En Sıcak Konular

Moro Müslümanları siyasi parti kuruyor

27 Ağustos 2014 12:42 tsi
Mart ayında yapılan anlaşmayla özerkliği tanınan Moro İslami kurtuluş Cephesi, 2016'da yapılacak seçimlere kendi partisi ile katılmayı planlıyor

Filipinler'deki en büyük İslami grup Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF), 2016'da yapılacak seçimlere hazırlık olmak üzere siyasi parti kurmayı planlıyor.

MILF’ten daha önce yapılan açıklamada örgütün konuyu görüşmek üzere üyeleriyle fikir alışverişinde bulunduğu belirtilmişti. Kurulması planlanan partinin tam olarak ancak Müslümanların özerklik elde etmesinden sonra hayata geçirileceği belirtiliyor. Filipinler hükümeti ise MILF'in attığı adımın barış süreciyle tutarlı olduğunu söyleyerek kararı övmüştü.

Filipinler'in güneyindeki Moro'da MILF'in yaklaşık 12 bin silahlı mensubu bulunuyor. Moro'da 1970'lerin başından bu yana meydana gelen çatışmalarda yaklaşık 150 bin kişi öldü.

100 milyon nüfuslu Filipinler'de yaklaşık yüzde 10 oranında Müslüman yaşıyor.
BARIŞ SÜRECİ

1969 yılında kurulan “Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi”, Mindanao’yu merkez edinerek, 1972 yılında Moro’nun bağımsızlığı için ilk silahlı mücadeleyi başlattı. İki yıl sonra gözlemci statüsü ile Moro halkını temsilen İslam Konferansı Teşkilatı tarafından da tanınan örgütün Bangsamoro Ordusu, Filipin Silahlı Kuvvetleri’ne ağır kayıplar verdirdi. Sonuçta Filipin Hükümeti, Müslümanlarla anlaşma yollarını aramak zorunda kaldı. Yapılan baskı ve Libya’nın aracılığı sonucu Filipin Hükümet temsilcileri ile Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi temsilcileri arasında Aralık 1976’da Müslümanların yaşadığı on üç vilayeti içine alacak özerk bir bölgenin kurulmasını öngören “Trablus Antlaşması” imzalandı.

Ancak Nisan 1977’de Filipin Hükümeti’nin özerklik konusunu halkoyuna sunması ve Trablus Antlaşması’na aykırı olarak sadece on vilayeti içine alan iki ayrı özerk bölge kurması çatışmaların tekrar başlamasına sebep oldu. Tam bağımsızlık hedefi ile mücadeleyi sürdüren örgütte, 1981 yılında bir bölünme yaşandı ve “Moro İslami Kurtuluş Cephesi” kuruldu. Bu gelişme ile Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi zayıflarken, İslami Kurtuluş Cephesi bugün Moro’daki en büyük silahlı güç haline geldi. Sonraki süreçte Müslümanların haklarını tanıma konusunda bazı icraatlara imza atan Filipin Hükümeti ile önce tam bağımsızlık, daha sonra ise özerklik talep etmeye başlayan Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi arasında 1996 yılında bir anlaşma sağlandıysa da hayata geçirilemedi.

2000 yılında Filipinler Cumhurbaşkanı Joseph Estrada MILF’e savaş ilan edip kamplarını yıkınca, çatışmalar yeniden alevlendi. 2001’de Estrada’nın halefi Gloria Macapagal-Arroyo’nun görevine başlamasıyla ateşkes yeniden sağlandı ancak kısa sürede devletin MILF karargahına tekrar saldırmasıyla ateşkes yine son buldu.

2003’te yeni bir ateşkes anlaşması üzerinde mutabık kalındı, fakat barış süreci hükümet tarafından Müslümanlara önerilen topraklarla yöre halkının hak sahibi olacağı doğal kaynaklar arasındaki orantısızlık sebebiyle 2006 yılında geçersiz kaldı. Uzun görüşmeler sonunda, Filipinler hükümetiyle, Al Hac Murad İbrahim önderliğindeki MILF arasında Temmuz 2008’de, mevcut Müslüman bölgeyi genişletme ve gelecekteki yerel yönetime daha geniş siyasi ve ekonomik yetkiler vermeyi kapsayan bir uzlaşıya varıldı. Ancak güney bölgesindeki Katolik siyasetçilerin anlaşma şekillenirken kendilerine danışılmadığı gerekçesiyle yaptığı itiraz doğrultusunda Yüksek Mahkeme 7’ye karşı 8 oyla anlaşmanın yürütmesini durdurdu. Bunun neticesinde 2008 Ekim ayından itibaren bölgede tansiyon yine yükseldi, saldırılar yeniden başladı, Hıristiyan ve Müslüman sivil halk arasında yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Resmi görüşmeler 16 yıldır sürüyordu. Nihayet 2009’da üçüncü kez Devlet Başkanlığına gelen Benigno Aquino ile süreç yeniden olumlu yöne döndü ve barış yolunda önemli adımlar atıldı. Bu kez işi sağlama almak için bir “Uluslararası Temas Grubu” kuruldu. Hükümet kanadı grupta İngiltere ve Japonya’nın, MILF ise Türkiye ve Suudi Arabistan’ın yer almasını önerdi. 2009’da taraflar tekrar Kuala Lumpur’da bir araya geldi ve barışla ilgili anlaşmanın 2010 yılının Nisan ayında imzalanabileceği kabul edildi.
ANLAŞMA TAMAM, ANAYASANIN ONAYLANMASI BEKLENİYOR

Moro İslami Kurtuluş Cephesi ve Filipinler hükümeti, 15 Ekim 2012 günü barış amacıyla bir çerçeve anlaşması imzaladı. Devamlı olarak barışı sağlamak için görüşmeler sürdürülüyordu. Bu anlaşmayla nihayet Asya’nın en kanlı ve uzun süren sorunlarından biri büyük ölçüde halledildi. Nihayet Moro direnişçileri ile Filipinler devleti arasında uzun zamandır sürdürülen görüşmeler sonucu 27 Mart 2014’te barış anlaşması imzalandı.

MILF, anlaşma sonucu özerklik elde etmesiyle birlikte siyasi parti kurma, eğitim ve imar faaliyetlerine ağırlık vermeye başladı. Bu çerçevede İslam ülkelerinden de yardım talep eden MILF yöneticileri özellikle eğitim alanında materyal ve insan gücü talep ediyor.

Nihai barış anlaşması imzalandıktan sonra özerkliği tanınan Morolu Müslümanlar tarafından hazırlanan Bangsamoro'nun özerklik anayasasının önümüzdeki günlerde Filipinler merkezi hükümetince onaylanması bekleniyor.



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,579 µs