En Sıcak Konular

Guantanamo kurbanlarının korkusu

5 Eylül 2007 09:43 tsi
Guantanamo kurbanlarının korkusu

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), ABD'nin Guantanamo üssündeki tutsakların çoğunun, ülkelerine gönderilmeleri durumunda işkence görmekten korktuklarını bildirdi.

Örgütün yayımladığı raporda, Amerikan hükümetine bu tutsakların daha iyi korunması çağrısında bulunularak ABD'nin, kötü muameleye maruz kalmayacağına dair "diplomatik güvence" almadan bir tutsağın ülkesine gönderilmediği şeklindeki açıklamasına rağmen, birçok örneğin bu güvencelerin bir değerinin olmadığını gösterdiği belirtildi.

Raporda, üsteki yaklaşık 355 tutsaktan 50 kadarının, avukatlarına "işkence görme veya kötü muameleye maruz kalma korkusuyla ülkelerine gitmek istemediklerini söyledikleri" kaydedildi.

Bu tutsakların, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın işkencenin olduğunu açıkladığı Çin, Cezayir, Libya, Tunus ve Özbekistan gibi ülkelerin vatandaşları olduğu hatırlatılan raporda, son aylarda Amerikan Yüksek Mahkemesi'nin, ülkelerine gönderilme işleminin yasaklanması yönünde Libyalı ve Cezayirli iki tutsağın talebini reddettiği belirtildi.

Örgüt, ülkelerine gönderilen Abdullah Hacci ve Lütfi Lagha adlı iki Tunuslu tutsağın ülkelerinde yargılanmayı beklerken tecrit altında tutulduklarını ve Hacci'nin avukatına göre, "polislerin müvekkilini tokatladığı, eşine ve kızlarına tecavüz etmekle tehdit ettiği, her defasında uyurken onu salladığı ve yeni bir gözlüğü olmadığı için okuyamadığı bir kağıdı imzalaması için zorladıklarını" anımsattı.

haber7



Bu haber 188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,887 µs