En Sıcak Konular

Batı'ya ambargo Türkiye'ye büyük fırsat yarattı

30 Ağustos 2014 08:47 tsi
Batı'ya ambargo Türkiye'ye büyük fırsat yarattı Türkiye, temmuz ayında en fazla ihracatı Almanya'ya yaparken, en fazla ithalat ise Rusya'dan gerçekleştirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret istatistiklerine göre, AB'nin ihracattaki payı 2013 temmuz ayında yüzde 41,6 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 45 oldu. AB'ye yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,1 artarak, 6 milyar 36 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Almanya temmuzda en fazla ihracat yapılan ülke oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 1 milyar 361 milyon dolar olurken, Almanya'yı sırasıyla 918 milyon dolarla İngiltere, 590 milyon dolarla Irak ve 589 milyon dolarla İtalya takip etti.

İthalatta ise ilk sırayı Rusya aldı. Bu ülkeden yapılan ithalat, 2 milyar 152 milyon dolar oldu. Rusya'yı sırasıyla 1 milyar 950 milyon dolarla Çin, 1 milyar 811 milyon dolarla Almanya ve 1 milyar 276 milyon dolarla ABD izledi.

"RUSYA'NIN BATI'YA AMBARGOSU, TÜRKİYE'YE BÜYÜK FIRSAT YARATTI"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya'nın, AB, ABD, Avustralya, Kanada ve Norveç'e yönelik gıda ithalatı ambargosunun Türkiye'ye büyük fırsat yarattığını, bu fırsat değerlendirilerek ihracatın artırılması gerektiğini belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, tarım ve gıdada temmuzda ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,43 azalarak 1 milyar 292 milyon 44 bin dolardan 1 milyar 157 milyon 237 bin dolara düştüğünü, ithalatın ise yüzde 4,86 gerileyerek 970 milyon 715 bin dolardan 923 milyon 503 bin dolara indiğini kaydetti.

Kuraklık, don, fırtına, dolu gibi olumsuz iklim koşulları ve doğal afetlerin özellikle meyve, buğday, arpa rekoltelerini düşürdüğünü, temmuzda meyve, sebze, hububat, değirmencilik ürünleri, hayvansal ürünler, tütün ihracatında azalma görüldüğünü bildiren Bayraktar, bu nedenle Rusya'ya ihracatın önemli hale geldiğini vurguladı. Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Rusya'nın ambargo kararı kapsamında sığır ve kümes hayvanı eti, tüm meyve ve sebzeler, kaşar peynirleri ve süt başta olmak üzere tarım ve gıda ürünleri bulunuyor. Rusya, bu ürünleri Türkiye, Brezilya, Çin ve Arjantin'in de aralarında bulunduğu birçok ülkeden karşılayabileceğini açıkladı. Rusya pazarı ihracat açısından büyük önem taşıyor. Rusya'nın, AB, ABD, Avustralya, Kanada ve Norveç’e yönelik gıda ithalatı ambargosu bize büyük fırsat yarattı. Bu fırsatı iyi değerlendirmeli, ihracatımızı artırmalıyız. İhracat yaparken, iç piyasa ihtiyaçlarını ve fiyatlarını da göz önünde bulundurmalıyız."

Rusya'nın Sesi



Bu haber 946 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,631 µs