En Sıcak Konular

Haydarpaşa'ya cafe ve kütüphane yapılacak

3 Eylül 2014 15:03 tsi
Haydarpaşa Garı'nda gerçekleşecek restorasyondan sonra çatı katrında cafe ve kütüphane kurulacak...

Yıllardır yıkılacak mı, otel mi olacak sorularıyla gündeme gelen Haydarpaşa Garı yeni bir restorasyondan geçerek çatı katına cafe, konferans salonu ve kütüphane yapılacak. Yüksek Hızlı Tren çalışmaları nedeniyle işlevsiz kalan gar binası restorasyondan geçirilecek.

Aslına uygun olarak yeniden yapılacak çatı, eskiden olduğu gibi boş kalmayacak, halkın kullanımına açılacak. Bina dışından iki ayrı asansörle çıkılabilecek olan çatıda, cafe, konferans salonu ve kütüphane yer alacak.

Yeni yapılacak restorasyon çalışmaları sırasında, çatının yanı sıra tüm binanın iç ve dış yapısı bakım ve onarımdan geçecek.

28 Kasım 2010 tarihinde çatısı yanan Haydarpaşa Garı’nda daha önce koruma amaçlı olarak geçici nitelikte yapılan çatısı, ilk mimarisine uygun ve daha fonksiyonel hale getiriliyor. Orijinal projesinde yüksek ve sivri kırma olan, ancak zaman içinde değiştirilerek ‘mansart’ tipine dönüştürülen çatı, aslına uygun olarak yeniden yapılacak.

İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı uyarınca Haydarpaşa Garı’nın çatısı 1932 yılında yapıldığı gibi restore edilecek.

Restorasyon sonrasında binanın çatı katında cafe, konferans salonu ve kütüphane yapılacak


NELER YAPILACAK?

Restorasyon çalışmaları öncesinde çatını yangından zarar görmeyen kısımları incelenecek, yanan kısımlarda araştırma çalışmaları yapılacaktır. Ortaya konulacak veriler ışığında çatının aslına uygun olarak restorasyonu yapılacak. Uygulama sırasında ana taşıyıcılar çelik konstrüksiyon, diğer çatı elemanları ahşap olacak. Çatının üzeri aslına uygun olarak arduvaz taşı ile kaplanacak.

Yapının çatısının restorasyonu kadar önemli olan bir diğer konu da mevcut bina strüktürünün durumu. Restorasyon çalışmaları içerisinde bu konu da detaylı olarak ele alınarak teknik değerlendirmeler yapılacak, gerekli müdahalelerde bulunulacak.

Eserin dış cephesinde de restorasyon çalışmaları yürütülecek. Bu çalışmalar kapsamında; taş yüzeylerde itinalı temizlik işlemi yapılacak, yoğun erozyona uğramış ve niteliğini yitirmiş taşlar çürütülerek aslına uygun malzeme ile tamamlanacak. Ayrıca hasar görmüş, kopmuş, kırılmış elemanlar kurul onaylı restorasyon projesinde öngörülen detaylara göre yeniden yapılacak. Zaman içerisinde hasar görmüş ahşap kapı ve pencereler aslına uygun olarak yenilecek, Mevcut vitraylar temizlenecek ve hasarlı olanlar özgün şekline sadık kalınarak yeniden yapılacak.



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,455 µs