En Sıcak Konular

Bir bilmecem var...

27 Ağustos 2014 10:02 tsi
Bir bilmecem var... Berlin'i deşifre eden; ABD'yi bölgeye yeniden sokan oyuncu kim?

Hem askeri müdahale yapılmasını hem de eski rejimlerin yeniden desteklenmesini sağlayan IŞİD, bu sonuca sadece insanları öldürerek gitmedi. Askeri üsleri ve stratejik noktaları hedefine koyarak bunları başardı. Ayrıca belirtelim, bir biçimde Suriye ve Irak Kürtlerinin yan yana gelmesini de sağladı.

Tüm bunların dışında IŞİD başka konularda da bir işlev sahibi gibi gözüküyor, zira istihbarat  ve dinleme konularının içinde bir biçimde bu yapının adı geçmeye başladı.

ABD’li gazeteciyi öldüren IŞİD’li, İngiliz vatandaşı çıkıyor. Sonra IŞİD’in sözcüsünün öldürüldüğü iddia ediliyor. İnsanın aklına gelmiyor değil. Acaba kafa kesen kişi tam da IŞİD bu başarılara imza atsın diye mi Suriye’ye gönderilmiş, sözcü de konuşmasın diye mi öldürülmüştü?

Bir yanda ABD’li öldüren İngiliz durumları yaşanırken eş zamanlı olarak Merkel ve dinleme konusu gündeme geldi. Dinleme konusu sıcaklığını korurken de Almanya’nın IŞİD ile pazarlık yaptığı ve bir yurttaşını kurtardığı iddia edildi. Ayrıca Almanya’nın Kürtleri silahlandırdığı söylentileri de yayılmaya başladı.

Yine insanın aklına tuhaf sorular geliyor. Bu Alman’ın Suriye’de ne işi vardı acaba? Biz onca insanı kurtaramazken Almanya bir kişi için ne tür bir pazarlık yapmış olabilir. Yoksa bu kişinin kimliği zaten geri verilmesi için yeterli miydi?

...

Sorun, Almanya’yı deşifre eden ve ABD’yi bölgeye yeniden sokanın hangi oyuncu olduğunda. Birileri arasındaki kavganın IŞİD üzerinden yapıldığına kuşku yok da, “esas oğlanın” tespiti zor. Bu oyuncu her kimse, sadece ABD’yi bölgede yeniden etkin kılmaya çabalamıyor. Almanya ile Türkiye’nin arasını açarak Türkiye’nin kendisiyle ittifak içinde oyuna yeniden dahil olmasına uğraşıyor. Bu arada Irak Kürtlerinin Bağdat, Suriye Kürtlerinin de Esad ile işbirliği içinde yeni rejimler kurmaları zorlanıyor. Tüm bunlar hangi oyuncunun en fazla işine yarar acaba?

Beril Dedeoğlu / Star (İlgili kısım)



Bu haber 2,305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,132 µs