirtiyor. "İncelmek düşünceyle başlar/açlık hissine son/48 saatte çözüm gibi sloganları olan ürünlerin içinde genellikle yeşil çay, siyah çay, zencefil, arpa, frenk üzümü, hindiba, yulaf özü var. Bana göre bunlar, davultozu minare gölgesi! Bunların zayıflatmada hiçbir etkisi yoktur! Şişmanın iki zaafı vardır: Yediklerinden vazgeçmek istemez ve tembeldir, hareketi sevmez. Bu uyanıklar, bunları kullanarak insanları kandırıyorlar. Bunların ne faydası ne zararı var.
Bu arada Dr.Kuşhan, Amerika'da yapılan bir araştırmayı referans göstererek, kilo vermek isteyenlerin yüzde 95'inin "aldatmaca" olarak nitendirdiği bu yöntemlere başvurduğunu da söylüyor. Ayrıca yan etkilerini gözeterek zayıflamada hiçbir ilacın yerinin olmadığını da ekliyor.

HAP KULLANMAK YERİNE YAŞAM TARZLARIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ
Haplar insanların fazla yeme sebeplerini ortadan kaldırmıyor. Diyet ürünlere yönelmek yerine, yaşam tarzlarını köklü biçimde değiştirmeliyiz. Unutmayın fazla kiloları tamamen verdirecek bir ilaç yoktur. Reklamlarda iddia edildiği gibi egezersiz yapmadan sağlıklı bir biçimde zayıflamak yalnızca bir hayalden ibaret.

DİYET HAPLARINI KULLANMAKTA KARARLIYSANIZ
* Hapın doğal bileşenlerden hazırlandığı konusunda emin olun. Doğal araştırmalar sonucunda hazırlanmış olması güvenli anlamı taşımayabilir.
* Kan basıncını yükseten, troid, prostat, zihinsel problemlere, kalp ritminizi bozan diyet haplarını kullanmayın.
* Çarpıntınız varsa almayın.
* Soğuk algınlığı ve tıkanıklık giderici (burun tıkanıklığı gibi) içeren diğer ilaçlarla kullanmayın.
* Hamileyseniz ya da süt emziriyorsanız kullanmayın.
* Sülfür gibi bileşenlere karşı allerjiniz varsa diyet hapı kullanmayın.
* Eğer hamileyseniz veya şüpheleniyorsanız kafein içeren diyet ilaçlarından uzak durun. Cafein düşük riskini artırır.
* 18 yaşın altında veya 60 yaş üzerindeyseniz diyet ilaçlarını kullanmadan mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

İLAÇLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 12 TEHLİKELİ MADDE
ABD'nin Tüketici Örgütü Consumers Union'un yayın organı Consumer Reports bir sayısını zayıflama ilaçlarına ayırdı. CONSUMER Reports'un araştırmasına göre, diyet için kullanılan ilaçlarda kullanılan 12 madde, insan sağlığı açısında önemli oranda tehlike oluşturuyor. Bu maddeler, oluşturdukları tehlike açısından şöyle değerlendiriliyor:

EN TEHLİKELİLERİ
ARİSTOLOCTHİC ASİT
: Ease, Cardioflex, Dan Xie Gan Wan gibi ürünlede kullanılan Aristolochic Asit'in kansorejen etkisi bulunuyor. Böbrek fonksiyonlarında bozukluklara ve ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

ÇOK TEHLİKELİLERİ
COMFREY:
Asthma Formula 1040 Tincture gibi ürünlerde kullanılıyor. Karaciğer fonksiyonlarında çoğu zaman tedavisi mümkün olmayan sorunlara yol açabiliyor.
ANDROSTENEDİONE: Andro 100, D-Bol Methadrostenel ve Androstene Dione gibi ürünlerde bulunan Androstenedione, kansere yol açabiliyor. Sporcuların kullanması yasak.
CHAPARRAL: Chapparal tabletlerinde, Bowel and Liver Cleanser Tincture ve Larreastat gibi ürünlerde bulunan bu madde, karaciğer fonksiyonlarında çoğu zaman tedavisi mümkün olmayan sorunlara yol açıyor.
GERMANDER: Fransa ve Almanya'da yasaklanan bu ürünler karaciğer fonksiyonlarında sorunlara yol açabiliyor.
KAVA: Karaciğer fonksiyonlarında çoğu zaman tedavisi mümkün olmayan sorunlara yol açabiliyor ve ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

TEHLİKELİLER
BİTTER ORANGE:
Xenadrine EFX, Metabolife Ultra, Diet Support gibi ürünlerde bulunan bitter orange, tansiyona, kalp ritmi bozukluklarına ve kalp krizine yol açabiliyor.
ORGAN-GLANDULAR EXTRACTS: Hafıza ilaçlarında kullanılan bu madde, deli dana hastalığına yol açabiliyor. Bu madde Amerika, Almanya ve Fransa'da 2004 yılından itibaren yasaklandı.
LOBELİA: Astım ve nefes açma ürünlerinde kullanılılan bu madde, kalbin hızlı atmasına ve tansiyonun düşmesine neden olabiliyor.
PENNYROYAL YAĞI: Böbrek fonksiyonlarında bozukluklara, sinirlerde hasara, boğaz yanmasına ve katılmalara neden olabiliyor.
SCULLCAP: İştah açıcı ürünlerde bulunan bu madde, karaciğer fonksiyonlarında bozukluklara yol açabiliyor. Hakkında bir düzenleme bulunmuyor.
YOHİMBE: tansiyona, kalp ritminde bozukluklara ve ani kalp krizlerine yol açabiliyor. Hakkında bir düzenleme bulunmuyor.

AMERİKA VE KANADA'DA YASAKLANAN DİYET İLAÇLARI
2 Way Max, Pseudophrine, Ripped Fuel, Suddenly Slim, Thermagenics, Truckers Love It, Xenadrine, Bata Blockers, Dexatrim, Ephedrine HCL, Herbalift, Hydroxicut, Metabolife 356, Mini-Thins, Quaifen PseR, Stackers, Synephrine, Trimspa, X-Treme Lean, Yellow Jackets, Brand Mini-Tab, Diet Fuel, Fat Predator, Hoo, Metabolite
 
gazeteport



Bu haber 1,093 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,150 µs