En Sıcak Konular

Jaguar davulu nasıl deldi?

5 Eylül 2007 09:20 tsi
Jaguar davulu nasıl deldi? Mete Küçükberber'in ölümü onun bir hediyesi ile başlayan yakın siyasi tarihimizin ilginç 'Davul Partisi'ni yeniden gündeme taşıdı. Büyük Anadolu Partisi olayının gerçek öyküsü:

Emin Pazarcı'nın köşe yazısı/ Bugün

Jaguar davulu öyle delmedi

Jaguar otomobillerinin temsilcisi Zeki Küçükberber'in oğlu Mete'nin hayatını kaybetmesi, yakın siyasi tarihimizin ilginç bir olayını da gündeme taşıdı. Tabii, yanlışlarla dolu olarak.

1986 yılında yaşanan Jaguar Olayı basında pek doğru yansıtılamadı! Olayın aslı şu: 1986'da, Zeki Küçükberber, dönemin başbakanı Turgut Özal'ın kızı Zeynep ve davulcu eşi Asım Ekren'e bir Jaguar otomobil hediye etti. Ardından da reklam amacıyla olay basına sızdırıldı. Hediye Jaguar, bir anda Türkiye'nin gündemine oturdu.

O günlerde Türkiye TBMM'de boşalan 9 sandalye için ara seçime gidiyordu. İktidardaki ANAP, muhalefetin önünü kesmek için Seçim Kanunu'nda bazı düzenlemeler yaptı. Ancak, evdeki hesap çarşıya uymadı ve yaptığı düzenlemeler kendini vurdu! Muhalefet, kanundaki boşlukları hemen fark etti... DYP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyip, yeni kanunu yerden yere vurdu: - Bu kanunla bugün kurulan bir parti bile seçime girebilir. Bunu duyan Bulvar Gazetesi muhabiri Baha Ülgen, temsilcisi Tayyar Şafak'ın yanına koştu. "Abi biz de bir parti kurup seçime girebiliriz" dedi. Tayyar Şafak, hemen dönemin YSK Başkanı Tufan Algan'ı arayıp sordu: - Biz bugün bir parti kursak seçime girebilir miyiz? "Evet" cevabını alınca da Baha Ülgen'den kalem kağıt istedi: - Hemen dilekçemizi yazıyoruz. Gazetenin çaycısı, odacısı, şoförleri ve bazı muhabirleri "kurucu" yapıldı. Büyük Vatan Partisi'nin kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı'na verildi.

* * *

O dönemde siyasi partilerin TRT'de yapacakları propaganda konuşmaları son derece önemliydi. Yasadaki boşluğu gören başkaları da bu hakkı elde edebilmek için peş peşe siyasi partiler kurmaya başladılar. Bunlardan biri de Büyük Anadolu Partisi'ydi. Bu partinin kuruluşunun bir başka amacı daha vardı. O da Mehmet Yazar'ın aynı isimle bir siyasi parti kurmasını önlemekti. Partinin 30 kurucudan başka üyesi, teşkilatı ve kasasında tek kuruş parası yoktu. Sadece el kadar bir bayrağa sahipti. O da Genel Başkan Kemal Bekman'ın masasında bulunuyordu. Kağıttan parti amblemi, THY bayrağı üzerine yapıştırılarak bir bayrak imal edilmişti. Buna rağmen, TRT ekranında köklü siyasi partilerle aynı haklara sahipti. Üstelik, bu amblem de ANAP ambleminin aynısıydı.

ANAP, hemen ambleminin iptali için mahkemeye koştu. BAP da "Sen misin bunu yapan" deyip, amblem değiştirdi. Yeni amblem olarak davulu delen jaguar'ı seçti. BAP, davulu delen jaguar amblemi ile seçim dönemi boyunca TRT ekranından propaganda yaptı. ANAP'ı ve Özal'ı yerden yere vurdu.

* * *

Basınımız, Mete Küçükberber'in ölümü ile hafızaları tazelemeye çalıştı. Davulu delen jaguar manşetlere taşındı. BAP'ın amblemi olarak gazete sayfalarına davulu delen bir Jaguar otomobil konuldu. Oysa partinin o dönemki amblemde davulu delen gerçek bir jaguar yer alıyordu. Milliyet Gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu da "Hikaye-i jaguar" başlıklı dünkü yazısında partileri karıştırdı. "Davulu delen jaguar amblemli" siyasi partinin rahmetli gazeteci Tayyar Şafak tarafından kurulduğunu yazdı. Olayla ilgili daha pek çok yanlış yapıldı... İşte bizim basının en büyük problemi bu. Araştırmıyor, soruşturmuyor ve aklımızın bir köşesinde kalanları gerçekmiş gibi okuyucuya sunuyoruz.

Durum bu olunca da yanlış üzerine yanlış yapıyoruz. Oysa, 15-20 dakika ayırıp, 20 sene öncenin gazete arşivlerine göz gezdirebilsek, bu hatalara düşmeyeceğiz. Maalesef, yaptığımız işi çok hafife alıyoruz!

epazarci@bugun.com.tr

Not: Güneri Civaoğlu bugünkü yazısına düştüğü bir notla bu yazıda da adı geçen söz konusu resmin bir karikatür olduğunu ama esprinin anlaşılmadığını belirtti.. Bizim haberimizde de kullanılan bu karikatür NTV sitesinde Mustafa kalemci imzası ile yayınlanmıştır...



Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,842 µs