En Sıcak Konular

Başbakanlığı damga vurarak bitiriyor

27 Ağustos 2014 08:50 tsi
Başbakanlığı damga vurarak bitiriyor Başbakan Erdoğan göreve gelmesiyle birlikte büyük atılım projelerine imza attı.

Hantallaşmış bürokratik engelleri ortadan kaldırdı. Bakanlık sayısını azalttı. OHAL’li kaldırdı. Çözüm süreciyle Doğu ve Güneydoğu’yu şaha kaldırdı. Türkiye’yi IMF’den borç alan değil IMF’ye borç veren bir ülke haline getirdi.

Cumhurbaşkanlığı yemini ederek yarın resmen görevine başlayacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 11.5 yıllık dönemdeki yönetim tarzıyla da siyasete damgasını vurdu. Türkiye'de büyük bir dönüşüm yaratan ve köklü reformlara imza atan Erdoğan, Başbakanlık makamındaki adımlarıyla yeni bir yönetim anlayışı getirdi.

KIRMIZI PLAKA AZALDI

İşte Erdoğan'ın, Başbakanlık'ta yarattığı dönüşüm: AK Parti hükümetleri iş başı yapar yapmaz ilk atılan adımlardan biri bakanlık sayısının azaltılması oldu. 40'ı geçen bakanlık sayısı düşürüldü. Halen Başbakan dahil kabinede 26 isim bulunuyor. Geçmişte "kırmızı plaka ve makam saltanatı" olarak yorumlanan bu durum tarihe karışmış oldu.

BAKANLIKLAR "İCRACI" OLDU

Erdoğan, bakanlıklarda da yeni dönem başlattı. Daha önce "siyasi pazarlık" konusu olan "devlet bakanlıkları" kaldırılarak "icracı bakanlık" dönemi başladı. Dört Başbakan Yardımcısı görev alırken, bu isimler "koordinatör" rolü üstlendi.

Bakanlıkların rahatlatılması, vatandaştan gelen taleplere doğrudan yanıt verilebilmesi için "Bakan Yardımcılığı" makamı oluşturuldu.

AKILLI BİNALARDA HİZMET DÖNEMİ

Başbakanlık için Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan dev bir tesis kuruldu. Eylül ayında tamamlanacak yeni kampüste, Cumhurbaşkanı'nın da makam katının olması planlanıyor.

Sivil öncelikli yapılanmada, Diyanet İşleri Başkanı protokolde öne çekildi. Bakanlar kabinede "plaka" düzenine göre değil, "görev ve alfabetik" düzene göre sıralandı. Milli Güvenlik Kurulu'ndaki asker sayısı azalırken, sivil sayısı arttı, Başbakan Yardımcıları da kurula girdi.

ŞERH DÜŞEN İLK İSİM OLDU

Yüksek Askeri Şura'da ise daha önce Genelkurmay Başkanı ile yan yana duran Erdoğan, buradaki yapıda da "sivil" anlayışı öne çıkardı. Kararlara ilk şerh düşen isim olarak tarihe geçen Erdoğan, YAŞ kararlarına karşı yargıya gidilmesini sağladı.

OHAL KALKTI

Erdoğan'ın, AK Parti iktidara gelir gelmez ilk attığı adımlardan biri "olağanüstü yönetim" modelinin devreden kaldırılması oldu. Bu adımı, çözüm süreci izledi. Bürokrasiyi azaltacak adımlar devreye sokuldu. Başörtüsü yasağının kalkmasıyla birlikte, sadece hizmet alan değil, hizmet verenlerde de "özgürlükçü" bakış hakim kılındı.

KAMUYA "DENETÇİ" GÖZ

Vatandaşla idare arasındaki uyuşmazlıkları çözmek için Kamu Denetçiliği Kurumu oluşturuldu. Vatandaşların, kamuyla ilgili şikayetlerini Ombudsman'a yapabilmesine imkan sağlanmasının yanında, Anayasa Mahkemesi'ne de bireysel başvuru imkanı getirildi.

BiMER, SABiM, AKiM iŞ BAŞINDA

Vatandaşın şikayetlerini doğrudan yapabilmesine imkan sağlamak için AK Parti bünyesinde oluşturulan iletişim merkezi (AKİM) benzeri yapılar ilgili bakanlıklarda oluşturuldu. BİMER yoluyla, 81 ilden ve yurt dışından gelen şikayetlere anında yanıt verilmeye başlandı.

Akşam



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,225 µs