En Sıcak Konular

Türkiye'nin ne yapması gerekiyor?..

6 Eylül 2014 08:56 tsi
Türkiye'nin ne yapması gerekiyor?.. İlk defa 'hiç'!

 Ukrayna, Moskova için kalbine açılan bir kapı. Bunu açık tutamaz. Ama Batı için Ukrayna sadece rakibin canını acıtacak bir manivela.

Bir diğer ipucu da şudur; Ukrayna krizinin körüklenmesi Rusya'nın nispeten toparlandığı, güçlü olduğu bir döneme denk geldi, getirildi! Anlamlıdır. Gürcistan, Irak, Afganistan gibi Batı siyasetinin dayak yediği zamanlamada yapıldı. Anlamak için kâfidir.

Avrupa ile Rusya arasında özel bir stratejik uyum alanı yaratan enerji alış-verişi de bu okuma da yer bulmalıdır. AB Bakanı Volkan Bozkır şöyle diyor; 'ABD Kıbrıs'taki çıkarları gördü, AB'nin yapmak istemediğini yapıyor.' ('ABD Kıbrıs'taki çıkarları gördü', 05/09, Yeni Şafak.) Aynı gün AB Türkiye delegasyonu Başkan Yardımcısı şöyle diyor; 'Irak, İsrail, İran gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınabilir'! ('AB'nin enerji köprüsü Türkiye olsun', 05/09, Yeni Şafak.)

Görmek yetmiyor, bağlamak gerekiyor; Türkiye AB'yi değil içinde bir adresi işaret ediyor. Biliyoruz ki, duvarsız ülkedir.

'DEMOKRASİ VE BARIŞ'I YUTTURMAK

Ukrayna'nın Rusya'ya, 'bazı Avrupa'ya rağmen zorlanmasının Washington'da hesaplanmış gerekçelerinden bir kaçı şöyledir; 1. Yüzünü Çin'e/Pasifik'e dönmüş ve 10 yıllık dönemde bir hesaplaşma bekleyen ABD için en güvendiği kanadın 'konsolide' edilmesi gerekiyordu. 2. Avrupa Birliği'nin ekonomik ve politik krizinin kamufle edilmesi, belki bu sinerjiden yeni bir diriliş beslemek, 3. Rusya'nın Avrasya projesinin boğulması!

Peki, Rusya'nın stratejik bakışı nedir, Ukrayna'da yaptıklarını nasıl izah ediyor; 'Son amaç, bitirilmemiş Soğuk Savaş'ı bitirmektir. Üstelik bunu kabul edilebilir ve yürütülebilir koşullar içinde sağlamamız gerekiyor. Uygun şartlar çerçevesindeki barış anlaşmasını sağlamak en iyi seçenek olacaktır. Ve bu şartların en asgari hali, Batı'nın nüfuz alanını Rusya'nın güvenliği açısından stratejik önem gösteren bölgelere yaymaya dönük herhangi bir girişimini imkânsız, anlamsız ve maliyetli olacağını göstermektir.' ('Europe and Russia: Preventing a New Cold War', 07/06, Sergei Karaganov, Russia in Foreign Affairs.)

Ya Türkiye'nin ne yapması gerekiyor?..

İlk defa hiç!..

Soğuk Savaş bitmedi ki!

Bırakın onlar gelsin. Gelecekler ve bu sefer karşılarında 'soğuk savaş' döneminin Ankara'sını değil, Yeni Türkiye'nin Ankara'sını bulacaklar...

Yeni Şafak / Nedret Ersanel  (İlgili kısım)



Bu haber 1,900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,682 µs