En Sıcak Konular

Türkiye ve Malezya ne kadar benziyor?

4 Eylül 2007 16:07 tsi
Türkiye ve Malezya ne kadar benziyor? ABD Dışişleri Bakanı Richard Holbrooke, Türkiye ile Malezya’nın ılımlı İslam ülkeleri olduğunu söyleyerek bir gaf yapmıştı. iyibilgi de "Malezya, Türkiye ile gerçekten benziyor mu?" sorusunu Asya-Pasifik uzmanı Dr. Bahadır Pehlivantürk’e so

Güney Asya ülkesi Malezya geçtiğimiz hafta İngiltere'den bağımsızlığının 50'nci yıldönümünü törenlerle kutladı.

Türkiye'de son günlerde eşi türbanlı bir cumhurbaşkanının Çankaya Köşkü'ne çıkması tartışılırken, Malezya'da da ilk kez türbanlı kraliçe protokolde yerini aldı. Bunun üzerine hemen, Türk ve dünya basınında "Malezya'da şeriat sesleri" başlıkları atıldı.

Bir İslam ülkesi olarak değerlendirilemeyen Uzak Asya Devleti Malezya, Türkiye ile gerçekten benziyor mu? İyibilgi Asya-Pasifik uzmanı Dr. Bahadır Pehlivantürk’e sordu…

Malezya konusunda görüşlerine başvurduğumuz, Dr. Bahadır Öztürk, Malezya’nın Türkiye ile benzerliğinin kurulmasında en önemli etkenin ‘Laiklik’ olduğunun altını çizerek, Malezya’nın laik olduğu görüşünü ilk ortaya atanın ABD Dışişleri Bakanı Richard Holbrooke olduğunu söyledi.

“Geçmişinde bir İngiliz sömürgesi olan Malezya’da, İngilizler kolonizasyonu bırakıp çekilirken Anayasa’ya “Malezya laik bir devlettir” maddesini eklemişler. Ama Malezya’nın laik olduğu söylenemez.” diyen Pehlivantürk, “Malezya’nın yapısı ve kültürü siyasetine yansımış, dini semboller etnik grupları da temsil ediyor” diyor.

Din ve etnik yapı birbirinden ayrılamıyor

Malezya’nın % 60 Malay, %30 civarında Çinli ve %15 kadar da Hintlilerden meydana gelen kozmopolit bir nüfusa sahip olduğunu belirten Pehlivantürk,  “Bu gruplar içinde din ve etnik yapı birbirinden ayrılamıyor” diyor.

Malayların büyük çoğunluğunun Müslüman olduğuna değinen Pehlivantürk, siyasi yapıdan bahsederken, “Müslüman olanlara uygulanan özel yasa ve cezalar var. Müslüman olmayanların hayat tarzına müsamaha gösteriliyor ve suçlarına aynı cezalar verilmiyor. Fetva Konseyi adı verilen bir kurum var, yalnızca Müslüman vatandaşların suçlarıyla ilgileniyor. Müs lüman vatan daşlar için ağır cezalar uygulanıyor. Bu sebeple İslam’dan çıkmak için dilekçeyle başvuruluyor.Yalnız kanıtlamak zorundasınız” İfadelerini kullandı.

Laiklik var gibi görünmüyor

Pehlivantürk’e göre, “Bu da Malezya’nın İran ya da Suudi Arabistan gibi şeriatçı sert devletlerden farkı. İran ve S. Arabistan’da dinden çıkmanın cezası ölümken, Malezya’da böyle bir durum yok. Fakat Türkiye çerçevesinden bakıldığında laiklik de var gibi görünmüyor.”

Malezya Başbakanı Abdullah Ahmet Badawi’nin de bu yönde açıklamaları var. Badawi, “Malezya ne laik, ne de teokratik bir devlettir” diyor. Müslümanlar  için bir Fetva Konseyi var ve yaptırım gücü çok yüksek.

Dışarıdan bakılarak Türkiye ile Malezya arasında benzerliklerin oluşturulabileceğini söyleyen Pehlivantürk, “Oysa dikkatli bakıldığında durum öyle değil” diyor.

Malezya'nın maddi durumu Türkiye'den iyi

Malezya’da kişi başına düşen gelirin, Türkiye’den 1.5 kat fazla olduğunun da altını çizen Pehlivantürk, Malayların Türk halkı gibi ABD’ye antipati beslediğini, bununla birlikte yerel yönetimlerin ve iş adamlarının  batıyla ilişkilerinin iyi olduğunu söyleyerek, Malezya’nın batı aleyhtarı bir dış politika izlemediğini de belirtti.

Pehlivantürk, ABD’nin bu ki ülke arasındaki benzerliği, İslami terör konusundaki kınayıcı yaklaşımları üzerinden de kurmuş olabileceğini belirterek, “Malezya laik bir ülke değil, kendileri de bunu savunmuyor” dedi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,630 µs