''Nano Teknoloji'' savaşları kapıda | " /> ''Nano Teknoloji'' savaşları kapıda | "/>

En Sıcak Konular

''Nano Teknoloji'' savaşları kapıda

5 Eylül 2007 08:21 tsi
''Nano Teknoloji''
 savaşları kapıda
Tüm dünya “nano” savaşlarına hazırlanıyor. “Nano Teknoloji” için milyar dolarlar harcayan dünya, alışkanlıklarımızı tamamen bozacak. Nano teknolojisi nedir? Nano teknoloji hangi alanları etkileyecek? Nano teknolojiye en fazla yatır

Dünyanın 4. Sanayi Devrimi olarak kabul ettiği Nano Teknolojinin önümüzdeki yıllarda tüm dünyayı değiştireceği belirtiliyor. Tıp, askerlik, tekstil, şehircilik, otomotiv gibi hemen her alanda köklü bir devrimin yaşanacağını ifade eden bilim adamları, Nano Teknolojinin endüstri, uzay, ilaç, elektronik, tarım, sağlık gibi bütün alanları etkileyeceğini kaydediyorlar.

 Dünya ülkelerinin milyar dolarla harcadığı Nano Teknolojisinin gelecek yıllarda savaşları da etkileyeceği vurgulanıyor. “USA National Science Foundation” (NSF) 2015 yılına kadar Nano Teknolojinin ABD ekonomisine 1 trilyon dolar katkı sağlanması beklediğini açıkladı. NSF, Nano Teknolojinin 21. yüzyıl dünya ekonomisine tamamen yön vereceğini bildirdi. Buy yıl yayımlanan ekonomik raporlar 2006 yılında Nano Teknolojisi ile üretilip satılan ürünlerin satışının 15 milyar doları bulduğuna işaret ediyor. 2008 yılında ise bunun 40 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

NANO TEKNOLOJİYE EN FAZLA İSRAİL YATIRIM YAPIYOR

Dünyada Nano Teknolojiye en fazla İsrail’in yatırım yaptığı kaydediliyor. Resmi istatistiklere göre İsrail yüzde 41 ile bu alanda başı çekiyor. Dünyada Nano Teknolojisi ile ürün üreten ve pazarlayan 820 şirketten, 80’i İsrail’e bulunuyor. Dünya Nano Teknoloji pazarının 2015’li yıllarda senelik yaklaşık 1 trilyon doları bulması bekleniyor.

İsrail’in inşa ettiği “Nano Araştırmaları Merkezi” için 88 milyon dolar ve Hayfa’da kurulan “İsrail Teknoloji Enstitüsü” için ise 134 milyon doların harcandığı belirtiliyor. Bu kurumlarda 200’den fazla farklı uzmanlıklarda bilim adamının çalıştığı vurgulanıyor. 2003 yılında inşa edilen “Nano Araştırmaları Heyeti” için 90 milyon dolar harcayan İsrail’e, 250 milyon dolar kadar bir yardım da ABD’den geldi.

NANO TEKNOLOJİ İLE ÜRETİLEN SİLAHLAR

İsrail’in ünlü Yediot Ahronot gazetesi geçtiğimiz aylarda yayımladığı bir rapora göre, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Nano Teknoloji ile üretilen silahların üretimi için yeşil ışık yaktığı kaydedildi. Nobel Barış Ödüllü İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in talimatıyla geçen yıl 15 bilim adamından oluşan bir ekip Nano teknoloji yöntemini kullanarak yeni silahlar geliştirmeye başladığı ifade ediliyor.

 Şimon Peres geçen düzenlediği bir basın toplantısında, “Lübnan’daki savaş daha küçük silahlara ihtiyacımız olduğunu gösterdi. Bir intihar bombacısının üzerine 100 milyon dolar değerinde bir savaş uçağı göndermenin hiçbir mantığı yok. Geleceğin silahlarını geliştirmeye başladık” dedi. Peres, bu toplantıda üretilecek silah türlerine de işaret etti. Santimetrenin milyonda biri büyüklüğünde olan Nano parçacıklar kullanılarak boyu küçük bir böceği geçmeyen akıllı robotlar geliştirilmesi amaçlanıyor. Reuters haber ajansına göre, İsrail’in üzerinde çalıştığı silahların başında, fark edilmeden düşman hatlarında suikast operasyonları düzenleyecek arı büyüklüğünde bir uçan robot geliyor. “Biyonik Arı”nın yanı sıra İsrail, insanın kas gücünü onlarca kat artıracak bir süper eldiven geliştirmeye çalışıyor. Askerlerin savaşlarda giyebileceği fanila tarzı kurşungeçirmez giysiler üzerinde de çalışıldığı bildiriliyor.

