En Sıcak Konular

Bush'tan Talabani’ye öpücük yağmuru

5 Eylül 2007 09:04 tsi
Bush'tan Talabani’ye öpücük  yağmuru
Avustralya’daki APEC Zirvesi’ne giderken Irak’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Başkanı, Irak’ın Kürt asıllı Cumhurbaşkanı Celal Talabani’yi ’Bütün Irak’ın başkanı’ diye selamlayıp üç kez yanaklarında

ABD’de erkek erkeğe öpüşmek hoş karşılanmazken, Bush’un Talabani’ye Irak usulü jestte bulunduğu belirtiliyor.

IRAK’a sekiz saat süren sürpriz bir ziyaret yapan Başkan George Bush, ilk kez ülkeden asker çekeceği yolunda sinyal verirken, Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin yanaklarından üç kez öptü.

Sünni direnişin yoğun olduğu ve "Ölüm üçgeni" diye anılan bölede bulunan Anbar vilayetindeki El Esad ABD üssüne Air Force One uçağıyla inen Bush, ayağının tozuyla alan pisti yakınındaki bir binada, "Savaş konseyi" diye takdim edilen bir toplantıya katıldı. Toplantıya ABD tarafından ayrıca Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Savunma Bakanı Robert Gates, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ve komutanlar katıldı. Irak tarafından ise Cumhurbaşkanı Talabani, yardımcıları Adil Abdülmehdi ile Tarık el Haşimi, Başbakan Nuri el Maliki, Yardımcısı Berham Salih ve Kürt bölgesi başkanı Mesud Barzani ile bazı Sünni aşiret liderleri katıldı.

Başkan Bush, toplantı odasına en son giren Talabani’yi "Sayın Başkan. Sayın Başkan. Bütün Irak’ın devlet başkanı" diye selamlayarak yanaklarından üç kez öptü.

Toplantıda, şiddetin üstesinden gelmek için ulusal birliğin şart olduğunu vurgulayan Bush’un, Talabani’yi coşkuyla karşılayıp, yanaklarından öperek desteğini Iraklıların anlayacağı dilden kuvvetle vurguladığı belirtiliyor. Amerikalılarda erkek erkeğe öpüşme geleneği bulunmadığı için, hayli sıra dışı bir jest gösterisinde bulunan Bush’un, böylece çekilme olasılığını dillendirdiği için, yine Iraklıların anladığı biçimde gönül aldığı da söyleniyor.

ASKER ÇEKECEK

Askerleri ziyaret eden Bush, Irak’taki Amerikan askeri sayısına Washington’daki politikacıların baskısıyla değil, Amerikalı komutanların değerlendirmesine göre karar vereceğini söyledi. Bush, bununla birlikte ülkede şiddete karşı kazanılmakta olan başarı sürdüğü takdirde, güvenliğin daha az sayıda askerle de sağlanabileceğini belirterek, ilk kez askeri Irak’tan çekme sinyali verdi. Bush, "Bir başka deyişle, asker çekmeye başladığımızda, bu korku ve başarısızlıktan değil, direnç ve güçlü durumumuzdan kaynaklanacak" diye konuştu.

RAMAZAN BELİRLER

Irak’taki iki numaralı ABD komutanı General Ray Odierno, yaklaşmakta olan kutsal Ramazan ayının, asker çekip çekmeme konusunda önemli bir gösterge olacağını söyledi. Odierno, şöyle konuştu:

"Her yıl Ramazan ayı yaklaşırken, şiddet azalıyor. Bu kez de böyle oldu. Şimdi Ramazan’da ne olacağına bakacağız. Eğer herşey olumlu giderse, asker sayısını azaltma konusunda karar alınabilir."
 
hürriyet



Bu haber 266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,209 µs