En Sıcak Konular

Donetsk ve Lugansk'ta hayat normale dönüyor

7 Eylül 2014 11:00 tsi
Ukrayna'da ordu ile Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında imzalanan ateşkesten sonra, Donetsk ve Lugansk'ta hayat normale dönüyor.

Ukrayna Ordusu ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında yapılan ateşkesin ardından Donetsk kent merkezinde hayat normale dönüyor.
 
Ukrayna ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında ateşkes ilan edilmesi sonrasında Donetsk kent merkezinde yaklaşık 24 saattir silah sesi duyulmadı.
 
Donetsk'de yaşayanlar ateşkes sayesinde tekrar sokağa çıkarak normal yaşamlarına dönmeye başladı. Kent merkezinde otobüs, minibüs ve tramvay gibi toplu taşıma araçları çalışırken, aileler çocuklarıyla gezintiye çıktı.
 
Parklarda güneşli havadan yararlanan Donetskliler şehrin merkezindeki Lenin Meydanı'nda güvercinlere yem vererek savaştan uzak bir gün yaşadı.
 
Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlayan Donetskli Tatyana Vladimirovna, ateşkesten sonra daha güvenli olduğu için sokağa çıktığını ifade ederek, "Ateşkes nedeniyle güvenli bulduğum için şehir merkezine geldim ama bu durumun tam bir garantisi yok. Bana göre bu ateşkesi Ukrayna Ordusu'ndan çok sayıda asker esir düştüğü için yaptılar. Ordunun elindeki ayrılıkçı sayısı daha az. Beyaz Rusya'da yapılan anlaşmaya göre başımızı eğmemize gerek yok. Biz Ukrayna'ya bağlı özerk cumhuriyet olmak istemiyoruz. Tam bağımsızlık istiyoruz" dedi.
 
Hayatın normale dönmesi üzerine Lenin Meydanı'na gelerek çocuklar için bisiklet kiralayan Michail İvanoviç de ateşkesin ilk gününde herkesin savaşın bitmesini istediğini ifade ederek, "Herkes huzur ve barış içinde yaşamak istiyor. Ama bunu uygun şartlarda elde etmek lazım. Ukrayna ordusunun sözü ve yaptıkları bir değil. Ukrayna'nın şimdiki hükümeti yönetimde olduğu sürece bu coğrafyada rahat zaman geçiremeyeceğiz" şeklinde konuştu.
 
Öte yandan ateşkes ile birlikte yapılması planlanan esir değişimi hakkında ayrılıkçılar detaylı bilgi vermezken, "Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakanı" Aleksander Zaharçenko'nun Minsk'ten dömesinin beklendiğini ifade ettiler.
 
Lugansk'ta ilk kez silah sesi duyulmadan bir gece yaşandı
 
Ukrayna'da ordu ile Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında imzalanan ateşkese Lugansk merkezinde uyulduğu ancak çevre kasabalarda silah seslerinin duyulduğu belirtildi.
 
Ayrılıkçıların oluşturduğu Lugansk Kent Konseyi'nden yapılan açıklama, imzalanan ateşkesten sonra uzun zamandır ilk kez silah sesi duyulmadan bir gece yaşandığı vurgulandı.
 
Açıklamada, aylardır süren çatışmalarda tahrip olan altyapının onarılmasına başlandığı bildirildi.
 
Yerel kaynaklar Lugansk'ın çevresindeki yerleşim alanlarında zaman zaman top atışlarının duyulduğunu kaydetti.
 
Ateşkesin ardından ordunun Lugansk çevresindeki kuşatmasını geri çekmesiyle şehirde yaşanan çatışmaların şiddeti de görülmeye başladı.
 
 Ukrayna ordusunun son günlerdeki çatışmalarda çok sayıda tank ve zırhlı aracını kaybettiği, silah ve mühimmatın ayrılıkçıların eline geçtiği görülüyor.
 
Lugansk ve çevre kasabalarda, vurulmuş, yanmış, tankları, topları, kamyonları yol kenarında görmek mümkün.
 
Ayrılıkçıların atekesten önceki birkaç günde, Zelenaya Roşa, Krasnıy Yar, havalimanı, Lutuhino ve Rodakove yerleşim birimlerinin kontrolünü ele geçirdiği belirtiliyor.
 
Kontrol altına aldıkları kasabalarda tanklarla dolaşan ayrılıkçılar, ordudan geriye kalan silah, mühimmat ve araçları ganimet olarak alıyor.
 
Çatışmalar ve top atışları nedeniyle halkın sığınaklarda yaşamak zorunda kaldığı Lugansk merkezinde, halk ateşkesle birlikte sokaklara çıkmaya başladı.
 
Bir aydan fazladır su ve elektrik sorunu yaşanan kente, ayrılıkçıların oluşturduğu bir ekip tankerlerle su taşıyor.
 
Misnk'te toplanan Üçlü Temas Grubu'nda Ukrayna ile Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında ateşkes protokolü imzalanmış ancak, "Lugansk Halk Cumhuriyeti"nin lideri İgor Plotnitski, ateşkesin zorunlu bir önlem olduğunu ifade ederek "Biz, (Ukrayna'dan) ayrılmak için çalışmayı sürdüreceğiz. Daha yapılacak çok işimiz var" demişti.

aa


Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,738 µs