 

 

İsrail’i 2008 yılı sonunda bu silahlara sahip olacağını söyleyen Şimon Peres, geçen yılki açıklamasından sonra dünyadaki birçok İsrailli işadamının ilgisini çekti ve bu teknolojik çalışma için milyon dolarlar topladı. ABD yönetiminin de ilgisini cezbeden Peres, İsrail için ABD dâhil birçok ülkeden de ciddi yardım topladığı belirtiliyor.

 

ABD 8 YILDA TOPLAM 5 MİLYAR DOLAR HARCADI

Nano Teknoloji araştırmaları ABD’de doğrudan doğruya Başkan’a bağlı tek öncelikli alan olarak çalışıyor ve bütçesi yılda milyarlarca doları buluyor. Nano Teknoloji ekonomistlerin telkiniyle ABD eski Başkanı Bill Clinton tarafından yaklaşık 13 yıl önce Amerika’da en kritik ve öncelikli yatırım alanı ilan edildi. Bilişim ve haberleşmeden başlayıp, savunma sanayii, uzay ve uçak sanayii, tıp, moleküler biyoloji ve gen mühendisliği gibi alanları doğrudan etkileyen Nano Teknoloji için ABD, aralarında NASA’nın da yer aldığı 9 ulusal laboratuarında 5 milyar dolara yakın kaynak harcadı.

 

 

Japonya da aynı dönemde 4 milyar doların üstünde yatırım yaptı. AB, 7. Çerçeve Programı’nda öncelikli bilim alanı olarak tarif ettiği Nano Teknoloji için 4.8 milyar Avro yatırım yapılmasını öngörüyor. Yunanistan da Girit’teki Heraklion Araştırma Merkezi’nde 500 araştırmacısıyla yarışa dâhil olan ülkelerden. Kore ve Hindistan’ın da bu konuda ciddi yatırım yaptığı belirtiliyor.

ABD 3 TRİLYON GELİR BEKLİYOR, ÇİN 1 MİLYON UZMAN YETİŞTİRECEK

ABD, 2015 yılında Nano Teknoloji ürünleri satışından 1 trilyon dolar gelir bekliyor. ABD ve İngiltere’de tekstil sanayiinin Nano teknoloji sayesinde yeniden dirilmesi hedefleniyor. Çin, bir milyon Nano Teknoloji uzmanı yetiştirmek üzere yeni bir program başlattı. Nano teknoloji sayesinde tıbbi tedavi yöntemleri tamamen değişecek.

Dünyada bir yılda on milyar kere milyar bit bilgi üretiliyor. Bu kadar bilgiyi Nano Teknoloji kullanılarak bir santimetreküp hacimde depolamak mümkün olacak. ABD’de Nano bilim eğitiminin ilkokullarda başlaması tavsiye ediliyor.

 

 

PUTİN: ARTIK ‘KÜÇÜK’ DÜŞÜNME VAKTİ

 Rusya’nın Nano Teknolojiye iki yıl 1 milyar dolar kaynak ayırdığı belirtildi. Rusya’da bu yıl oluşturulan Rusya Devlet Başkanlığına bağlı Nano Teknoloji İnisiyatif’ne Nano Teknoloji Konseyi Yönetecileri ve Moskova yakınlarındaki Kuçatov Nükleer Enstitüsü’nde buluşan Vladimir Putin, “Hiç şüphe yok ki, Nano Teknoloji ultra modern ve ultra savunma ve saldırı silahları ile iletişim alanlarında kilit sektör halini alacak” dedi. Putin, Yunan “küçük” anlamına gelen “nano”ya atıfta bulunarak, “Artık ‘küçük’ düşünmek gerektiğini” söyledi.

