En Sıcak Konular

Guta banliyösünde bulaşıcı hastalıklar artıyor

27 Ağustos 2014 11:38 tsi
Esed rejiminin Suriye'nin başkenti Şam'a bağlı Guta banliyösüne yönelik sürdürdüğü kuşatma nedeniyle bölgede bulaşıcı hastalıklarda artış gözlemleniyor.

Esed rejiminin Suriye'nin başkenti Şam'a bağlı Guta banliyösüne yönelik sürdürdüğü kuşatma nedeniyle bölgede bulaşıcı hastalıkların yayıldığı bildirildi.
 
Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından yayınlanan raporda Guta’da süren kuşatma nedeniyle salgın hastalıkların arttığı ifade edildi. Kuşatma altındaki Guta’nın doğu bölgesindeki insan durumu hakkında tutulan raporda özelikle Hepatit hastalığında artış olduğunun altı çizildi.
 
Rapora göre, gıda ve ilaç eksikliği nedeniyle bölgede 183 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin 134’ünü çocuklar oluştururken yeni doğan bebeklerde ölüm oranlarının yüksek olması dikkati çekti. Diğer taraftan ölenlerden 22’si de kadınlardan oluşuyor.
 
Hastane ve sağlık merkezlerinin bombardımanlara maruz kalması, çok sayıda sağlık personelinin hayatını kaybetmesi, her geçen gün hasta ve yaralı sayısının artması; içme suyu eksikliği ölüm oranlarını arttıran sebeplerin başında gelmekte. Bölgede artış gören hastalıklar arasında tifo, hepatit ve bağırsak iltihabı başı çekiyor.
 
Doğu Guta’da bir sağlık merkezinde görev yapan Dr. Mecid Ebu Ali, “şu ana kadar tifodan kaç kişinin hayatını kaybettiğini tespit edemedik. Hastalarda çoğunlukla bakteri ve virüsler nedeniyle ishal rahatsızlığı gözlenmektedir,” açıklamasında bulundu ve ayrıca yer altı suyunun ve gıdaların kirlenmesinin hastalıkların önünü açtığına dikkat çekti.
 
Guta bölgesi 2013’ün Ekim ayından buyana Esed rejimi tarafından kuşatma altında tutuluyor.
 
Çatışmalar Şam çevresinde yoğunlaştı
 
Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Esed güçleri arasındaki çatışmaların başkent Şam çevresinde yoğunlaştığı bildirildi.
 
Doğu Guta Meliha bölgesinde yer alan “Mezari el-Tabbah’ta” ÖSO ile çatışmaya giren Esed güçleri 15 kayıp verdi. ÖSO, çatışma sonucunda birçok mühimmatı ele geçirdi.
 
Yerel kaynaklar,  Esed güçlerinin Şam'ın “Asafir ve Zibdin” beldelerine saldırdığını, ÖSO'nun saldırıya karşı koyduğunu ve 7Esed askerinin de etkisiz hale getirildiğini aktardı.
 
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'undan (SMDK) yapılan açıklamada ise "ÖSO'nun, Şam'daki 81'inci Alay çevresinde çıkan çatışmalarda, bir “T72” tankını ve bir de Şilka aracını imha ederek, çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirdiği, Guta banliyösüne bağlı Zebedani bölgesinde Esed güçlerinin kurduğu yeni kontrol noktalarının ÖSO kontrolüne geçtiği" belirtildi. SMDK, "kontrol noktalarda bulunan askerleri etkisiz hale getiren ÖSO'nun 2 tankı imha ederek, birçok Esed askerini esir aldığına" dikkati çekti.
 
Açıklamada, "Esed güçlerine bağlı hava kuvvetlerinin, Şellah Camii yakınına iki saldırı düzenleyip,  4 varil bombası attığı, saldırı sonucunda maddi hasarlar oluştuğu" ifade edildi. SMDK ayrıca Zebadani bölgesinde ÖSO’ya bağlı “ Birleşik Zebedani Ordusu”nun Cumartesi günü üç ayrı noktayı el geçirdiğini duyurdu.

aa


Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,466 µs