En Sıcak Konular

İsrail saldırıları 100 yıl öncesine döndürdü

31 Ağustos 2014 14:06 tsi
İsrail'in Gazze'ye saldırıları sırasında en fazla sivil ölümün gerçekleştiği Şucaiyye Mahallesi, ateşkesin ardından tam bir harabeyi andırıyor.

İsrail'in 51 gün süren Gazze saldırıları sırasında en fazla sivil ölümün gerçekleştiği bölgelerden Şucaiyye Mahallesi, ateşkesin ardından tam bir harabeyi andırıyor.
 
Saldırılardan sağ kurtulmayı başaran Filistinliler şimdi de herşeyin yakılıp yıkıldığı, neredeyse "taş üstünde taşın kalmadığı" bölgede, buldukları kumaşlarla derme-çatma çadırlarda yıkılan evlerinin yanında ilkel şartlarda hayat mücadelesi veriyor.
 
AA muhabirine konuşan mahalledeki Filistinliler, İsrail saldırıları sonrasında yaşam şartlarının "100 yıl öncesine" döndüğünü dile getirdi. Barınma, temiz su ve elektrik gibi en temel ihtiyaçlardan dahi mahrum olduklarını, yıkılan evlerden sızan kanalizasyon sularının sokaklara ve yaşadıkları çadırlara aktığını anlatan mahalle sakinleri, her an salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını vurguladı.
 
Yaz sıcağında güneşte, "dededen kalma ocakta" ailesine yemek pişirmeye çalışan 65 yaşındaki Zeynep el-Hissi, içinde bulundukları şartları şu sözlerle anlattı:
 
"İsrail evleri yıktı, tarlaları ve bütün ürünleri ateşe verdi. Hiçbir şeyi kurtaramadık. Şimdi burada yıkılan evimizin yanında imkansızlıklar içinde yaşamaya çalışıyoruz. Odun ateşiyle yemek pişirip, taşıma suyla çamaşır yıkıyoruz. Ne elektrik var ne de herhangi bir elektrikli alet" diye konuştu.
 
Yıkılan evini gösteren Hissi, "İsrail saldırıları sonrasında evimden geriye sadece 2 oda ayakta kalmıştı biri de geçen hafta çöktü. Burada daha önce 11 kişi yaşıyordu" dedi. Evleri onarılana kadar, kurdukları çadırda yaşamak zorunda olduklarını belirten Hissi, "Evlerimiz ne zaman tamir edilir, bizler daha ne kadar süre bu şartlarda yaşarız bilmiyorum" şeklinde konuştu.
 
Sadece kendilerinin değil komşularının da benzer şartlar altında olduğunu vurgulayan Hissi, İsrail saldırılarında pek çok evin yıkıldığını, yüzlerce ailenin evsiz kaldığını ifade etti.
 
"21. yüzyılda yaşadığımı hatırlatan tek şey küçük radyo"
 
Zeynep Hissi'nin oğlu Naim de yaşam koşullarının bir ay içinde "yıllar öncesine döndüğünü" dile getirdi. Yıkılan evlerden sızan kanalizasyon sularının sokaklara ve yaşadıkları çadırların içine doğru aktığını dile getiren Naim, "Salgın hastalık an meselesi" dedi. Elektriğin olmadığı ve temiz su bulmanın da zorlaştığını anlatan Naim, "Havanın kararmasıyla çadırların içine haşerat ve benzeri hayvanların girmesini önlemek için eski zamanlarda olduğu gibi ateş yakıyoruz. 21. yüzyılda yaşadığımı hatırlatan tek şey elimde kalan küçük radyo" ifadelerini kullandı.
 
"İsrail çocuklarımızı öldürmekle kalmadı bizi de yıllar öncesine döndürdü"
 
İsrail bombalarının yıktığı evinin önünde, kurdukları gölgelik denebilecek, "derme çatma çadırda" hayatta kalma mücadelesi veren 63 yaşındaki Hacı İbrahim ise "24 gündür bu çadırda yaşıyorum. Bombalardan sağ kaldım ama bu şartlarda sağlığım her geçen gün daha da kötüleşiyor. İsrail, çocuklarımızı öldürmekle kalmadı bizi de yıllar öncesinin şartlarına döndürdü" dedi.
 
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti. Saldırılarda 578'i çocuk 2 bin 147 kişinin hayatını kaybettiği 11 binden fazla kişinin yaralandığı açıklanmıştı.
 
Şucaiyye Mahallesine 20 Temmuz'da düzenlenen saldırıda, aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu 70'ten fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 400'ün üzerinde kişi de yaralanmıştı.

aa


Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,320 µs