En Sıcak Konular

''IŞİD'i zayıplatıp bozguna uğratacağız''

5 Eylül 2014 20:53 tsi
''IŞİD'i zayıplatıp bozguna uğratacağız'' Obama, Galler'in Newport şehrindeki NATO Zirvesi'nin sona ermesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD'i zayıflatacaklarını ve sonunda bozguna uğratacaklarını söyleyerek "Tıpkı El Kaide'ye yaptığımız gibi" dedi.
 
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun ülkesindeki krize barışçıl çözüm bulunması yönündeki çabalarını desteklediklerini belirten Obama, "Bugün ilan edilen ateşkes, uyulması halinde bu amacı geliştirebilir. Ayrılıkçılar sözlerini tutmalı ve Rusya Ukrayna'daki ihlallerine son vermeli" diye konuştu.
 
Ateşkes anlaşmasından umutlu olduğunu ancak geçmiş tecrübelerden dolayı buna şüpheli baktığını ifade eden Obama, "Dolayısıyla bu sınanacak" dedi. Avrupa ülkelerinin bu aşamada Rusya'ya yönelik yaptırımları tartıştıklarını kaydeden ABD Başkanı Obama, Poroşenko'nun planının tamamen uygulanmasının zaman alacağını söyledi.
 
Obama, "Ateşkesin şimdi sağlanmasının tek nedeninin, Rus ekonomisine ciddi etkileri olan mevcut yaptırımlar ve daha fazla yaptırım uygulama tehdidi olduğuna dikkati çekmek istiyorum" ifadesini kullandı.
 
Kerry bölgeye gidecek
 
IŞİD'in oluşturduğu tehdide karşı ortak mücadelenin önemini vurgulayan Obama, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bölgeye gideceğini ve bölgesel aktörlerle görüşeceğini duyurdu. IŞİD'in NATO üyelerine ciddi tehdit oluşturduğu konusunda fikir birliği bulunduğunu belirten Barack Obama, bu anlamda iki günlük NATO Zirvesi boyunca hiçbir dirençle karşılaşmadıklarını kaydetti. Obama, Irak hükümetinin gelecek hafta oluşturulmasını umduklarını dile getirdi.
 
IŞİD'in yok edilmesi amacına ulaşılacağına işaret eden Obama, "IŞİD'i zayıflatacağız ve sonunda bozguna uğratacağız, tıpkı El Kaide'ye yaptığımız gibi" diyerek Eş-Şebab'ın kurucularından Ahmed Gudani'nin ABD tarafından öldürüldüğünü anımsattı.
 
İngiltere Başbakanı David Cameron'a da düzenlediği basın toplantısında, IŞİD sorununun çözümü için Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in yardımcı olup olmayacağı soruldu. Cameron, IŞİD sorununun nedeninin bir parçasının Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed olduğunu belirterek  "Dolayısıyla sorunun bir parçası olan Esed'in, çözümün bir parçası olamayacağını düşünüyorum" dedi.
 
Cameron, Irak'ta yeni hükümet kurulmasının önemini sözlerine ekledi.

aa


Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,039 µs