En Sıcak Konular

Askerlerin Gül'den müthiş kaçış planı

4 Eylül 2007 09:51 tsi
Komuta Kademesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'nde vereceği resepsoyina katılmamak için ilginç bir manevra gerçekleştirdiler. İşte askerin taktiği.

Murat Çelik/Bugün

Komutanlar Ankara dışında

Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı, 5 - 6 - 7 Eylül tarihlerinde, ordu komutanlıklarını ziyaret edecekler. Komutanların bu Ankara dışı programı ilk bakışta 'sıradan' bir haber.

Üstelik, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir teamül. Her yıl 30 Ağustos'taki nöbet değişiminin ardından, komuta kademesinin, yeni ordu komutanlarını ziyaret etmesi geleneksel bir uygulama. Ancak bu 'rutin' faaliyet, bu sene önemli bir gelişmeyi de beraberinde getiriyor.

Daha önceden belirlenmiş bu program, Genelkurmay Başkanı ve komutanların, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Çankaya Köşkü'nde vereceği ilk resepsiyona katıl( a)mamaları sonucunu doğuruyor. Komutanlar, Gül'ün Köşk'te yarın vereceği davette yer al(a)mayacaklar.

* *

Köşk'teki ilk randevuda, Cumhuriyet Halk Partisi de yok. Gerçi tersi, yani CHP resepsiyona 'katılacak' olsa haber niteliği taşırdı ama yine de bu notu da düşelim. Komutanların programları nedeniyle, CHP'nin ise daha önceden açıkladığı 'boykot' kararı sebebiyle katılmadığı resepsiyona, devlet erkanı davetli. Gül'ün ev sahipliğindeki ilk resepsiyon yarın saat 11.30'da. Sivil toplum, medya ve iş dünyasının davetli olduğu ikinci resepsiyon ise 7 Eylül Cuma günü saat 16.00'da. Geçmiş dönemden farklı olarak, ilk kez gündüz saatlerinde (bu nedenle de eşsiz) gerçekleşecek bu davette, (CHP'liler hariç) siyasetçiler, bürokratlar ve diğer üst düzey kamu görevlileri bir araya gelecek.

* *

Yarınkinde değil ama biz gazetecilerin de katılacağı Cuma günkü ikinci resepsiyonda gündemi, 'askerlerin Çarşamba günkü resepsiyonda olmaması' belirleyecek. Aldığım bilgiye göre Genelkurmay, üç günlük programı Köşk'e bildirip, komutanların katılamayacağını iletmiş. Kendisine bu durum aktarılan Cumhurbaşkanı Gül de, Meclis'in tatile girmek üzere olduğunu ve milletvekillerinin de bu resepsiyonu beklediklerini söyleyip, komutanlar ile daha sonra özel olarak bir araya gelmeyi uygun bulmuş. Yani resepsiyonun tarihi, komutanlara göre revize edilmemiş.

* *

Cuma günkü resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a, "Komutanların Çarşamba günü burada (Çankaya Köşkü) bulunmamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sorulacak, şüphesiz. Muhtemeldir ki Gül de, Erdoğan da; spekülasyon yapılmamasını, gerginlik senaryoları yazılmamasını isteyecekler. Her ikisi de, "Ankara dışındaki programları nedeniyle katılamayacaklarını bildirdiler" cevabını verecekler bu soruya. Ama hepimiz biliyoruz ki, verilen cevaplardan daha önemli olan, bu cevapların kamuoyunu ne ölçüde tatmin edeceği...

"Komutanlar isteselerdi, ordu ziyaretlerini bir gün, hatta birkaç saat geç başlatıp, Köşk'teki resepsiyona katılabilirlerdi" diyen olmayacak mı mesela? Ya da, "Madem gerginlik istenmiyor, Cumhurbaşkanı, resepsiyonu komutanların da Ankara'da olduğu bir günde veremez miydi?" diyen mesela... Yani diyeceğim o ki, Çankaya Köşkü'nde 'yeni' dönemin ilk resepsiyonuna, 'eski' tartışma damgasını vuracak yine.



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,002 µs