En Sıcak Konular

Netanyahu: Hiçbir talebi yerine getirilmedi

31 Ağustos 2014 09:38 tsi
İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan ateşkese ilişkin "Hamas'ın hiçbir talebi yerine getirilmedi. Liman, havaalanı,tutuklanan kişiler, hiçbiri yerine getirilmedi" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze saldırıları sırasında, askerlerin kaçırılması ya da öldürülmesinin önüne geçmek için ordunun, Gazze'nin içlerine doğru ilerlemesini istemediğini belirtti.
 
Netanyahu, İsrail'in Kanal 2 televizyonunda yaptığı açıklamada, 7 Temmuz'da havadan başlayan, 17 Temmuz'da karadan devam eden ve 26 Ağustos'ta ateşkesle sonuçlanan Gazze saldırılarına ilişkin bilgiler verdi.
 
Başbakan Netanyahu, "Gazze'deki tünellerle baş ettikten sonra İsrail askerlerinin kaçırılması ya da öldürülmesinin önüne geçmek için ordunun, Gazze'nin derinliklerine ilerlemesini istemedim. Havadan vurmak varken yeniden karadan asker sokulmasına gerek kalmadı" dedi.
 
Saldırılar sırasında Hamas'ın güçlü bir şekilde vurulduğunu söyleyen Netanyahu, bölgede hala tehlikelerin olduğunu, Lübnan Hizbullah'ı ile El Kaide'nin Golan sınırında bulunduğunu belirtti.
 
Son zamanlarda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşüp görüşmediğine dair Netanyahu, "Abbas ile doğrudan görüşmedim ancak daima iletişim söz konusu" diye konuştu.
 
Netanyahu, İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan ateşkese ilişkin de "Hamas'ın hiçbir talebi yerine getirilmedi. Liman, havaalanı, (İsrail askeri Gilad) Şalit takasıyla bırakıldıktan sonra tutuklanan kişiler, hiçbiri yerine getirilmedi" ifadelerini kullandı.
 
Ateşkes konusunda bağımsız davrandığı yönündeki eleştiriler hakkında Netanyahu, "Bana ateşkes konusunda karar alma yetkisi verilmişti. Kararı, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile aldım" diye konuştu.
 
Hamas'dan açıklamalara cevap
 
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı yazılı açıklamada, Netanyahu'nun, ordunun Gazze'de ilerlemesini istemediği yönündeki açıklamalarını, "İsrail ordusunun, Filistin direnişi karşısındaki mağlubiyetinin açık itirafı" şeklinde nitelendirdi.
 
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, saldırılarına Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle son vermişti.
 
Gazze'ye 51 gün süren saldırılarda Filistin'de 578'i çocuk 2 bin 147 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi yaralandı. İsrail tarafından ise 66 asker, 4 sivil ve 1 yabancı uyruklu işçi olmak üzere 71 kişi yaşamını yitirdi.

aa


Bu haber 2,519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,603 µs