NANO-TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ 2008’DE BELLİ OLACAK

Peki dünya ülkeleri Nano Teknoloji araştırmalarına üniversite ve sanayi sektöründe büyük yatırımlar yaparken Türkiye ne yapıyor? Bu alanda şansımız ne? Bu alanda en kritik karar geçtiğimiz yıl alındı. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından Bilkent Üniversitesi bünyesinde Ulusal Nano Teknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Projesi hayata geçirildi. DPT, projeye 11 milyon YTL destek sağladı. Başlangıç için 30 milyon YTL’lik projeye Bilkent Üniversitesi de 4 milyon YTL kaynak tahsis etti.

 Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Yıldırım Erbil, Nano Teknolojinin Türkiye’deki geleceğini 2005-2008 dönemi çalışmalarının belirleyeceğine inanıyor. Enstitünün kimya alanında TÜBİTAK, ABD ve AB ile birlikte 6 ortak proje yürüttüğünü anlatan Erbil ve ekibinin en önemli çalışmalarından biri AMBİO Projesi. ABD Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın desteklediği proje gemi altlarına mikroorganizmaların yapışmasının engellenmesini, sürtünme kaynaklı enerji ve iş kayıplarını ortadan kaldırmayı hedefliyor. Sürtünmesiz yüzeyler (Nanotriboloji) UNAM’ın da öncelikleri arasında.

NANO TEKNOLOJİSİ NEDİR?

Yunancada “cüce”, “hiç” ya da “hiçlik” anlamına gelen Nano, fizikte bir metrenin milyarda biri anlamına gelen ölçü birimidir. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan nanonun, yaşama yansıması, işlevleri gözden kaçmayacak kadar büyüktür. Nano Teknolojisi ile gerçekleştirilen üretimlerde, maddelerin molekülleri çok büyük enerji yaratmaktadır. Bu sayede, çok özel işlevi olan mucize ürünler elde edilmektedir.

Nano Teknolojisi, tekstil, boya, kimya, taş, su arıtma, elektronik, sağlık, otomotiv, bilgisayar teknolojisi ve sanayiinin tüm kollarında devrim yaratacak niteliktedir. NanoLight Ray Türkiye'ye şimdilik tekstil, boya (yüksek ısıya dayanıklı sanayi boyaları, doğal taş-mermer boyaları ve antibakteriyel özellikli boyalar), otomotiv ve medikal sektörlerine hammadde temini, endüstriyel çözümler ve bitmiş ürünler bazında girmiştir. Nano Teknolojisi ile üretilen ürünler global rekabette her geçen gün kendinden daha çok söz ettirmekte, üstün özellikleriyle pazardan aldıkları pay oranını sürekli olarak artırmaktadır.

NERELERDE KULLANILABİLECEK?

Nano Teknoloji birçok bilim dalını kapsamasına karşın tıp alanında oldukça çarpıcı gelişmelere imkân tanıyacaktır. Uzmanların görüşüne göre; gelecekte mikroskobik robotlar vücudun dolaşım sistemine girerek hücre seviyesinde onarım yapıp hastalıkları iyileştirebilecek. Nano algılayıcılar insan vücudundaki hastalıkları çok önceden saptayarak erken tedavi olanağı tanıyacaktır. Dahası ameliyat esnasında vücudun sadece hastalıklı bölgesine inen mikroskobik cihazlar; yiyecekleri saran ve bakteriyel bozulma olduğunda rengi değişen alüminyum folyo gibi ürünler elde edilebilecektir.

 

 

 Bu teknolojiyle üretilen minik aygıtlar adeta minik birer denizaltı gibi damarlarımızda dolaşabilecek, yönlendirdiğimiz hücreye alıcıları vasıtasıyla yapışabilecek ve mikro makaslarıyla adeta bir cerrah gibi hücredeki aksaklıkları giderebilecek, hatta DNA üzerinde değişiklikler yapabilecekler.

Bu konuda en çok gelecek vaat eden ise Nano materyallerdir. Çok hafif ve dayanıklı olacak olan bu materyallerden yapılacak araba, uçak ve uzay araçları ile çok az enerji tüketimiyle daha uzun ve güvenli yolculuklar yapılabilecektir. Ayrıca doğada mevcut olan birçok teknoloji hayata geçirilebilecek örneğin; lotus çiçeği yaprağının hiç ıslanmaması ve kirlenmemesi özelliğinden yararlanılarak kirlenmeyen, ıslanmayan kaşıklar, çatallar, tabaklar, elbiseler üretilebilecektir.

 

NANO TEKNOLOJİ’NİN ZARARLARI VAR MI?

 Yaşamımızda çığır açtığı ve kolaylık sağladığı iddia edilen bu teknolojinin yeni ürünü ise: “Mucize su” oldu. Basında geniş yankı bulan suyun, tehlikeli organizmaları hücre duvarında delikler açarak öldürdüğü belirtiliyor. Hücrenin boyutlarıyla kıyaslandığında, bir nano parçacık araba içinde kaybolmuş bir karınca gibidir! Dolayısıyla bu parçacıklar hücre içinde rahatlıkla dolaşabilmekte, “gerekli” düzenlemeleri yapabilmektedirler.

 

 

Hedeflenen nokta, hastalıklı bölgeye yönlendirilen atomların süratle nüfuz ederek hasta hücrelerin yerine geçmeleridir… Böylece acısız ve ağrısız tıbbın kapıları açılmış olacaktır. Vücuda iletilen nano-cerrahlar; virüslere, bakterilere ve sinir sisteminde tahribatlara yol açan noksan asitlere meydan vermeden bağışıklık sisteminden daha etkili olacaklardır. Fakat! Bu atomlardan üretilen basit bir kremin bile deri üstünden insanın vücuduna nasıl hızla nüfuz edip, ciğerlerde büyük tahribatlara yol açtığı sorusu pek az bilim adamı tarafından dikkate alındı.

 NANO TEKNOLOJİ HAYATI NASIL DEĞİŞTİRECEK?

 Tüm insanlık için kökten değişim ve dönüşümleri beraberinde getirecek bu gelişmelerin olası sonuçları üzerinde herkesin düşünmesi gerekmektedir. Nano gelecekte herkes kendi bilgisayarına temel tüketim maddelerini üretmesi için emir verebilecek. Evin bir köşesinde çalışan nanobot sürüleri de istediğiniz malzemeyi, etrafımızda serbestçe dolaşmakta olan atomları toplayıp işleyerek üretecekler.

 Diğer akla gelen soru ise Nano çağda paranın değerinin ne olacağıdır. Ne de olsa atomlardan her şey sonsuz kere tekrar dönüştürülebilecek. Tuzlu deniz suyundan bile altın ve kobalt üretmenin mümkün olduğu bir çağda altının ne anlamı kalır? Paylaşımı üzerine savaşların yapıldığı kaynaklar anlamını yitirince nasıl bir uygarlıkta yaşayacağız?

 Öyle görülüyor ki insanlık olarak maddi zenginliğe ve gelişmiş fiziksel sağlığa ulaşmanın eşiğindeyiz. Bilim adamlarının Nano teknoloji gibi doğayı taklit yolu ile geliştirmeye çalıştığı birçok teknoloji, doğada zaten yaratıldığı ilk günden itibaren mevcut... Bedeninizin her hücresi ve maddeyi oluşturan her atom üstün bir yapıya sahiptir. Bilim adamlarının taklit etmeye çalıştığı atomlardaki bu muhteşem düzen âlemlerin Rabbi Allah’ın sonsuz aklının delillerinden yalnızca bir tanesidir. “Göklerin ve yerin mülkü O’nundur; çocuk edinmemiştir. O'na mülkünde ortak yoktur, herşeyi yaratmış, ona bir düzen vermiş, belli bir ölçüyle takdir etmiştir.” (Furkan Suresi / 2)

 Nano Teknolojinin sağlayacağı imkânları kısaca şöyle sıralayabiliriz:
- Her atomu tam istenilen yere yerleştirme imkânı
- Fizik ve kimya kurallarının mümkün kıldığı hemen hemen herşeyi atom seviyesinde üretebilme imkânı
- Üretim maliyetlerinin ham madde maliyetlerini geçmediği ekonomik üretim imkanı

 TÜRKİYE ULUSAL NANOTEKNOLOJİ MERKEZİ Web adresi: www.nano.org.tr

dünyabülteni



Bu haber 1,469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,636 µs